joi, 13 octombrie 2016

Exod 31;15. Să lucrezi şase zile; dar a şaptea este Sabatul, ziua de odihnă, ............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Exod 31;15. Să lucrezi şase zile; dar a şaptea este Sabatul, ziua de odihnă, închinată Domnului. Cine va face vreo lucrare în ziua Sabatului, va fi pedepsit cu moartea.


         Deseori m-am gandit, dece Dumnezeu a dat printre alte porunci acestui popor Israel si aceasta zi de Sabat, sa fie tinuta cu sfintenie.Stia El cum este omul,ca nu este preocupat decat sa agoniseasca pentru acest trup. Sau, cu alta ocazie am spus de competitia dintre oameni.Suntem si noi tentati sa ne intrecem in a avea cat mai mult si sa depasim in aceste lucruri materiale pe cel de langa noi. Dar cand vine vorba de suflet, il lasam si noi ca oricare pe locul secund daca, nu chiar il si neglijam. Asa erau si Israeliti si Dumnezeu nu vroia ca ei sa fie un exemplu negativ pentru popoarele din jurul lor. Popoarele stiau ca Israel are un altfel de Dumnezeu nu ca ai lor. Deseori Dumnezeu Ii avertizeaza sa nu is faca alti dumnezei. Intorcandu-ma la munca ,la ziua de odihna, vom vedea ca intrun fel omul oricare ar fi el, se lasa subjugat as zice, de aceasta munca.


         Sa nu fiu Inteles gresit. De muncit intrun fel trebuie sa muncim pentru egzistenta noastra a familiei de zi cu zi. Dar nu numai Israelitii erau oameni care se lasau tarati de firea aceasta carnala in ale pamantului. Cu toate ca Israelitii nu au avut promisiunea Cerului cum o avem noi ca Copii ai lui Dumnezeu.In Gradina Edenului Insusi Dumnezeu l-a asezat pe om sa o munceasca.Iata dece Dumnezeu mai tarziu, a venit cu limita de a munci. Ma gandesc ca poate, acesta a si fost motivul de Dumnezeu a instituit aceasta zi de Sabat de odihna.Cuvantul nu Indeamna la lenevire ci la un echilibru al vieti. Armonia in viata este de mare folos. Să lucrezi şase zile; Daca suntem sinceri cu noi Insine, trebuie sa recunoastem ca in sase zile este suficient cat se poate agonisi pentru acest trai.


          Dar ca sa Implinesti aceasta porunca pe care Dumnezeu a dat-o lui Israel si noua trebuie sa ai o inima multumitoare.Dumnezeu le-a spus Israelitilor doar o singura zi sa se aptina de a face vre-o lucrare. dar a şaptea este Sabatul, ziua de odihnă, Aceasta zi de Sabat, Dumnezeu a lasat-o pentru Israeli ca un legamant Intre ei ca popor si Dumnezeu.Daca Israelitii nu o tineau, cel care o calca era vinovat si primea pedeapsa capitala.Se gaseau la vremea aceia si unii care ignorau aceasta porunca. Si ca rezultat plateau acest pret al morti. Noi cei de azi ce putem spune ? Este Dumnezeu mai Ingaduitor,tolerabil, cu noi? Scriptura ni-L arata ca , avem deaface cu un Dumnezeu care nu se schimba.Cu alte cuvinte, si azi Dumnezeu ar aplica aceiasi judecata daca nu ar fi fost Domnul Hristos care sa fi luat asupra Lui si moartea nu numai pacatele noastre.


         Am cunoscut pe unii care ar fi fost Instare sa lucreze In continu si sa nu aiba liber apsolut deloc.Daca Israelitilor i se cerea aceasta zi de odihna, noua celor de azi ne-a dat Dumnezeu In Domnul Hristos un nou Sabat, o odihna continua in Fiul Sau. Iar la modul literal suntem Indemnati sa ne ridicam ochii spre Cer nu sa-i lasam in jos pentru pamant.Cuvantul ne arata ca, Insusi Dumnezeu s-a odihnit a saptea zi. Nu cred ca Dumnezeu avea nevoie de odihna ci a vrut sa dea omului sansa sa inteleaga atunci cand urma sa-i dea aceasta zi de odihna ce Insemnatate si ce valoare are pentru organismul uman odihna.Am retinut un amanunt la care trebuie sa luam seama noi, ca si Israelitii.închinată Domnului. Era o zi aparte pe care o cerea Dumnezeu. Adica, sa o pui deoparte pentru Domnul. Ce vrea sa ne spuna Cuvantul prin aceste cuvinte, închinată Domnului. Nu cred ca voi gresi daca am sa spun ca; din fire punem toate zilele deoparte pentru noi Insine.


         Si asa erau tentati si Israelitii sa o faca. Ce Inseamna sa pui o zi deoparte? Sa te ocupi numai de sufletul tau. Asa cerea Dumnezeu Israelitilor. Dar noua cei de azi cum putem Intelege aceste cuvinte? Le aplicam si noi la fel ca si Israelitii? O data pe saptamana?Daca lucrurile ar sta asa, sa nu ne asteptam sa crestem spiritual. Spuneam cu alta ocazie ca; relatia lui Israel cu Dumnezeu era la nivel pamantesc. Iar relatia celor nascuti din nou este una ca Intre Tata si Copiii Lui.Apoi, cei rascumparati au ca promisiune Cerul nu pamantul ca Israelitii. Care este relatia unui Copil cu Tatal Sau? Este una de o singura zi la sfarsit de saptamana? Si vai ca mai sunt si astfel de situatii cand copii de credinciosi nu se vad cu parintii lor decat odata pe saptamana si atunci nu vin in fata Cuvantului lui Dumnezeu. Pentru Israeliti, Dumnezeu ne arata Cuvantul ca le-a dat tablele de piatra cu legea scrisa de Insusi Dumnezeu.


         Noua ca un Dumnezeu care ne Iubeste ca pe copii Lui ne-a lasat Cuvantul Lui scris la care sa luam aminte.Si aici as Indrazni sa spuna din nou vai, cati din cei care se numesc crestini se ocupa cu Cuvantul lui Dumnezeu in fiecare zi ?.Fiecare avem un prileji de a ne cerceta.Daca Israelitilor le-a dat aceasta zi de Sabat odata pe saptamana,noua ni-la dat pe Domnul Hristos care asa cum spuneam ne odihnim in El.La noi nu este vorba in primul rand de odihna literala, fizica. Ci de odihna framantarilor care vin peste noi dintrun motiv sau altul.Si versetul se Incheia cu aceste cuvinte;Cine va face vreo lucrare în ziua Sabatului, va fi pedepsit cu moartea. Ce pedeapsa aspra, capitala le-a pus Dumnezeu Inaintea Iseaelitilor. Ca adica, daca se aventura vre unul sa nu tina aceasta zi de Sabat sa fie omaorat.Daca ar fi sa aplicam la noi aceasta porunca la modul literal am avea printre noi numai cadavre.Dar Dumnezeu a vazut ca omul nu poate sa se biruiasca pe el singur fara ca sa fie ajutat de El.Noua ni la dat pe Scumpul nostru Mantuitor care mijloceste pentru noi.


         Structura fireasca este asemanatoare pentru fiecare din noi. Iata dece a gasit cu cale Dumnezeu sa ne nasca din nou, sa puna o alta structura sufleteasca in cel rascumparat. Aceasta structura, spuneam cu alta ocazie are in ea dorinte noi, comportament nou, atitudini noi. Intrun cuvant Intreaga activitate a noastra ca oameni este dominata de aceasta structura noua.Ne preocupa pamantul dar nu mai mult decat ne este necesar.Noi suntem in asteptarea Intalniri cu Domnul Isus care ne v-a lua si ne va duce In Casa Tatalui.Domnul sa ne dea Harul  sa realizam ca nu mai suntem pamantesti ca Israelitii ci duhovnicesti ca Domnul Hristos care este la dreapta Tatalui si mijloceste pentru cei pe care i-a rascumparat.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: