vineri, 4 septembrie 2015

Luca 19;40. Şi El a răspuns: „Vă spun că, dacă vor tăcea ei,......................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Luca 19;40. Şi El a răspuns: „Vă spun că, dacă vor tăcea ei, pietrele vor striga.“
I tell you that, if these should hold their peace, the stones would immediately cry out.
    
    Am pus si versetul in engleza ca mi se pare ca face sens acesta expresie,hold their peace, In romana ar fi asa; is pastreaza pacea,sau linistea. Cu alte cuvinte,vrea sa spuna ca, sunt unii care nu vor sa se tulbure sa spunna ceva de Domnul Isus. Negresit celor de afara. In adunare toti ne aratam ca putem da invatatura,printre cei ce cunosc intrun fel despre Domnul Isus.Cand iesim afara, intre cei cu care avem zilnic tangenta ne tinem gura.Acestia care is tin gura,sunt constienti ca pot avea o  repulsie, chiar si batjocora dela cei carora incearca sa le spuna ceva despreDomnul Isus. Si cei mai multi evita asa ceva.Spunea odata cineva aceste cuvinte, “acestia prefera sa stea in patratica lor”Defapt, insusi Mantuitorul spunae, avertiza, ca, aceasta lucrare de a fi lucrator impreuna cu El,poate aduce ceva suferinta, oprobiu, din partea unora care te asculta.In final crucea vroia sa spuna Mantuitorul.Asa ca, nu e de mirare, dece cei mai multi is tin gura.Nu spun nimic de Domnul Isus, de imparatia lui Dumnezeu.Sunt unii chiar nici cei din bloc nu stiu ca ei merg la o adunare.Asta arata dragostea ce o porti pentru Mantuitorul.Taci, faci dovada ca iti este rusine de Mantuitorul.



    Dar acestia sa nu uite ca, Dumnezeu v-a pune pietrele sa strige,cry out.Cand vine vorba de pietre, Domnul Isus aduce in atentie pe Simon Petru pe care il numeste.Piatra.Iata cum citim:Matei 16;18. Şi Eu îţi spun: tu eşti Petru , şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea,....Iata deci, despre ce pietre avea in vedere Domnul Isus. Si ap, Petru face o asemanare intre cei rascumparati ca niste pietre. Numai ca Petru, le face pietre vi care sunt zidite de Domnul Isus insusi la Biserica Lui cea vie.1 Petru 2; 5. Şi voi, ca nişte pietre vii, ….Acestia nu vor tacea.Vor vorbi,They will cry out. Intelegem ca este o figura de stil pe care o aduce Mantuitorul in atentie aici.Chiar si asa, la modul literal,la Dumnezeu, toate lucrurile sunt cu putinta.Nu poti tacea cand sti de unde te-a scos Dumnezeu.Avem in Cuvant imprejurare cand Dumnezeu a facut-o pe  magarita sa vorbeasca ca sa inteleaga prorocul Balam ce vrea Dumnezeu dela el.

    De vorbit, sau cum scrie in aceasta traducere,” a striga”Ce vrea sa spuna Cuvantul cu acest strigat pe care l-ar putea scoate pietrele(cele vi)?Insusi Domnul Isus in Templu, in ziua cea mare a strigat,Ioan 7;37. În ziua de pe urmă, care era ziua cea mare a praznicului, Isus a stătut în picioare, şi a strigat: Intelegem ca, atunci cand strigi e cu glas tare. In alta traducere romana spune altfel ca, “ pietrele vor vorbi”Consider ca este o diferenta mare intre aceste doua expresii.Este una sa-i vorbesti la cineva care este destul de aproape de tine,sa te auda.Si este cu totul altceva sa strigi,sa fi auzit de toti si dela o distanta mai mare.Sa strigi, presupune sa faci un efort ca sa auda apsolut toti care sunt intr-o incapere cat de mare ar fi acea incapere.In tempu Mantuitorul a facut efort.Apoi,strigatul este ca un semn de alarma, care arata o instintare, un pericol care ar putea aparea.Domnul Isus instinta pe cei ce se adunasera la Templu.

    Ce vroia Domnul Isus sa spuna ca pietrele vor striga? Nu cred ca am sa gresesc  spunand ca, Mantuitorul, anunta judecata lui Dumnezeu care are in vedere pe cei nemantuiti.Dar si indurarea lui Dumnezeu, pe care omul orcare ar fi el o ignora.El, chema pe cei ce erau insetati dupa Adevar. „Vă spun că, dacă vor tăcea ei, Ucenicii aveau mandat(chemare) sa strige as zice cu glas tare pericolul care se va abate asupra oamenilor.Nu era un lucru usor de facut. In primul rand necesita un efort facut ca sa poti striga.Am avut ocazie sa ma gasesc intr-o adunare unde vorbea un frate.Dar deabia se auzea cuvintele pe care le pronunta. La terminare i-am spus sa vorbeasca alta data mai tare.Dece? Ca sa auda toti cei ce sunt acolo in incaperea aceeia. In adunarea nu era o statie de amplificare.Fratele mi-a spus ca nu poate.Apoi, nu este necesar sa vorbesi o ora sau mai stiu eu cat se programeaza.

    Atunci eu i-am replicat spunand; “ fa un efort ca , niciun pret nu e prea mare de platit de dragul Domnului Isus” Orcum, Domnul Isus a strigat si inca cu glas tare.Ucenicii, ca despre ei este vorba, in acest verset ,nu aveau cum sa taca.Erau chemati sa vesteasca imparatia lui Dumnezeu.Ei, cum am spus mai sus, erau pietre vi.Ap, Pavel are si el ceva de spus in privinta taceri a unui copil al lui Dumnezeu. 1 Corinteni9;16. Dacă vestesc Evanghelia, nu este pentru mine o pricină de laudă, căci trebuie s-o vestesc; şi vai de mine, dacă nu vestesc Evanghelia! Cu alte cuvinte, daca tac, nu sunt o piatra vie din Biserica Domnului Hristos.Asa cum spune ap, Petru.Nu stiu cati dintre noi care ne socotim noi insine ca suntem vi vorbim despre numele scump al Domnului Hristos si altora care sunt in afara de adunare.Repet,in adunare toti ne aratam ca suntem credinciosi. Si nu e rau, dar afara? Afara tacem.Daca tacem facem dovada ca nu suntem o piatra vie.Campul de lucru de “a striga” este printre cei care pier. Pentru ei pericolul este mare si care se apropie.Ca sa poti spune ceva despre Imparatia lui Dumnezeu ,trebuie mai intai sa te bucuri tu de ea.Daca esti plin de Cuvaint, ai sa dai pe afara.

    Iata dece necesita sa vorbim destul de tare si clar cand vi in contact cu persoane care nu cunosc pe Domnul Isus.Si nu numai ,dar si in adunare.Pe vremea aceia nu erau instalate migrofoane care sa amplifice vocea la frgventa dorita.Ucenicii, precum si orcare Copil al lui Dumnezeu,sunt chemati sa vesteasca Cuvantul si inca cu glas tare.As face o mentiune; cand citim “cu glas tare” nu inseamna neaparat sa strigi, ci sa poti imprima un mod de a patrunde ceia ce spui din Cuvantul lui Dumnezeu.Odata cineva mi-a spus ca nu a inteles mai nimic din ce s-a vorbit. Dece? Pentruca cel ce vorbise,”mormaise” probabil ca vrea sa lase impresia ca este zmerit.Asta mia fost impresia mea la momentul acela.Adica, vorbirea trebuie sa fie auzita de toti.Ca si rugaciunea ca sa poata sa spuna Fratii si Surorile Amin,Cum poate spune daca nu au inteles  ce ai spus?Inteleg acest glas tare sa ai o atitudine sobra,care sa poata face ca Cuvantul sa fie receptionat.In engleza este un cuvant relatat cu a striga sau a fi sobru;bold care inseamna indraznet, cu curaj.Am avut ocazia sa vad pe unii care se chem ca sunt crestini dar care nu spun nimic altora despre evangelia slavita a Domnul Isus.

    Daca am face o asemanare cu un eveniment, o trgedie, care se poate abate peste unul sau altul,si care poate fi cu urmari tragice,nu cred ca am vorbi, ci am striga la disperare.Domnul Isus in imprejurarea dela Templu asa a avut in vedere ca toti sa auda, sa ia seama de ce pericol ii paste.Vorbirea tare, mai apasata, este necesara pentru a atentiona persoana sau persoanele care ar putea sa fie afectate in acea situatie de tragedie.Cu alte cuvinte nu avem voie sa tacem, Pentuca pietrele vor vorbi.(asta numai daca suntem pietre vi) Tacand e vai de noi, cum spune ap, Pavel.Cu atat mai mult cand ai nostri care nu sunt inca mantuiti si care stau nepasatori de o mantuire asa de mare ar trebui ca glasul nostru sa se auda destul de deslusit in urechile lor, pentruca, la Inima, lucreaza Dumnezeu.Aduce Domnul Isus in atentie ca ,”pietrele vor striga”Asa cum am spus ceva mai sus, ca este, “o figura de stil”Infatisata de Mantuitorul.Aratand prin aceasta ca,Evangelia orcum va fi vestita. Dece? Pentruca, Dumnezeu, are un plan vesnic pe care il duce la indeplinire chiar daca la apsurd as zice ”Omul  credincios care a fost chemat sa faca aceasta lucrare, ar putea sa fie dezinteresat sa  faca aceasta lucrare.

    In vechime avem ca exemplu pe prorocul Iona care a fugit de fata Domnului. Dar care in final s-a supus dupa ce Dumnezeu l-a trecut prin  incercare.Apoi Strigatul il scuteste pe cel chemat sa strige, de responsabilitatea pe care Dumnezeu i-a dat-o sa o duca la indeplinire. La fel ca si Ezechel caruia Dumnezeu i-a spus;Ezechel 33:9.Dar dacă vei înştiinţa pe cel rău, ca să se întoarcă dela calea lui, şi el nu se va întoarce, va muri în nelegiuirea lui, dar tu îţi vei mîntui sufletul.Nimeni nu v-a putea sa gaseasca scuza ca nu a auzit strigatul acelui glas de instintare adus de trimisul lui Dumnezeu.2 Corintenio 5;20. Noi dar, sîntem trimeşi împuterniciţi ai lui Hristos; …...Cred ca este o instintare pentru toti cei rascumparati ai Domnului Hristos sa urmam exemplu Mantuitorului pe care l-a aratat in Templu.Cei rascumparati au acest mandat (chemare) de a spune celor care nu-L cunosc pe Domnul Hristos, despre mantuirea data in dar de Dumnezu.Negresit si de starea  de pacat in care se gasesc despartiti de Dumnezeu.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: