marți, 8 septembrie 2015

Hosea 13:1.„Când Efraim vorbea, răspândea groază!....................

f43bd-picture1bibliacutrandafir


Hosea 13:1.„Când Efraim vorbea, răspândea groază!El era înălţat în Israel,dar a păcătuit cu Baal şi a murit.

      Efraim era una din semintiile lui Israel.Iata ce spune prorocul Hosea despre aceasta semintie;„Când Efraim vorbea, Nu ne spune Cuvantul ca ar fi avut putere printre celelalte seminti ale lui Israel.Dar intelegem ca era mandru,ingamfat, de el insusi.In romana spune ca răspândea groază! Nici ca il stiau toti de frica cum se intelege, cum scrie in romana.Am adus si in atentie cum spune in engleza in biblia King James, care se crede ca ar fi cea mai buna traducere.King James :he exalted himself in Israel; Iata ce spune despre Efraim cel ce a tradus Biblia in Engleza;Ca Efraim se inalta el insusi in ochii lui dar si in ai poporului.Cu alte cuvinte, era mandru de el insusi.Si in vechime ca si in Noul Testament, Dumnezeu nu vedea bine mandria.Cuvantul ne arata ca, mandria merge inaintea caderi. Proverbe 16:   18. Mîndria merge înaintea pieirii,şi trufia merge înainte căderii. -Uite asa il vedea Dumnezeu pe Efraim si asa vede El si pe cei ce se considera ca sunt parte din poporul ceresc al lui Dumnezeu.Versetul din Proverbe sa aplica  destul de bine,fie ca esti un individ sau o tara,  ba chiar cu mult mai mult si o adunare care cazi in acest pacat al mandriei.


      Sunt Biserici, adunari, care se cred ca;”nu sunt altele ca ele”.Cineva mi-a spus ca biserica la care participa detine “adevarul”Acesta este rezultatul ingamfari.he exalted himself in Israel; Este o stare destul de trista cand ajungi sa crezi despre tine ca esti ceva.Fie ca esti individual sau ca biserica, adunare cum am spus mai sus.Asa era cu Efraim atunci. Dar cum stau lucrurile acum cu noi cei de azi care spunem ca facem parte din poporul ceresc?Dumnezeu a cuprins in Cuvantul Sau ca sa ramana peste veacuri si pentru generatiile care vor veni ce v-a insemna sa te inalti pe tine insuti.Si cum priveste Dumnezeu acest pacat. Orcare am fi,sa stim ca avem de aface cu Dumnezeu, cum si Efraim in final a avut.Cand citim cum scrie in romana ne lasa sa intelegem ca altcineva il inalta sau il ridica la statura de putere.Acest altcineva ar fi poporul pentru Efraim.Daca esti unul care crezi ca lauda altora iti merge bine,sa sti ca esti firesc nu duhovnicesc.In tine,este firea pamanteasca la ea acasa.


      Poti fi laudat de o   persoana sau mai multe, dar tu, vei plati  pretul acestei inaltari. Dece? pentruca ai acceptat sa fi flatat, magulit, de fratii sau Surorile tele cu care te strangi impreuna.Ignorand astfel ce invata Cuvantul sa fi zmerit.Cand Dumnezeu gaseste cu cale te inalta El. Dar trebuie sa faci dovada ca esti zmerit.1 Petru 5: 6. Smeriţi-vă dar supt mîna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalţe.Dar insasi faptul ca accepti aceasta lauda, inaltare din partea celor cu care te strangi laolalta, esti un vinovat inaintea lui Dumnezeu. Zmerenia, scriam cu o alta ocazie, este o floare rara care nu creste pe orce pamant(Inima).Efraim s-a inganfat in el insusi potrivit cu ce citim in engleza.Dar nu numai Efraim s-a ingamfat. Versetul de fata din Hosea se aplica si la cei ce se chem ei insusi credinciosi. Zmerenia sta mult mai bine unuia care pretinde ca este al Domnului Hristos.El era înălţat în Israel, Sa iau cum scrie in romana ca ar fi fost inaltat de popor. Ei bine, Israel am spus cu alta ocazie este infatisat cu Biserica corporala a lui Dumnezeu. Acestia care se aduna la olalta, au si ei partea lor de a inalta, de a flata,de a maguli,pe unul sau pe altul dintre cei care le spun cate ceva in adunare.Atitudinea aceasta cara cu ea otrava pentu cel care primeste flatarea.


      Mi-a fost dat sa vad persoane care maguleau pe cel care le spunea ceva in adunare.Aceste persoane sunt inconstiente ca lucreaza in potriva voiei lui Dumnezeu.Dar lucreaza si la otravirea acelui frate.Acesta mai devreme sau mai tarziu daca accepta flatare, magulirea, v-a plati un pret pentru aceasta stare de ingamfare.Dar ce s-a intamplat cu Efraim din pricina acestei atitudini pe care o arata? ,dar a păcătuit Iata cum este vazuta de Dumnezeu aceasta stare de ingamfare, de lauda de sine in mijlocul adunari, care este casa lui Dumnezeu.Efraim a pacatuit unde? In mijlocul poporului Israel.Am cunoscut din acestia care se ingamfase prin flatarea unora din adunare.Unii din ei s-au intors la vechea viata pe care si-o traisera mai inainte.Facand dovada ca nu au avut o nastere din nou.Si sunt multi din acestia care se pretind ca pot da invatatura altora.Daca ai fost nascut din nou, “Dumezeu te-a scos din groapa pieiri” nu te mai intorci la un asfel de caracter.Nu ai cum, pentruca esti in atentia si disciplina lui Dumnezeu.


      Acest pacat al mandriei este ucigator.Nu degeaba cerea Psalmistul lui Dumnezeu sa-l pazeasca;Psalmul 19:Păzeşte de asemenea pe robul Tău de mîndrie  ca să nu stăpînească ea peste mine!.......Psalmistul era destul de constient de acest pacat al mandriei.Daca Efraim a pacatuit cu Baal si s-a inaltat pe el isusi,iata ca, Dumnezeu, nu a trecut cu vederea si l-a pedepsit.Nu e cu nimic mai putin azi in zilele noastre printre cei ce se strang laolalta. Dumnezeu ramane acelasi  neschimbator in judecatile Lui care sunt drepte.Psalmul 19:9…...judecăţile Domnului sînt adevărate, toate sînt drepte.Cum la pedepsit Dumnezeu pe Efraim?şi a murit. As spune ca, a rupt orce legatura cu Efraim.Nu este vorba de moartea la modul literal, fizica.Ci moarte spirituala, ruperea comuniuni cu Dumnezeu. As mentiona ca, pentru cel nascut din nou, dar care a cazut prada acestui pacat din nevegiere, Dumnezeu are un alt mod de a lucra.Ca un tata cu copilul Sau.Aplica disciplina. Sa nu intelegem gresit ca , odata nascut din nou poti muri spiritual.Nu, dar vei plati pretul acestei stari de ingamfare care nu scapa sa nu fie vazuta de Dumnezeu, Cel care te urmareste.
       
      Si ca sa vedem ca asa a mai procedat Dumnezeu,cum a procedat cu Efraim, am pus si versetul din;Geneza 2:17. dar din pomul cunoaşterii binelui şi răului să nu mănânci, pentru că în ziua în care vei mânca din el vei muri negreşit!“Sigur ca a aparut si moartea fizica dupa ce Adam a pacatuit. Dar Dumnezeu avea in vedere moartea spirituala de care este vorba aici.Inteleg ca este  adusa in atentie de Prorocul Hosea moartea spirituala, despartirea de Dumnezeu. Din nou,as mentiona ca; Un Copil al lui Dumnezeu care a fost nascut din nou se fereste ca sa nu dea prilej lui Dumnezeu sa treaca la disciplinare.Orcare din noi traim in aceasta fire pamanteasca careia ii place foarte mult magulirea. In structura noua sufleteasca, mandria, inaltarea, flatarea nu e din caracterul Domnului Hristos. Atunci, dece ar fi din al nostru care spunem ca suntem ai Domnului Isus? Un copil al lui Dumnezeu, stie destul de bine ce nu-i place lui Dumnezeu.Avem indrumatorul vieti noastreCuvantul sfant.Tentatii sunt multe mai ales pentru cei care au  ceva carte.Pentruca tentatia, magulirea are deaface cu firea carnala. Dar cel lucrat de Dumnezeu tine rastignita aceasta fire veche care vrea inaltare.Cel nascut din nou, este cu ochii pironiti la rasplatirea pe care Domnul Isus o v-a da.Evrei 11:26………... pentrucă avea ochii pironiţi spre răsplătire.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: