miercuri, 14 ianuarie 2015

Efeseni 1:17-18.Şi mă rog ca Dumnezeul Domnului nostru Isus Hristos, ................




Efeseni 1:17-18.Şi mă rog ca Dumnezeul Domnului nostru Isus Hristos, Tatăl slavei, să vă dea un duh de înţelepciune şi de descoperire, în cunoaşterea Lui,
Ap,Pavel le scrie credinciosilor din Efes ca se roaga pentru ei.Bun lucru chiar de dorit sa ne rugam unii pentru altii.Sunt in viata situatii cand simti nevoia sa te destainui unui frate si sa te rogi inpreuna. Dar apostolul Pavel simtea nevoia sa se roage pentru acestia ca Dumnezeul Domnului nostru Isus Hristos, Unde ar putea sa apeleze cel credincios pentru ajutor decit la Dumnezeu?Iatal pe Pavel ca nu se roaga pentru el insusi ci pentru unii dintre farti care dupa cum vedem duceau lipsa de  un duh de înţelepciune.Noi cei de azi care ducem lipsa de un astfel de duh de intelepciune suntem indemnati sa cerem un astfel de duh de intelepciune si el ne v-a fi dat.Iacov1:5. Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară dela Dumnezeu, care dă tuturor cu mînă largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată Este tare greu sa te vezi, sa recunosti,ca duci lipsa de intelepciune,ca sa apelezi la Dumnezeu care o da si inca cu mana larga.

Nu cred ca ap, Pavel se referea la intelepciunea pe care o au cei din lume. El avea in vedere intelepciunea care vine de sus.Avea sa o stabilesca printre credinciosi ap, Iacov ce fel de intelepciune va fi aceasta de sus.Iata cum o caracterizeaza el cu calitatile pe care le are fiinca vine de sus;Iacov3;17. Înţelepciunea care vine de sus, este, întîi, curată, apoi pacinică, blîndă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roduri bune, fără părtinire, nefăţarnică. Iacov ii descrie toate calitatile acestei intelepciuni care vine dela Tatăl slavei,Nu  multi au o astfel de intelepciune care sa poata sa si-o manifeste printre frati. Cei mai multi apeleaza la intelepciune fireasca ,carnala care deseori cand a fost aplicata in relatiile de adunare a adus dezastru.As adaoga eu ce poate face aceasta intelepciune carnala printre frati in relatiile unuia cu altul. Este opusa celei care vine de sus in manifestarile ei.

Dar cum este aceasta fireasca ,carnala? sa aratam in treaca si despre ea cum o descrie Cuvantul.Tot Iacov se ocupa de aceasta intelepciune care nu vine de sus.Iacov 3; 15. 15. Înţelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pămîntească, firească drăcească. Aceste“calitati”ale acestei intelepciuni carnale,le au toti aceia care nu sunt nascuti din nou.Chiar daca ma repet simt nevoia sa spun ca: Sunt cei mai multi care fregventeaza adunarile si fac uz de o astfel de intelepciune.Dece? Pentruca acestia nu o au pe cea de sus.Cred ca erau printre acestia care se adunau la olalta si carora pavel le scria si unii care aveau o astfel de intelepciune  firească drăcească.Iata ce l-a determinat pe ap, Pavel sa le scrie,lipsa unei intelepciuni de sus.In decursul istoriei umane au fost intelepti ilustri in deale firi pamantesti. Putini ne arata istoria ca au avut-o si pe cea de sus. Negresit ca acestia erau nascuti din nou. Nu o poti avea atat timp cit ai un alt stapan.şi de descoperire, în cunoaşterea Lui,Iata in final la ce se referea Pavel cand le spune de descoperire.Apoi, Pavel le spune si despre  descoperire, în cunoaşterea Lui,cred ca celor carora le scria se afla printre ei ca si azi unii care nu-L cunosteau pe Domnul Hristos ca Mantuitor personal.

Poate veneau acolo acestia la gramada cum vin si azi dar nu au nimic de aface cu Domnul Hristos. Dece? Pentruca nu il cunosc personal. Pavel dorea ca toti cei ce se strangeau la olalta sa il cunoasca personal pe Domnul Hristos.Simt nevoia din nou sa aduc inaintea noastra locul unde Domnul Hristos spune ca,nu poti veni la El sa il cunosti daca nu mai intai Dumnezeu Tatal slavei,Nu te directeaza la Fiul Sau.Ioan 6; 44.Poti veni la adunare si sa nu fi ajuns sa il cunosti personal pe Domnul Hristos.Ce sa le faca acest duh de intelepciune de sus?In versetul urmator vedem 18. şi să vă lumineze ochii inimii, ca să pricepeţi care este nădejdea chemării Lui, care este bogăţia slavei moştenirii Lui în sfinţi,Nu ai cum sa il cunosti chiar daca te numeri printre cei ce fregventeaza o adunare sau alta, daca nu in prealabil Dumnezeu nu a pus in tine o inima noua.Am mai dat citatul din Ezechel unde citim; Ezechel 36:26 Vă voi da o inimă nouă, şi voi pune în voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatră, şi vă voi da o inimă de carne. Inima de piatra e nesimtitoare la Cuvantul lui Dumnezeu.Deaceia este necesara nasterea din nou care are o inima noua.

Iata dupa ce Dumnezeu face aceasta operatie as zice, in care pune o inima de carne vom putea sa vorbim de o cunoastere a Domnului Hristos.Dar Cuvantul aduce in atentie ceva important si anume;Aceasta inima noua de carne are ochi. Asa sa fie? Daca in Cuvant este scris, inseamna ca este adevar ce citim.Sigur ca intelegem ca nu este vorba de ochi firesti ci de ochi spirituali cu care putem vedea lucrurile spirituale.Acesti ochi spirituali vor fi deschisi doar de Dumnezeu.Orcat ne-am stradui noi care ne credem ca suntem sppirituali, daca nu intervine Dumnezeu sa deschida acesti ochi,prin care sa patrunda lumina,vom ramanea sa vedem lucrurile spirituale cu ochii acestia carnali, firesti.Odata luminat de Dumnezeu acesti ochi ne conduce la descoperiri adanci din Cuvintul lui Dumnezeu.ca să pricepeţi care este nădejdea chemării Lui, Dupa descoperire vine si priceperea,intelegerea, ca avem o chemare care ne duce spre o nadejde vie a veniri si intalniri cu Domnului Hristos.Am fost chemati de el.Lui, care este bogăţia slavei moştenirii Lui în sfinţi,Aceasta chemare si punere deoparte pentru Dumnezeu,ne califica ca sfinti ai lui Dumnezeu.Un prileji de a ne cerceta sa vedem daca.1) avem o inima noua care sa aiba ochi.2)Daca avem intelepciunea care vine de sus.3) Si daca in noi este nadejdea chemari Lui.Avand toate acestea avem si garantia de nezdruncinat ca vom si cu Mantuitorul.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: