luni, 31 august 2015

Romani 12;2. Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ...................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Romani 12;2. Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvîrşită.
    Poate ne punem o intrebare ca aceasta; Pentru cine este scris acest verset ca si intreaga Scriptura ?Sau dece a lasat Dumnezeu Cuvantul scris? 2 Timotei 3:17. pentru ca omul lui Dumnezeu….Numai ca, trebuie sa fim ai lui Dumnezeu.Cineva ar putea sa spuna ca,aceste intrebari nu fac sens pentru cei credinciosi.Sa citim cu atentie acest cap, din  2 Timotei ca si intreaga Scriptura.Apoi putem sa argumentam.Putem fi de acord numai atunci cand nu ne incadram in acest verset din Romani 12,2.Cu alte cuvinte, suntem dintre aceia care  nu numai ca nu ne mai potrivim chipului veacului acestuia,dar avem si o minte inoita.Iata cum incepe acest verset.Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia,Cui scria ap, Pavel aceste cuvinte?Negresit, celor ce se adunau laolata. Daci, iata ca, acest sfat era dat unora care se numeau ei insasi crestini.Ce vrea sa ne spuna aceste cuvinte?Nu gresesc daca spun ca,un copil al lui Dumnezeu a fost scos din lume, cu felul de a trai, de a gandi, de a se potrivi.Aici inteleg ca vrea ap, Pavel sa atraga atentia celor carora le vorbea si noua celor de azi.Cum adica sa,Să nu vă potriviţi. Inteleg ca cei rascumparati au iesit din lume cu obiceiurile, cu felul de comportament pe care lumea il afiseaza.Dar si cu gandirea.Si ei faceau odata parte din aceasta lume.


    Sa nu fiti ca ei, parca ar vrea sa spuna Apostolul.Efeseni 4; 22. cu privire la felul vostru de viaţă din trecut,..Asa traiam in trecut si nu cunosteam diferenta dintr-o viata noua.Cand Dumnezeu a lucrat nasterea din nou(daca a lucrat-o) se vede transformare radicala in viata acelui suflet.Apoi pe parcursul unei vieti noi este preocupat sa nu se intoarca din nou la felul lui de trai din trecut.Precum scroafa,2 Petru 2,  …….şi „scroafa spălată s-a întors să se tăvălească iarăş în mocirlă.“ Cel nascut din nou,este extrem de atent cu noua viata pe care o are, (daca o are).Cu alte cuvinte, este o lupta continua cu firea noastra pamanteasca care ne vrea inapoi in lume.Duhul lui Dumnezeu ne instinteaza necontenit cand ne indreptam privirea, gandirea spre ce e de domeniul trecutului.Daca suntem sinceri cu noi insine, vom realiza ca este o lupta continua in noi insine,pentru a nu da voie acestor apucaturi care ne-au tinul legati pana cand Dumnezeu s-a indurat de noi.As zice ca, cei nascuti din nou nici nu vor sa is mai aduca aminte de trecutul lor.Dar nu putem sa indepartam aceste amintiri triste din firea noastra veche. Vor fi acolo pana ce vom trece dincolo.Dar o vom stapani aceasta fire veche prin Harul lui Dumnezeu pe care ni-l da Dumnezeul nostru.


      Apoi Ap, spune ce sa facem,sau la ce sa lucram.ci să vă prefaceţi, prin înoirea minţii voastre, Este ceva foarte interesant.Voi sa va prefaceti. Cu alte cuvinte nu asteptati la altcineva sa va schimbe felul de a gandi. Dumnezeu v-a pus la dispozitie tot ceia ce avem nevoie sa putem sa biruim, sa schimbam din gandirea noastra veche.Coloseni2:10. Voi aveţi totul deplin în El,.....In Domnul Hristos. Asa ca, ne sta noua in putere sa ne schimbam gandirea precum citim in versetul de mai sus.Nu poti avea o minte inoita atat timp cat te ocupi cu lucruri vechi si mai putin cu Cuvantul lui Dumnezeu, care aduce o noua intelegere cu privire la viata, la trairea spre slava lui Dumnezeu. Si in final la a gandi la ceia ce citim din Cuvant.Coloseni 3:2.Gândiţi-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ,In engleza are acest cuvant;Set your affection on things aboveCu alte cuvinte, toata afectiunea sa fie indreptata spre lucrurile de sus pe care le iubim.Daca il ai pe Domnul Isus ca cap al tau. El,care conduce gandirea ta. Este usor sa te transformi. Dece? Pentruca El ,Mantuitorul, nu ne lasa singuri. El fiind cap dirijeaza intreg trupul nostru prin o minte inoita,sanatoasa in gandirea noua.


    Mana se va aptine sa faca ce facea inainte,piciorul si el la randul lui nu v-a mai merge unde mergea in trecut.Ce sa mai spunem de obiceiuri din trecut.Aceasta va fi rezultatul unei minti inoite.Dece este necesar ca minte sa ne fie inoita? Pentru ca;să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: Dupa ce Dumnezeu ne-a adus la viata prin Domnul Hristos,avem inaintea ochilor nostri o singura voie anume,voia lui Dumnezeu: Ei bine, aceasta voie trebuie sa fie deosebita de voia noastra adica,deosebirea trebuie sa fie facuta  bine .Cu alte cuvinte sa nu fie confuzie in mintea noastra cand spunem ca,”aceasta e voia lui Dumnezeu” cu privire la o anumita situatie din viata noastra.Sau as mai spune sa o deosebim de voia noastra cum am spus mai sus. Sunt multi care confunda voia lui Dumnezeu. Am intalnit persoane care spuneau cand i-am intrebat daca e voia lui Dumnezeu in privinta unei situatii sau alta. Si parca la unisoni mi-au spus ca da.Adica spuneau ei ca sunt ferm convinsi ca asta e voia lui Dumnezeu. Apoi dupa o perioada de timp nu au mai fost deacord ca ar fi fost voia lui Dumnezeu. Dece? Pentruca situatia a luat un alt curs decum se astepta sau ar fi dorit ei.Acestia nu aveau o minte inoita sa discerne.


    Cuvantul ne arata in acest verset de la urma cum este voia lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, nu ne lasa in confuzie si ne da anumite repere pe care orcare dintre cei rascumparati le pot sesiza cu usurinta.Anume,cea bună, plăcută şi desăvîrşita daca tinem cont de aceste trei ingrediente le numesc din voia lui Dumnezeu, atunci nu vom fi confuzi in a cunoaste care este voia lui Dumnezeu cu privire la o situatie sau alta din viata noastra.Am scris cu alta imprejurare despre aceasta voie a lui Dumnezeu, care cuprinde aceste trei.1) buna 2) placuta 3 desavarsita.Acum, am sa spun ce m-a determinat sa scriu din acest verset. Am primit ceva poze dela o casatorie a unei fete de credincios.Si a fost o extravaganda, pe care uneori nu o gasesti nici la cei din lume. Si ce este trist ca acest credincios da invatatura in adunare.Nu cred ca acesta s-a intrebat inainte de a deslantui o astfel de casatorie, daca aceasta e voia lui Dumnezeu cu privire la aceasta nunta, eveniment.Nu as fi sctis ceva daca fratele nu ar fi dat invatatura in adunare.Pentru orcare Frate si Sora simpli, am tot respectul.Ce sa mai astepti la ceilalti cu care spui ca ai partasie.Daca tu care crezi ca imparti drept Cuvantul Adevarului, traiesti in extravaganta.


    As mentiona ca, un copil al lui Dumnezeu nu se afiseaza, nu iese in evidenta. El are in vedere ca Domnul Isus sa fie slavit ( sa fie scos in evidenta) ca numele Lui sa nu fie vorbit de rau.Apoi, este nevoie ca sa se evite intristarea Fratilor si a Surorilor. Cu alte cuvinte sa tina cont de cugetul lor.Acesti Fratii si Surori sunt cei cu care se strang impreuna.Fratii si Surorile, parte din ei sunt sinceri si vor sa cinsteasca pe Domnul Hristos in toate aspectele vieti lor.Iata,acesta este rezultatul unei minti ne inoite,si pana unde poate merge. Nu mai putin decat la necinstirea numelui scump al Domnului Hristos.Domnul Isus ne-a lasat o lectie de simplitate cum sa ne traim aceasta viata vremelnica. Si nu numai Mantuitorul dar si Apostolii au avut aceiasi viata simpla ca a Invatatorului lor.Mi-as permite sa spun ca, In feleul aceasta de simplitate Evangelia a prins delungul veacurilor. Extravaganda, nu a fost si nu e din caracterul Domnului Hristos.Ce minunat ar fi ca, atunci cand vrem sa facem ceva, sa luam o actiune,intotdeauna sa luam seama, sa intrebam,daca aceasta e voia Tatalui nostru.Domnul sa dea har celor sinceri sa nu alunece in extravaganda, chiar daca pamanteste au posibilitati.Tot ce avem nu ne apartine, sunt dela El si pentru El.Ca El sa aiba inteietate in toate lucrurile.


John Balarie
Los Angeles California!


Niciun comentariu: