duminică, 12 ianuarie 2014

Colossians 1:27 cãrora Dumnezeu a voit sã le facã cunoscut ........


Colossians 1:27  cãrora Dumnezeu a voit sã le facã cunoscut care este bogãtia slavei tainei acesteia între Neamuri, si anume: Hristos în voi, nãdejdea slavei.
          Am avut o discutie cu un frate care m-a sunat in acest nou an. Si din una in alta la un moment dat el mi-a spus aceste cuvinte: “sa raminem in El frate”Cu acest frate am mai avut ceva discutii pe marginea unor subiecte grele de digerat de majoritatea dintre cei ce citesc Cuvintul.Am zis, sa scriu cite ceva ce inseamna sa raminem in El si sa ramina El Domnul Hristos in noi. In primul rind trebuie plecat dela aceasta intrebare; Sunt eu in El”ca sa pot raminea ? Si o alta intrebare este;”Este El in mineca sa am certitudinea ca traiesc”?numai asa vom putea intelege clar Cuvintul lui Dumnezeu.
          In versetul din Coloseni, de mai sus citim; “Hristos în voi, nãdejdea slavei”.Iata ce spune Ap, Pavel.Dumnezeu a vrut sa faca descoperita taina aceasta neamurilor. Dece neamurilor? Pentruca ele nu avusese nici-o legatura cu Dumnezeul cel viu si adevarat. Ele erau pagine si se inchinau la dumnezeii straini. A gasit cu cale sa le descopere si lor Evangelia imparatiei cerului.Dar Cuvintul specifica aceste cuvinte; “Hristos în voi,” Care voi se pune intrebarea? Voi celor carora Dumnezeu a gasit cu cale sa va nasca din nou.Cu alte cuvinte voi pe care v-a adus la viata. Este de mare importanta sa stim noi insine daca, Dumnezeu ne-a adus la viata impreuna cu Domnul Hristos.Atunci nu este dubiu ca voi fi in El, si ca voi fi cu El.
          Altfel bisbiim prin intunericul religios care bintuie in intreaga lume.Aici nu este vorba de religie. Este vorba daca, Dumnezeu, a infaptuit aceasta nastere din nou care adduce o noua viata.Nu spune Cuvintul ca, Hristos in lume sau in toti care ma ascultati.Este bine stabilit locul unde se afla Domnul Hritos. Nu il gasesti pe toate drumurile religioase, ci numai in cei rascumparati..Facind legatura, armonizarea acestui loc cu cel din John 15:7  unde citim aceste cuvinte ; Dacã rãmâneti în Mine, Cuvinte pe care le-a adus in atentie fratele respectiv.Sunt doua aspecte,de care trebuie sa tinem cont, in contestul fiecaruia in parte.Am spus ceva mai sus ca, Domnul Hristos este, as zice, inoculat in cel rascumparat prin viata data de Dumnezeu.Astfel traind o viata noua spre slava lui Dumnezeu.
           Este vorba de viata vesnica.Spune Mintuitorul cu o alta ocazie; John 14:19  Peste putinã vreme, lumea nu Mã va mai vedea, dar voi Mã veti vedea; pentru cã Eu trãiesc, si voi veti trãi.Cum ar putea un copil al lui Dumnezeu sa spuna ca va fi lepadat de Dumnezeu, cind Domnul Hritos locuieste in acel suflet?Traieste acel rascumparat pentruca Hristos este in el. Si traieste datorita faptului ca Hritos e viu si traieste in acel suflet.Abunda Bisericile, Adunarile, cu fel de fel de invataturi care mai decare abatute dela ce invata Scriptura.Acum, sa vedem si versetul incare se arata aceasta conditie as numi-o.Am aratat-o mai sus; Dacã rãmâneti în Mine,Am pus-o din nou sa ne fie mai la indemina.Ce inseamna sa ramii in El?Cuvintul este simplu. Ne aduce explicatie necesara prin continuarea versetului. si dacã rãmân în voi cuvintele Mele, …..Aceasta este cheia intelegeri acestor cuvinte de a raminea in El.In Cuvintul lui curat, ne alterat de om.
          Nu in cuvintele unui om sa raminem. Era si pe vremea aceia destui invatatori falsi,  azi parca sunt mai multi ca oricind dealungul istoriei crestine.As sintetiza aceasta raminere ca este una care este strict legata de cea din Coloseni, Hristos in voi.Daca El este in mine, eu sunt in El.Mult rau a facut si inca face aceasta invatatura ca, Cel rascumparat poate pierde mintuirea. Acestia care sustin ca mintuirea se poate pierde,scot in evidenta aceste cuvinte ;”Daca ramineti in Mine”Fara sa plateasca atentie ca;In cel nascut din nou, pulseaza viata Domnului Hritos , tocmai prin faptul ca Domnul Hritos este in cel nascut din nou.Dar iata ca partea aceasta mai cuprinde doua cuvinte si anume” Hristos în voi,fiind Hristos in cel nascut din nou, El a pus si  nãdejdea slavei. Ce inseamna aceasta nadejde?O sa mai vedem si in Romani ce spune despre ce nadejde este vorba.Si ce are ea aface cu viata celui nascut din nou.
          Nadejdea este parte din viata celui nascut din nou. Fara ea nu am avea certitudinea ca vom fi cu Mintuitorul vesnic.In nenumarate rinduri Domnul Isus da garantia ca El v-a fi impreuna cu cei pe care Tatal i-a dat lui spre mintuire.Nadejdea aceasta ne duce la slava,ne tine in continua legatura cu Mintuitorul nostru iubit pina ne vom intilni cu El.Iata inca un loc care ne vorbeste de aceasta nadejde pe care Domnul Hristos a pus-o in noi cei care am fost nascuti din nou de Dumnezeu. Zic, din Dumneezu ca mai sunt si inca doua feluri de nasteri.Am spus cu o alta ocazie de acestea. Romans 5:5  Însã nãdejdea aceasta nu însealã Iata ce fel de nadejde a pus Mintuitorul in cei care sunt ai Lui.Aceasta nadejde nu inseala pentruca este vie si este din Cel ce este viata si a transferat-o as zice si celor pe care Tatal ia dat Lui.
          Dar dece nu insala? Avem raspunsul in continuarea versetului. pentru cã dragostea lui Dumnezeu a fost turnatã in inimile noastre.Am mai spus si cu o alta ocazie ce inseamna sa torni si sa picuri. Turnata asta inseamna ca este paharul plin de da peste el, potrivit cu ce spune Psalmistul.Dumnezeu nu se retine cind vine vorba de cei pe care i-a nascut din nou.A turnat dragoste fara limita, fara retinere. Est trist, ca sunt unii care se chem crestini dar nu vezi dragoste in relatia lor cu altii.Este un semn de intrebare daca Dumnezeu a turnat in ei,dragostea Lui.Deci este o inima plina de dragostea turnata de Dumnezeu in cel nascut din nou.Dar cum a fost turnata? Tot in acest verset vedem cum a putut ajunge dragostea lui Dumnezeu pina la inima celui nascut din nou. prin Duhul Sfânt, care ne-a fost dat.Iata ce afirma Cuvintul aici.
          prin Duhul Sfânt Ah, citi fac atita discutie pe margine Duhului Sfint. Trebuie sa il ceri zic unii, si sa insisti sa il capeti.Cuvintul este simplu fara explicatii. care ne-a fost dat deci nu cerut, nu implorat,ci pur si simpu primit cind ti-a fost dat, cind Dumnezeu te-a nascut din nou, cind te-a adus la viata.As incheia cu aceasta sesizare sa o numesc. Nu ai dragoste , nu ai Duhul sfint. Nu ai duhul sfint , nu esti nascut din nou. Aceasta este cronologia evenimentelor petrecute in viata celui care are asigurarea ca va fi cu Mintuitorul. Nu este dubiu in mintea si inima celui nascut din nou ca, ar depinde de el daca ramine in Domnul Hritos. Mai inti este Hritos in mine nadejdea slavei.Si apoi eu in El.Este lucrarea Lui care ii apartine si pentru care a platit pretul rascumparari.

John Balarie

Los Angeles California.

Niciun comentariu: