vineri, 9 ianuarie 2015

Tit 2;11. Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mîntuire...............



Tit 2;11. Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mîntuire pentru toţi oamenii, a fost arătat,
     Am citit un articol scris de cineva cu titlul acesta; “Dumnezeu a dat har pentru toata lumea”. Mi-a atras atentia pentruca nu am gasit asa ceva in Scriptura.Apoi, m-am orientat catre acest verset din ep, catre Tit sa vad cum am putea intelege despre Harul lui Dumnezeu. Ce este harul mai intai si cui ii este dat. Cu o alta ocazie am mai spus cate ceva despre Harul lui Dumnezeu bazat pe ceia ce citim in Cuvantul lui Dumnezeu.Căci harul lui Dumnezeu,Ce este Harul lui Dumnezeu? Nu stiu ce am intelege prin Har.Sa ne indreptam putin spre limba engleza care are in traducere acest cuvant”grace”.Asta inseamna mai pe inteles sa intri in gratie cui-va, sa ai favoarea lui. In cazul de fata sa intri in gratie lui Dumnezeu. Ca sa intri in gratiia lui Dumnezeu, trebuie sa iti dea El harul Lui.Cu alte cuvinte sa fi primit la tronul Lui, al Harului. Evrei 4;16. Să ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare ….Ap, scrie unor credinciosi. Nu are nimic, dar apsolut nimic, cu lumea.Tit era un credincios pe care ap, Pavel vroia sa il incredinteze ca cei ce vor fi primit Harul si Adevarul, vor domni in viata.Romani 5:17ceice primesc, în toată plinătatea, harul şi darul neprihănirii, vor domni în viaţă prin acel unul singur, care este Isus Hristos!)

     Sau cu alte cuvinte sa intram in gratia lui Dumnezeu, inseamna sa fi privilegiat.Un privilegiul pe care il ofera Dumnezeu celui pe care il are in vedere sa il mantuiasca.Nu il ei tu, ci il ofera El. Iata ca acest Har al lui Dumnezeu are de facut o lucrare printre oameni care sunt in planul de mantuire al lui Dumnezeu..Cuvantul ne arata ca acest Har a venit odata cu Adevarul si prin Domnul Hristos. Ioan 1;17….harul şi adevărul au venit prin Isus Hristos. Daca a fost adus de Domnul Hristos, negresit ca cine il are pe Domnul Hristos ca Mantuitor personal,beneficiaza de acest Har al lui Dumnezeu.In continuare citim ca aceasta mantuire ar parea ca este pentru toata lumea cum este interpetata de cei mai multi. Realitatea Scripturi este cu totul alta.Domnul Hristos in rugaciunea Lui catre Tatal spune aceste cuvinte;Ioan 17;9.9. Pentru ei Mă rog. Nu Mă rog pentru lume, ci pentru aceia, pe cari Mi i-ai dat Tu; pentrucă sînt ai Tăi: -Cum am putea intelege acest verset din Tit?Cand Mantuitorul spune contrariu? Am gasit potrivit Cuvantului ca,Harul este in exclusivitate pentru cei rascumparati ai Domnului Hristos.

   El l-a adus ca cei rascumparati sa poate avea acces la tronul Harului lui Dumnezeu.Adica sa intre in gratia lui Dumnezeu din pricina relatiei pe care o au cu Domnul Hristos.Evrei 4:16.infatiseaza destul de clar cine sunt aceia care odata ce se apropie de tronul harului vor capata indurare, gratie, din partea lui Dumnezeu.Deci, ce face acest Har?aduce mîntuire. A adus atunci cand Dumnezeu s-a indurat de noi si avem nevoie sa ne ducem la tronul Harului, pana cind vom pleca acasa.Citind in continuare vedem ca aduce pentru toţi oamenii, Chiar asa sa fie? asa este atat timp cat sta scris in Cuvant.Sa intre in contradictie Domnul Hristos cu ceia ce Pavel a avut descoperit prin Duhul lui Dumnezeu? Nu, nu cred. Iata ca inca odata simt nevoia sa acomodam ceia ce citim in Cuvint si cu alte locuri din Scriptura. Si asta pentru a ajunge le o intelegere care sa ne dea lumina necesara.Am mai spus cu o alta ocazie ca, cuvantul cheie care detine  acest secret de a intelege se gaseste in acest”TOTI”Cine sunt acestia? Cuprinde acest cuvant intreaga lume?Cred ca raspunsul il putem, afla din cuvintele Mantuitorului care le gasim in rugaciunea Lui catre Tatal.

     Si ca sa fiu mai explicit acestia TOTI sunt cei ce sunt randuiti sa capete viata vesnica(mantuirea). Iata ce citim despre acest cuvant TOTI.Fapte 13: 48….Şi TOTI cei ce erau rînduiţi să capete viaţa vecinică, au crezut.Cine au crezut? Cei ce au capatat darul credintei. Vezi Efeseni 2:8. care ne arata despre ce credinta este vorba cand Cuvantul face referire la mantuire. Deci inteleg ca nu poate fi o neconcordanta intre rugaciune Domnului Hristos si ceia ce ap, Pavel ii scrie lui Tit.
a fost arătat,Acest Har al lui Dumnezeu a fost aratat. Intreaga lume crestina cunoaste ca Fiul lui Dumnezeu a veni si ca a fost respins. Isaia ne vorbeste de acest lucru. Intrebarea este; cui i s-a aratat? Si raspunsul este acesta potrivit ce am vazut pana acum din ceia ce am incercat sa armonizez. S-a aratat celor care sunt nascuti din nou.Poate sunt unii care nu vor fi de acord cu aceste ganduri expuse.

     Dar Daca, cei ce ar vrea intrun fel sa conteste acest Adevar, ar trebui sa stie ca il contesta pe insusi Domnul Hristos.Scriptura ne spune ca, Harul si Adevarul a venit prin Acest Hrisros care este Fiul lui Dumnezeu.Ei bine, cine il are pe El ca Mantuitor personal, are si acest Har si impreuna cu El si Adevarul.A fost Harul primit de lume? Sau azi acest Har minunat Domnul Hristos, este primit de lume ca sa poata sa il aiba?Cei ce citesc Cuvantul lui Dumnezeu cu simt de raspundere inteleg cum stau aceste lucruri spirituale.Domnul Hristos a fost si este respins de lume. Lumea i-a fost ostila Mantuitorului. Asa ca, trebuie sa fim foarte atenti cand facem o afirmatie care nu corespunde cu Cucantul lui Dumnezeu.Ca sa vedem mai sigur cui se adreseaza ap, Pavel despre acest Har minunat al lui Dumnezeu trebuie sa ne uitam si la versetul urmator.12. şi ne învaţă s-o rupem cu păgînătatea şi cu poftele lumeşti, şi să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate şi evlavie,Cui se adreseaza Pavel? celor adunati la olalta.Are el ceva cu lumea? Apsolut nu.Deci este usor de inteles cine capata har dela Dumnezeu.

     Toate aceste invataturi care sunt descrise in acest verset 12, sunt pentru cei care sunt in adunare. Cu alte cuvinte ap, Pavel nu se adreseaza unora de pe strada, ci celor care erau stransi la olalta. Ca printre ei, erau cum sunt si azi suflete care nu erau nascute din nou este usor de inteles.Un copil al lui Dumnezeu nu este necesar ca cineva sa-i spuna ce trebuie sa fie in viata lui si ce nu.El are un cuget care este in armonie cu Duhul lui Dumnezeu pe care il are odata cu nasterea din nou.Am mai adus in atentie acest aspect si anume, Apostolii vorbeau in strangerile la olalta si nu faceau nici-o diferenta intre cei ce se strangeau la un loc. Dar fiecare avea si are si azi obligatia de a se cerceta daca ce scrie in Cuvant se aplica lor.Sa fi sensibil la Cuvintul si indemnul Duhului sfant este mare Har.Sunt unii care sustin ca cutare sau cutare are har. Dar acestia despre care vorbesc nu il au pe Domnul Hristos. Daca il au pe Domnul Hristos viata trebuie sa faca dovada aceasta.Il ai pe Mantuitorul ai implicit si harul Lui Dumnezeu.Atunci si viata ta trebuie sa depuie marturie in privinta aceasta.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: