duminică, 19 ianuarie 2014

Isaiah 45:17 Dar Israel va fi mântuit de Domnul, cu o mântuire vesnicã.

Isaiah 45:17  Dar Israel va fi mântuit de Domnul, cu o mântuire vesnicã. Voi nu veti fi nici rusinati, nici înfruntati, în veci.
          
          As vrea sa fac o mica introducere cu privire la vechiul testament. Cei mai multi dintre cei ce citesc Sfinta Scriptura , citesc vechiul ca si o istorie. Intradevar, este o istorie, a unui popor pe care Dumnezeu si-la alles sa-l aiba aici pe pamint temporal. Acest popor avea sa se bucure de binecuvintarile lui Dumnezeu dar si de disciplina Lui in decursul istoriei lui ca popor.Dar cei ce sunt rascumparati care nu vin dintre israeliti, ce pot lua ei din vechiul testament.In definitiv, avem scris ca, “2 Timothy 3:16  Toatã Scriptura este insuflatã de Dumnezeu si de folos ca sã învete, sã mustre, sã îndrepte, sã dea întelepciune în neprihãnire,”
          
          Asa ca, cei rascumparati trebuie sa caute in vechiul testament, ceva invatatura spirituala.Ei nu trebuie sa se opreasca doar la ce pot intelege la modul literal. Cei rascumparati au mai multa nevoie decit aveau Israelitii pe vremea aceia. Acestia au in Scriptura sursa spirituala de crestere.Israelitii se vor opri aici din calatoria lor vremelnica. Pe cind cei rascumparati se vor opri din calatoria lor vremelnica in Cer ca destinatie a lor, pregatita de Mintuitorul.
          
          Am facut aceasta introducere as numi-o, pentru simplu motiv, de a arata ca intre Israel si Biserica celor inti nascuti este o asemanare. Acesta a fost si motivul de ce Dumnezeu la ales pe Avraam ca din el sa iasa un popor al Lui. Anticipa venirea Domnului Hritos sa Zideasca Biserica Lui, din pietre vi, o Cladire spirituala care avea sa fie vesnica, nu temporara. Din Domnul Isus ,ca si din Avraam, sa iasa un nou popor cu o destinatie cereasca.Destinatie pregatita la Golgota prin suferintele Lui.
         
          Nu stiu citi au gindit la acest aspect.Dumnezeu si-a ales acest popor care sa fie al lui aici pe pamint,temporal.In contrast cu cei nascuti din nou, ei vor fi poporul lui vesnic.Israel, este ca o oglinda a ceia ce avea sa infaptuiasca Domnul Hristos la venirea Lui pe pamint.Domnul Hristos avea sa rascumpere un popor care sa fie al Lui Dumnezeu. Poate cineva ar intreba, “dar ce ii mai trebuia un alt popor?”  Ca  sa is sacrifice pe singurul Lui fiu?Intrebarea ar parea legitima pentru cei care nu citesc Cuvintul cu seriozitate sa vada, sa inteleaga, planul lui Dumnezeu de mintuire.Am sa fac cite-va paralele intre Israel ca popor pamintesc si Biserica cellor inti nascuti ca popor Ceresc.
          
          Israelitii au fost in robie.Prima data in Egipt. Au fost scosi deacolo de Dumnezeu cu brat puternic. Ei insusi nu puteau sa plece din Egipt prin puterile lor. Biserica, cei rascumparati, toti au fost supt robia pacatului si implicit a celui rau.Asa ca si unii si altii au avut nevoie de un brat puternic a lui Dumnezeu de ai elibera.Israel ca popor pamintesc a avut promisiunile lui date de Dumnezeu cu character pamintesc. Biserica cu caracterul ei ceresc are promisiunile date de Dumnezeu care ii indreapta spre Cer.Israel a incetat sa mai fie un popor preferentiat pentru Dumnezeu , Odata cu venirea Domnului Hritos,repet, Israel a fost o oglinda a ceia ce Domnul Hristos avea sa infaptuiasca la cruce.Prin moartea lui dadea nastere la un popor sfint cu character ceresc.  Dar Israel va fi mântuit de Domnul, cu o mântuire vesnicã.
          
          Cind Scriptura vorbeste de Mintuire, ea nu poate fi inteleasa decit in contestul morti Domnului Hristos la Golgota.Mintuirea are ca rezultat (Destinatie)Cerul. Israel nu a avut la modul literal nici-o promisiune catre Cer.In contrast, Biserica are toate promisiunile ei ceresti.Unii sustin ca Domnul Hristos, va veni si v-a imparati la Ierusalim cu poporul evreu. Nicaieri nu gasim in Cuvint sa scrie asa ceva. Cei ce o fac, o fac in baza unor deductii, (Speculatii)lucru care nu corespunde cu adevarul.Nici Domnul Isus, si nici chiar Apostolii, nu au vorbit de asa ceva. Din potriva Mintuitorul a spus, “ imparatia Mea nu e din lumea aceasta” Deci, as zice ca, mintuirea, nu se aplica Israelitilor. Este un termen care are de aface cu Cerul si cu Mintuitorul care este in Cer la dreapta lui Dumnezeu si care mijloceste pentru cei pe care i-a cistigat la golgota.
          
          Voi nu veti fi nici rusinati, nici înfruntati, în veci.Cine sunt rusinati aici pe pamint?Israelitii sau pocaitii? Mi-aduc aminte ce atitudine avea cei din lume cind auzea ca esti pocait. Si cite cuvinte de ocara le mai aruncau unora care erau –cu adevarat pocaiti-Unii mai sensibili se rusinau la auzul acestora. Erau multi care i-am cunoscut personal avind un complet de inferioritate as zice intrun fel, ca sunt pocaiti.Cite glume proaste mai faceau pe socoteala lor. Erau unii care traiau viata de credincios in umbra.Nu stia nimeni din serviciu ca sunt credinciosi.Asa ca sa evie oprobiu din partea celor ne taiati inprejur. Israelitii din potriva nu sunt dati de rusine. Din potriva au un character as zice bataios in intreaga lume.Ei nu se simt rusinati intre popoare. Au o demnitate pe care nu multe popoare si-o pot manifesta.
          
          Copiii lui Dumnezeu, Biserica, de care am vorbit, dealungul egzistentei ei a fost confruntata cu situatii grele. Nu au suferit dealungul istoriei umane mai mult ca crestinii nimeni.Insasi suferinta poporului Evreu reflecta ce am spus mai sus ca are legatura cu Biserica celor inti nascuti.Avem Istoria crestina care ne vorbeste de suferinta indurate de cei credinciosi.dar aceasta persecutie, infruntare, nu va fi vesnica. Dece? Pentruca Mirele is va lua la El Mireasa lui slavita.Pentru Ea a platit pretul rascumparari si o asteapta cu nerabdare sa o intilneasca in Casa Tatlui. As incheia cu aceasta parte din versetul de mai sus, cu o mântuire vesnicã Sunt unii care vintura ideeia ca mintuirea se poate pierde de cel nascut din nou.Astfel de aberatii nu le gasesti in Scriptura.
          
          Dumnezeu nu a cuprins in Cuvintul Sau aberatii omenesti.Domnul Hristos a fost facut pentru cei pe care Tatal ii avea in vedere sa-i mintuiasca, Urzitorul unei mintuiri vesnice.Asa citim in Cuvint. Hebrews 5:9  si dupã ce a fost fãcut desãvârsit, S-a fãcut pentru toti cei ce-l ascultã, urzitorul unei mântuiri vesnice,Asa dar, Intelegem ca,Mintuirea se aplica doar ca termen in noul testament.A fost singurul care a infaptuit-o si El merita sa se bucure de cei mintuiti de El.Si pentru cei care au dubiu in privinta celor ce am spus de un alt popor, dau spre referinta sa se citeasca cartea Prorocului Hoseia. Aici se vede detailat ce am vrut sa spun, cind am afirmat de un alt popor, care sa fie al Lui pe vecie.

John Balarie
Los Angeles California





Niciun comentariu: