duminică, 6 ianuarie 2013

Ecclesiastes 11:9 Bucurã-te, tinere, în tineretea ta,






Ecclesiastes 11:9  Bucurã-te, tinere, în tineretea ta, fii cu inima veselã cât esti tânãr, umblã pe cãile alese de inima ta si plãcute ochilor tãi; dar sã stii cã pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecatã.

Daca ne-am opri numai la aceste cuvinte pe care Solomon le adduce inainte ar zice tinerii ca merita sa le aplici in viata.Bucurã-te, tinere, în tineretea ta, fii cu inima veselã. Am fost si noi tineri, cei care acum li s-au dus tineretea si au cunoscut pe Domnul Isus ca Mintuitor al lor personal, nu regret ca din tinerete Dumnezeu s-a indurat de ei.Poate ca bucuriile lor nu au fost in intelesul pe care acest loc il scoate in evidenta.

Nu au gustat din viata  pacatoasa cum o fac cei mai multi care nu au avut sansa sa se nasca intr-o familie credincioasa, sa iubeasca pe Domnul Hristos.Ei s-au bucurat de tot ce le-a fost oferit de Dumnezeu prin trairea unei vieti curate.Este un contrast intre un tinar care este al Domnului Isus si unul care is allege singur calea vieti, dar pina la urma duce la moarte.Solomon vorbeste la modul general.Dar versetul spune,  cât esti tânãr, Ce, nu mai poate fi bucurie cind ai avansat in virsta? Da, este si atunci bucurie pentru cel rascumparat. Chiar daca sanatatea nu mai este ca la tinerete.El are bucuria Domnului este taria voastra.

Bucurie, care nu tine de imprejurarile vieti acestei trecatoare. umblã pe cãile alese de inima ta si plãcute ochilor tãi; Vine Solomon am zice cu un indemn. El trecuse prin acesti ani ai tinereti si s-a bucurat de viata si de caile pe care si le-a ales din plin. Nu si-a oprit nici ochii, sa-I retie sa nu priveasca lucruri care il ducea la neascultare de Dumnezeu. Solomon in contrast cu Iov a dus o viata traita din plin in pacat.Iata ce cuvinte tematoare de Dumnezeu are Iov, Job 31:1  Fãcusem un legãmânt cu ochii mei si nu mi-as fi oprit privirile asupra unei fecioare. Solomon a tras pina la urma, concluzia vieti lui pe  care a trait-o.
Continua cu aceste cuvinte dar sã stii cã pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecatã.

Cu alte cuvinte nu vei scapa dupa acesti ani ai tinereti traiti in pacat. dar sã stii,Ce sa stie un tinar care e fluturatic la virsta aceia?Tocmai din cauza aceasta Solomon trage un semnal de alarma.Ca o astfel de viata traita in pacat nu va raminea fara urmari negative.Tinarul care si-a trait viata in felul de mai sus va avea de suferit si aici dar si in vesnicie. Te vei prezenta inaintea Judecatorului celui drept sa dai socoteala.Socoteala de ce? De felul cum ti-ai consumat tineretea.

 Ce diferenta este intre Tinarul credincios care din copilarie este al Domnului. Si el va fi chemat inaintea Judecatorului cel drept. Dar nu pentru pedeapsa ci pentru rasplata care se cuvine unui copil al lui Dumnezeu.Iata si pe Iov ce are de spus cu privire la chemarea inaintea lui Dumnezeu.

Job 31:14  ce as putea sã fac, când se ridicã Dumnezeu? Ce asputea rãspunde când pedepseste El?

As face o traducere mai pe intelesul nostru care este motivul de Dumnezeu cheama, potrivit cuvintelor lui Iov. Cind ma va chema Dumnezeu sa-I dau socoteala, ce ii voi raspunde? Da, fiecare va fi chemat sa dea socoteala inaintea Judecatorului cel drept.Solomon  ajunsese la acest mare adevar, ca va fi o zi de judecata. Si nu vroia ca si alti tineri sa faca greselile pe care el le facuse in tineretea lui.
Ecclesiastes 11:10  Goneste orice necaz din inima ta, si depãrteazã rãul din trupul tãu; cãci tineretea si zorile vietii sunt trecãtoare.

In general virsta aceasta de tinerete are in ea si o atitudine de rebel. Rebel inpotriva sfaturilor parintesti care ii vrea binele..Unii tineri sunt dominati de necazuri care si-le produc singuri si ajung sa fie recitienti la orce sfat bun.Aceasta atitudine se cuibareste in inima. Si Solomon adduce in atentie, cãci tineretea si zorile vietii sunt trecãtoare. 

Cu alte cuvinte ,uitate in jurul tau tinere si ai sa vezi multi care a trecut pe unde esti tu acum si nu s-a putut sa ramina in starea aceasta de a fi tinar.Tineretea celui ne mintuit este efemera, si cu sfirsit tragic daca Dumnezeu nu se indura de el.Ce trist ca cei mai multi tineri ignora Cuvintul lui Dumnezeu.

Din tinerete am aprofundat acest verset, si mi-a facut bine nu numai mie dar si altora, care au platit atentie la Cuvintul lui Dumnezeu. Psalms 110:3  Poporul Tãu este plin de înflãcãrare când Îti aduni ostirea; cu podoabe sfinte, ca din sânul zorilor vine tineretul Tãu la Tine, ca roua.

Domnul sa se indure de citi mai multi tineri sa fie scosi din viltoarea acestei lumi.Iar cei care prin harul lui Dumnezeu au fost nascuti in familie de credinciosi avind la dispozitie Cuvintul Sfint sa multumeasca lui Dumnezeu continu.Si sa fie si o faclie pentru altii, Sa le lumineze calea spre Domnul Hritos.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: