duminică, 20 noiembrie 2011

2 Kings 22:4 "Suie-te la marele preot Hilchia,


2 Kings 22:4 "Suie-te la marele preot Hilchia, si spune-i sã strângã argintul adus în Casa Domnului, pe care l-au primit de la popor cei ce pãzesc pragul.

Am citit acest loc din Scriptura si mi-a atras atentia ceva deosebit, pe care de cite ori am trecut cu cititul prin acest pasaji nu am prins ce acum mi-a atras atentia. Ce mi-a atras atentia se gaseste in versetul 7.Am dat si cite-va versete mai sus dela 4, ca sa intelegem sensul la ce vreau sa ma opresc.

Erau mai multe slujbe la casa Domnului.versetul 4, ne arata ca erau usieri care stringeau bani din darile pe care Poporul le aducea ca dar de buna voie la Casa Domnului. Acestia pazeau pragul. De ce pazeau ei pragul? Cred ca sint mai multe motive. Ca in orice casa si cu atit mai mult in Casa Domnului nu se intra oricum.Ca sa intri trebuie sa pasesti un prag dela intrare. Iata ce citim in;

Ecclesiastes 5:1 Pãzeste-ti piciorul când intri în Casa lui Dumnezeu, si apropie-te mai bine sã asculti, decât sã aduci jertfa nebunilor; cãci ei nu stiu cã fac rãu cu aceasta.

Iata un motiv dece usierii erau acolo. Apoi mai erau si sa colecteze banii care ii aduceau ca dar de buna voie Domnului.Ce vreau sa scot in evident este ca nu se intra oricum in Casa Domnului.

5 Sã se dea argintul acesta în mâinile mesterilor însãrcinati cu lucrarea în Casa Domnului. si sã-l dea celor ce lucreazã la dregerea stricãciunilor Casei Domnului,

Acesti usieri aveau o slujba grea as zice. Dece era grea? Pentruca intotdeauna cind lucrezi cu bani si mai ales cind nu sint ai tai, nu-ti apartin, ai o mare responsabilitate. In cazul acesta erau bani Domnului.Trebuia sa nu se atinga de ei in niciun fel. Cu alte cuvinte sa se fereasca de as insusi ceva din ei.

Vai cum stau azi,cei ce se ocupa cu banii din casa Domnului? Este o intrebare care ar trebui sa-I framinte.Ce se facea cu banii acestia? Cuvintul ne arata ca se dadeau celor care se ocupa cu reparatul Casei Domnului. Erau diferite meseri, sau la modul spiritual mai multe slujbe la Casa Domnului.

6 anume: dulgherilor, zidarilor si pietrarilor, pentru cumpãrãturile de lemn si de pietre cioplite, trebuitoare pentru dregerea stricãciunilor casei.

Acestia erau ca sa repare la Casa Domnului la modul literal.Dar sa ne oprim putin la cel spiritual ca asta ne intereseaza pe noi. Voi nu mai sinteti firesti, pamintesti ci sinteti ceresti s-au spiritual, duhovnicesti. Trebuesc tratate lucrurile la natura in care ne gasim, spiritual.Cite lucruri nu trebuiesc reparate la Casa lui Dumnezeu.

Se deterioreaza in timp si cei ce sint de meserie(care sint cu daruri) trebuiesc sa se ocupe de stricaciunile care apar in timp.Ap, spune despre Casa lui Dumnezeu, templu lui Dumnezeu sinteti voi.Dece? pentruca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi.

7 Dar sã nu li se cearã socotealã de argintul dat în mâinile lor, cãci ei lucreazã cinstit."

Le spune in mod express a nu le tina socoteala la cesti meseriasi ce fac cu bani primiti. Cum sa nu le ti socoteala? Versetu m-a impresionate extraordinar de mult prin cuvintele care urmeaza; ei lucreazã cinstit."

Dau mai jos si cum spune in Engleza in Kings James.

2 Kings 22:7 Howbeit there was no reckoning made with them of the money that was delivered into their hand, because they dealt faithfully.

In Romina citim ;”cinstit” in engleza spune, “ cu credinciosie”Mi se pare ceva diferit.si vreau sa ma explic.Poti fi cinstit in relatia cu oamenii, dar in relatia cu Dumnezeu se apeleaza la credinciosie. Vai citi din cei de azi lucreaza cu credinciosie cu ce le-a fost incredintat? Asa cum am spus mai sus este o mare raspundere sa administrezi ce apartine lui Dumnezeu.

John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: