vineri, 25 septembrie 2015

1 Corinteni 13: 11. Cînd eram copil, vorbeam ca un copil, ...............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

1 Corinteni 13: 11. Cînd eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gîndeam ca un copil; cînd m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc


      
Sunt multe locuri in Cuvant pe care le citim din partea Ap, Pavel care uneori parca ne deruta. Defapt, si Ap, Petru spune despre Pavel ca; “in ceia ce spune Pavel sunt lucruri greu de inteles”. 2 Petru 3: 16. ca şi în toate epistolele lui, cînd vorbeşte despre lucrurile acestea. În ele sînt unele lucruri grele de înţeles,   A trecut si Pavel prin aceste perioade prin care orce copil al lui Dumnezeu trece dela nasterea lui spirituala. copilarie, apoi,adoloscenta cand toate lucrurile ti se par ca le cunosti destul de bine.Apoi, maturitate, acestea sunt cresteri inevitabile, fie la modul literal sau spiritual.Pe noi care suntem copii ai lui Dumnezeu,ne intereseaza cresterea spirituala.Iata ce spune Ap, despre prima etapa din viata lui, Cînd eram copil,Copilaria are si ea perioada ei.Cu gandirea ei, cu comportamentul ei, cu vorbirea ei. Nu poti sta copil mereu, cum nu stai la modul literal asa ar trebui sa fie si la cel spiritual.Cu alte cuvinte sa se vada in viata cresterea, nu stagnarea.Daca totusi nu se vede crestere in viata,asta inseamna ca ceva nu e inregula.Este o deficienta in alimentarea incorecta. Literal, dar si spiritual.Nu e de mirare ca se vad printre noi ne crescuti.Sigur, spirituali.


      Pavel ca copil spiritual, avea si el intelegere limitata ca orcare dintre noi.Nu poti forta un copil de clasele primare sa rezolve ecuatii de algebra sau calculus. Acestea sunt pentru cel ce a avansat in cunoastere.Tot asa stau lucrurile si in privinta spirituala. Nu poti cere unuia nascut de curand sa inteleaga lucrurile adanci spirituale din ceia ce citeste.Interesant este sa fi nascut din nou. Pentruca atunci, Dumnezeu, se ocupa de tine.Sa-mi fie ingaduit sa spun ca; “nu participarea la strangerea celor rascumparati” face dovada ce esti crescut spiritual.Ci felul de cum te comporti, de cum vorbesti si in ulitima instanta de cum actionezi printre frati in mod deosebit. Este adevarat ca, unii cresc, se desvolta  ceva mai repede decat altii.La desvoltarea unui copil conteaza hrana pe care o primeste, dar si odihna care ajuta la cresterea organizmului in mod armonios.La desvoltarea spirituala a unui suflet la fel conteaza hrana pe care o primeste ca sa poata sa o digere potrivit cu varsta lui.Dar conteaza si odihna in Domnul Hristos. Nu stiu cati din noi realizam ca este mare nevoie de a ne odihni in El.Cu alte cuvinte sa nu incerci prin firea pamanteasca sa intelegi lucruri spirituale.Si vai, cati mai sunt din acestia care trec lucrurile spirituale prin firea veche.Fara aceasta odihna in Domnul Hristos nu te vei desvolta armonios spiritual.Cand zic armonios, ma refer la o Invatatura sanatuoasa din Cuvant care are efect asupra vieti de crestere spirituala.Aceasta este una din conditiile de baza a cresteri spirituale a celui nascut din nou.Este o evidenta de necontestat ca, Dumnezeu se ocupa de acest suflet.


      Intr-o imprejurare Pavel spune despre unii care nu au crescut ci au ramas tot copii.1 Corinteni 3:2. 2. V-am hrănit cu lapte, nu cu bucate tari, căci nu le puteaţi suferi; şi nici acum chiar nu le puteţi suferi,Cu alte cuvinte, erau inca copii.Cresterea este o stare normala in viata celui ce este hranit si odihnit bine cum am spus mai sus. Cu alte cuvinte, un proces sanatos.Nu necesita niciun efort de facut.Este Dumnezeu care ia grija celui nascut de El.Ce facea Pavel cand era copil?vorbeam ca un copil,Copilul nu are cunostinta de multe lucruri care il inconjoara.Un copil in credinta sigur la fel nu are cunostinta de cum ar putea intelege un loc sau altul din Scriptura. Deaceia vorbeste si el ca un copil,din capacitatea pe care o are la varsta aceia.Apoi el mai aduce o stare specifica cu acea varsta de copil; simţeam ca un copil Sunt lucruri pe care nu le poti deosebi. De exemplu, care sunt bune si care nu.Ca un copil al lui Dumnezeu, inca ne crescut pot sa ti se para lucrurile ca sunt bune, dar in realitate ele sunt rele, chiar daunatoare.Uite asa se intampla in relatiile noastre unii cu alti, in strangerile laolalta.Nu ai simtamantul desvoltat si ramai influentat de unul sau altul  in rau.Aspectul acesta e rau.
      
      O alta caracteristica a unui copil este ;”gandirea lui”gîndeam ca un copil; Un copil nu poate gandi ceva mai departe. Sunt situatii care din lipsa de o gandire sanatoasa, matura duc la dezechilibru in relatiile fratesti.Dece asa? Pentruca nu poti patrunde adanc efectul rau pe care o poate avea o astfel de gandire care nu este matura.In relatiile dintre farti este necesar de o gandire matura,pentru a convetui in pace si dragoste.Iata-l pe Ap, Pavel ca a trecut prin aceste etape ale vieti.Le-a lasat  in urma din pricina cresteri lui Si aduce in atentie ca , s-a facut mare.cînd m-am făcut om mare, Inteleg ca nu el insusi a ajuns sa se faca om mare. Este asa cum am spus un proces pe care Dumnezeu l-a stabilit in organismul nostru, la modul literal.Acest proces se gaseste si in cresterea spirituala, nu numai in cea fizica. Deci,Pavel, vrea sa spuna ca, a trecut la o etapa a vieti cand cineva poate conta pe;Vorbirea Lui, pe Simtamintele lui, pe gandirea lui.cînd m-am făcut om mare,


      Ce vrea sa spuna el cu aceste cuvinte? Ca adica, starea de copilarie nu se mai incadreaza la un om matur.Aceasta stare a avut vremea ei.Si vai cati sunt printre noi care sunt tot copii in toate aceste trei aspecte ale vieti spirituale;vorbire,simtaminte si gandire.La sfarsit de tot iata-l pe Ap,Pavel ce spune despre perioada cand era copil;am lepădat ce era copilăresc Realiza ca nu se mai incadreaza la aceasta stare de maturitete sa se mai compoarte ca un copil.Un om matur are o judecata destul de serioasa (sanatoasa)in a proceda in diferitele situatii din viata lui. Cu atat mai mult in viata spirituala.Lui nu trbuie ca cineva sa-i spuna cum sa;vorbeasca sau cum sasimta anumite stari in relatia dintre frati si nici sa-i spuna cineva cum sa gandeasca despre anumite situatii din viata lui sau de adunare. El este matur si ceia ce citeste in Scriptura intelege destul de bine ce vrea Dumnezeu dela el, intr-o situatie sau alta prin care trece el sau adunarea din care face parte.
      
      Avem la dispozitie Cuvantul lui Dumnezeu pentru a vedea daca si noi am lepadat, am lasat in urma ce este copilaresc in viata noastra spirituala.Cu alte cuvine daca am ajuns la maturitate sau suntem inca ne crescuti,ramanand la stataura de copil.Nu este nimic daca inca esti copil. Se presupune ca esti inca in crestere spirituala.Dar aceasta stare,trebuie sa o accepti. Si cum sunt foarte multi care nu se impac cu gandul aceasta ca sunt inca copii, creiaza neintelegeri intre fratii.Este cea  mai trista stare sa fi pipernicit, handicapat spiritual. Poate cineva va zice;  “cum poate un credincios sa fie handicapat”? Acest cuvant are echivalentul lui in a fi ne crescut,ramas rahitic spiritual.Cine a lucrat in viata acestui suflet de a ramas handicapat spiritual? este usor de intales; Mancarea pe care a avut-o la dispozitie, cu care a fost alimentat pe parcursul copilariei lui in “credinta”Cu alta ocazie am spus ca;Dumnezeu nu naste copii cu handicap.Chiar si cei mai slabuti in credinta ,El se ocupa in mod special de el, ca si o Doica care is creste cu drag copiii.Ramane sa tragem fiecare concluzia le ce citim.Apoi sa ne intrebam,cum ne gasim.


John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: