vineri, 21 februarie 2014

John 13:1 Isus, ca Cel care stia ca I-a sosit ceasul ......


John 13:1  Isus, ca Cel care stia ca I-a sosit ceasul sã plece din lumea aceasta la Tatãl, si fiindcã iubea pe ai Sãi, care erau în lume, i-a iubit pânã la capãt.
          
          Un frate mi-a rimis acest verset cu un comentariu de Spurgeon. Fratele este un fate bine educat. Si am avut ceva discutii placate cu dinsul pe parcursul unei calatori pe care a facut-o aici in America.Dar cind am ajuns la subiectul care framinta comunitatea crestina din Rominia , “ daca mintuirea se pierde s-au nu”Fratele mi-a spus foarte categoric ca se pierde. Aceasta era opinia dumnealui.Nu ma asteptam la un asa raspuns.Dar in fine, am gasit cu cale ca este bine din nou sa atac acest subiect atit de contraversat printre Crestinii de adunare.
          Spun Crestinii de adunare ,ca sa fac o separare intre cei care se hranesc cu Cuvintul lui Dumnezeu si pe care Biblia ii numeste , “Copii ai lui Dumnezeu”Cei ce vintura acest subiect si zic ca “mintuirea se pierde” nu au niciun temei. Dar ei se bazeaza pe unele texte din Cuvint care sunt luate separat.Am mai spus si o spun ordecite ori mi se ofera prilejul sa o fac ca,lipsa de armonizare a Cuvintului lui Dumnezeu duce la tragerea unei concluzii eronate. Sa-mi fie ingaduit sa spun ca,sunt in starea aceasta cei mai multi. Este trist sa cari Biblia cu tine si sa nu poti afla Adevarul din interiorul ei.Domnul sa aiba mila de toti acestia.
          Domnul Isus spune aceste cuvinte. “ Nu Eu va voi judeca ci Cuvintul care v-a fost vestit”S-au ai carat cu tine de fiecare data Biblia. Ce sa mai spun ca ai avut-o in casa la indemina sa-l aprofundezi acest Cuvint,dar nu ai facut-o ci te-ai multumit sa ingiti, sa te hranesti cu ce ti-au spus unii s-au altii. La rindul lor acestia care dau invatatura nici ei nu aprofundeaza Cuvintul. Ca sa nu spun ca . “ nu se hranesc cu Cuvintul”. Este trist, dar asta e realitatea.As dori sa spun cite ceva din acest verset,in mod deosebit din ce am scos in evidenta cu rosu. Versetul ne arata ca, Domnul Isus era gata sa plece la Tatal. Evangelistul Ioan face aceasta remarca as zice, si fiindcã iubea pe ai Sãi, Nu cred ca este dubiu in mintea cui-va ca Mintuitorul si-a iubit pe ai Sai.ma refer la cei care se numesc credinciosi.
          Acesta a fost si motivul care la determinat sa vina si sa plateasca pretul rascumparari lor, prin jerfirea Lui. A iubit El numai pe ucenicii care erau de fata cu El?In rugaciunea lui catre Tatal spune aceste cuvinte, John 17:20  si Mã rog nu numai pentru ei, ci si pentru cei ce vor crede în Mine prin cuvântul lor.Deci intelegem ca Mintuitorul iubea pe toti pe care Tatal ii atragea la El prin cuvintele Apostolilor.Dar Cuvintul face o remarca care adduce lumina in privinta dragostei Domnului Hritos. iubea pe ai Sãi,Cine erau acestia ? erau cei pentru care platise pretul rascumparari lor.Cuvintul ne arata ca va veni din nou pe norii cerului sa ii ia pe ai Sãi,Scriptura face lumina in aceasta privinta, care este motivul venire lui a doua oara. Sa- i-a pe ai Lui care erau în lume,Acestia pe care El i-a iubit ( ii iubeste) Prezentul pentru cei ce inca sunt in lume.
           Dealungul istoriei, Dumnezeu, a tot adogat. Mintuitorul se ruga spunindu-I Tatalui ca, nu-L roaga sa-I i-a din lume….John 17:15  Nu Te rog sã-i iei din lume, ci sã-i pãzesti de cel rãu. Ei aveau o lucrare pe care trebuia sa o indeplineasca dupa plecarea Lui. i-a iubit pânã la capãt. Cuvintul scoate in evidenta ca Domnul Isus i-a iubit pina la capat.Ce inseamna acesta pina la capat? Care capat? Al vieti acesteia pamintesti? Da, dar capatul celor rascumparati este in casa Tatalui.As vrea sa spun celor care tot aduc inainte ca, “daca raminem in El” sa stie ca, Domnul Isus i-a iubit pina la capat si Iubeste pe cei care inca sunt pe pamint, pina la capat. Pina cind vor ajunge in Casa Tatlui.Locul de intilnire.
          I-am spus fratelui care mi-a trimis acest verset ca,”Domnul Isus nu pierde pe drum nici unul” din cei pe care Tatal i-a  dat, i-a directat spre Fiul.Mintuitorul spune, “Nu am pierdut pe nici unul din aceia pe care Tu mi-ai dat.Acestia care sustin aceasta invatatura abatuta, nu fac aceasta dinstinctie, si anume,”Ca cei care au fost atrasi de Tatl la Domnul Isus, nu vor pieri in veac”Apoi  este garantia ca, Duhul Adevarului va raminea cu voi in veac.Care voi? Aici este intrebarea.Te gasesti in ceata celor pe care Dumnezeu i-a directat catre Fiul sau? Atunci esti mintuit cu o mintuire vesnuica.Te afli cu gramada, Gloata, sa sti ca nu pentru tine s-a rugat El Tatalui.Ci numai pentru ai Sãi, Gloata va raminea aici pe pamint. Asa ca este intelept sa ne analizam si sinceri sa vedem unde ne afalam.Asta numai in cazul ca suntem sinceri cu noi insine.
          Ne aflam in gloata s-au ne gasim in cei pentru care Mintuitorul a platit pretul rascumparari.El ne va duce pina la capat pe toti care suntem ai lui,Nu ne va pierde pe nici unul in drumul spre Casa Tatalui.Dumnezeu sa dea lumina fratilor sinceri dar care dintrun motiv s-au altul ingit tot ce li se da.Sa ia Cuvintul si sa roage pe Dumnezeu sa le de alumina in privinta asta, Atunci vor avea o mare bucurie, sa vada ce Mintuitor slavit , tare pe pamint si in Cer au.

John Balarie
Los Angeles California


Niciun comentariu: