joi, 31 ianuarie 2013

Psalms 116:12 Cum voi rãsplãti Domnului toate binefacerile Lui












Psalms 116:12  Cum voi rãsplãti Domnului toate binefacerile Lui fatã de mine?
13  Voi înãlta paharul izbãvirilor si voi chema Numele Domnului,

Psalmistul se intreaba pe el isusi cu aceasta intrebare.Intrebare care este bine venita si pentru noi toti care spunem ca suntem ai Domnului Hristos. El intreaba ca unul care este constient ca,Dumnezeu si-a aratat fata de el bunatatea Lui ce-a foarte mare. Este ceva cu care putem sa ii rasplatim Domnului pentru bunatatea lui? Ce moneda as zice, poate circula intre un copil al lui si Dumnezeu? nu, nu este decit multumirile pe care trebuie sa le aduca un copil Tatalui , pentru purtarea de grija care oa re fata de el ca copil al Lui.

Era constient Psalmistul ca avusese parte de multe binefaceri din partea lui Dumnezeu.Suntem si noi recunoscatori, constienti, de felul cum Dumnezeu , Tatal nostru s-a purtat dealungul vieti noastre fata de noi?Daca da, atunci ne vom pune si noi aceasta intrebare fara a ezita deloc.Este o intrebare care are in ea sensibilitatea recunostintei.Si Psalmistul is da singur raspunsul. Nu asteapta sa i-l dea cineva. Era vorba de intimitatea lui cu Dumnezeu.

Cine cunoaste mai bine relatia pe care o avem fiecare cu Dumnezeul nostru ca Tata? Negresit aceasta este o relatie personala, intima. Deaceia El insusi is da raspuns la intrebarea pe care si-a puso.Avem si noi acest grad de sensibilitate pe care o avea Psalmistul, s-au trecem pe linga toate binefacerile, izbavirile, pe care Dumnezeu ni le-a dat? Este trist ca, deseori ne atribuim noua situatiile vieti ca success personal si nu lui Dumnezeu. Avem de invatat din acest loc.Psalmistul vorbeste aici in versetul 13 de un pahar.

Fiecare dintre noi avem un pahar al vieti noastre ca rascumparati ai Lui.In el Dumnezeu toarna binecuvintari si tot in el poate turna si situatii care nu ne plac, pentru simplu motiv ca nu multumim indeajuns pentru izbavirile Lui aduse in viata noastra. Acest pahar la unii este mai plin iar la alti poate fi mai gol.Psalmistul adduce inainte Izbavirile. Ce sunt acestea? Sigur ca in relatia noastra cu Dumnezeu avem destule lucruri in vietile noastre care nu fac cinste Lui.

A fi izbavit inseamna a fi scos desupt inraurirea in rau a unei metehne as numi-o si  astfel sa putem face cinste tatlui nostrum.Da el spune de multe izbaviri. Cite sunt in viata ta si a mea? Am inceput noi sa le numaram? Psalmistul cred ca a facuto. Aceasta la si motivate sa spuna cele de mai sus.Nu ai timp sa le numeri? Atunci nu vei adduce multumiri chemind numele Domnului. Mai esti legat de un pacat care nu poti, s-au nu (vrei sa scapi de el?) nu ti-se pare ca e grav?Toate sunt grave inaintea Lui.

El te poate izbavi.Cum e paharul tau? E plin s-au pe la jumatate? Depinde de tine cu cite vi inaintea Lui ca El sa te izbaveasca. Nu ai izbaviri nici cum nu vei chema numele Lui.
14  îmi voi împlini juruintele fãcute Domnului în fata întregului Sãu popor.
Psalmistul facuse juruinta Domnului,daca il va scapa va implini ce a promis.Nu stim daca el a facut juruinta in fata poporului, dar el spune ca le va implini in vazul tuturora. 

Ce inseamna sa le implinesti? Sa traiesti demn si frumos inaintea Celui care te-a izbavit.Te-a scapat, izbavit, de o meteahna sa nu numesc pacat? Atunci fi cu grija ca ai facut o juruinta Domnului, daca ai facuto sa te feresti ca sa nu calci aceasta juruinta.
Sigur ca te vor vedea cei cu care intri in contact zilnic. Aceasta inseamna in fata intregului popor.Zilnic ca copii ai lui Dumnezeu suntem expusi in lume in a da marturie ca suntem copii ai lui Dumnzeeu.El sa ne ajute sa intelegem ca suntem chemati sa-I facem cinste prin felul nostru de a trai printre cei ce nu-L cunosc pe Domnul Hristos ca Mintuitor personal.
Psalms 23:5  Tu îmi întinzi masa în fata potrivnicilor mei; îmi ungi capul cu untdelemn si paharul meu este plin de dã peste el.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: