marți, 25 octombrie 2011

Pilda fiului risipitor


Pilda fiului risipitor
Luke 15:14 Dupã ce a cheltuit totul, a venit o foamete mare în tara aceea, si el a început sã ducã lipsã.
15 Atunci s-a dus si s-a lipit de unul din locuitorii tãrii aceleia, care l-a trimis pe ogoarele lui sã-i pãzeascã porcii.
Aceasta pilda arata relatia dintre un tata si fii lui. Cuvintul ne arata ca avea omul acesta doi fii.Dar unul dintre ei, cel mai mic, intr-o zi ia zis tatalui,’Da-mi partea mea de avere. Ce parte avea acest fiu?.Stim ca averea se lasa prin testament. Testamentul nu are putere atit timp cit cel ce la facut este in viata.Acest fiu l-as numi obraznic din cale afara.
Vine iaintea tatlui cu acest tupeu si is cere “partea de avere”.Tatal nu a stat pe ginduri si o da.Fiul a plecat cu tot ce ia dat tatal lui, cred ca ia transformat in bani, din moment ce el spune Cuvintul ca a cheltuit totul.Sigur ca daca citim intreaga pilda vom vedea cum si in ce fel el si-a cheltuit ce tatal ii daduse.Prietenii si femeile desfrinate stau linga tine cit ai bani.
Dupa ce a fost abandonat de prieteni , iatal ca, a inceput sa duca lipsa. Ce sa faca in aceasta situatie critica in care a ajuns? Si-a gasit un loc de munca ca sa poata sa supravietuiasca. Si nu unul oare care, ci chiar la porci. Ce sa faca el acolo? S-i pazeasca.In termenul nostru a devenit porcar.Dar asa de rau o ducea ca nici macar nu i-se dadea roscovele pe care porcii le mincau.
Dar in finalul lui de suferinta spune Cuvintul ca si-a venit in fire.Inteleg ca Dumnezeu a intervenit in viata lui si la trezit.Ca in casa tatalui este belsug si ca tatal il va primi cu bratele deschise fara rezerva si fara sa-l muster pentru tot ce a facut.Tatal si-a aratat dragostea lui neconditionata fata de acest fiu rebel.
Sigur pilda ne are invedere sau ni-se potriveste si noua ca fii pierduti ce am fost Si noi am ratacit odinioara departe de acest Tata plin de bunatate si indurare. Dar a venit o zi cind Dumnezeu a pus in inima noastra dorul dupa casa parinteasca, acolo unde este belsug de hrana.
Omul nu-si poate veni in fire, numai daca Dumnezeu lucreaza la inima lui. Asa a lucrat in acest tinar si asa lucreaza El si astazi in cei pe care ii are in planul Lui de mintuire.Ii aduca sa is vina in fire. Cu alte cuvinte sa realizeze ca au nevoie de Domnul Isus ca sa ii impace cu Dumnezeu Tatal.Este un process de renastere pe care omul in el insusi nu are sursa de al motiva.Numai interventia divina a lui Dumnezeu il adduce in aceasta stare de a realize.
John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: