sâmbătă, 29 octombrie 2016

Romani 7:14. Ştim, în adevăr, că Legea este duhovnicească:............


f43bd-picture1bibliacutrandafir

Romani 7:14. Ştim, în adevăr, că Legea este duhovnicească: dar eu sînt pămîntesc, vîndut rob păcatului.

         Cu multi ani In urma eram Intr-o Adunare americana la care participam. Cel ce vorbea avea cu totul alt subiect decat trateaza acest verset din Romani.Nu I-mi aduc amine din ce loc  Fratele  acela vorbea. Am cautat in aceasta epistola ca sa dau peste acest verset care imediat mi-a atras atentia ca, Legea, Cuvantul lui Dumnezeu, este duhovniceasc.Cand citim din Cuvant, orcare dintre noi avem tendinta sa analizam ceeia ce am citit la modul firesc. Cu alte cuvinte, sa trecem Cuvantul lui Dumnezeu prin aceasta minte fireasca, carnala.Dar Iata descoperirea lui Pavel as zice,la ce concluzie a ajuns el Indrumat de Duhul Sfant.Ştim, în adevăr, Cu alte cuvinte, Copiii lui Dumnezeu nu sunt In necunostinta de faptul ca traiesc in acest trup de carne care are In structura lui germenul pacatului.Chiar daca au fost nascuti din nou? Negresit ca da.Apostolul Ioan aduce Inaintea credinciosilor si a noastra a celor de azi aceste cuvinte. Cuvinte care sunt ignorate de cei mai multi din noi. Si deaceia vedem printre noi pe unii care duc o viata care nu are nimic deaface cu a unui Copil al lui Dumnezeu.

         Iata deci, ce citim anume; Pacatul este In trupul nostru In firea noastra veche.1 Ioan 1; 8. Dacă zicem că n-avem păcat, ne înşelăm singuri, şi adevărul nu este în noi.Acum sa ne Intoarcem la versetul din Romani ca am vazut cum este firea noastra veche, carnala.Pacatul este In noi, In aceasta fire veche. Si deseori ne face neczuri din pricina ca traim In aceasta fire veche care nu are nimic de a face cu firea noua din Dumnezeu. Ştim, în adevăr, Deci, Apostolul vrea sa spuna ca nu suntem In necunostinta de cauza. Cu alte cuvinte, sa nu traim cu impresia ca, In viata noastra nu vor mai fi lucruri care sunt din aceasta fire veche. Iata dece Ap, Pavel spune ca se poarta aspru cu el Insusi. Adica cu aceasta fire carnala.Dece se purta aspru cu el Insusi? Pentruca ,era constient ca, atat timp cat nu o tine In stapanire va avea suprize neplacute. El, care dorea sa fie pe placul Domnului Isus, era foarte atent la el Isusi si aspru totodata cu firea lui veche.

         Trebuie sa fi nascut din nou sa sesizezi ca ai de luptat cu tine insusi.Cei care mimeaza viata de Copil al lui Dumnezeu, nu au nici-o problema In privinta asta. In el nu este lupta intre cele doua firi.Asa ca, cei nascuti din nou stiu intradevar ca trebuie sa duca o lupta Inversunata pe parcursul acestei vieti cat traiesc in trup.Apoi, mai stim,că Legea este duhovnicească: Cei care citesc cu multa atentie Cuvantul lui Dumnezeu stiu, ceia ce este duhovnicesc si ce este firesc. Spuneam cu alta ocazie ce este Lega pentru noi cei din aceasta dispensatiune. Este Cuvantul scris, Scriptura. Legea pentru Israeliti in vechime era Vechiul Testament. Pentru noi azi este Intreg Cuvantul lui Dumnezeu dela Geneza pana la Apocalipsa.Iata cum a gasit-o Ap, Pavel ca este Legea, Cuvantul scris  care ne-a fost dat si noua,de Dumnezeu.duhovnicească.Nu stiu cati dintre cei ce citesc Cuvantul au ajuns sa stie ca este duhovnicesc acest Cuvant din care citesc.Cu alte cuvinte.trebuie sa fie tratat ca atare,Sigur, ca necesita multa seriozitate atunci cand ne apropiem de acest Cuvant scris al lui Dumnezeu, din care vrem sa citim.

         Mai pe Intelesul nostru, este de natura divina. Dece? Pentruca, a fost dat de Cel ce este Divin, Dumnezeu. Fiind duhovniceasca, trebuie sa Intelegem ca ea nu se adreseaza unor oameni carnali. Acesta este si motivul de este interpetata de fiecare dupa capul lui firesc.Este usor de Inteles ca nu poate omul sa Inteleaga ceia ce citeste din Cuvant unul care este firesc,carnal.Acestea sunt si motivele de azi In lume sunt o sumedenie de denomnatiuni care mai decare cu ce Inteleg ei.Asa ca, trebuie tratat Cuvantul de cei rascumparati in mod duhovnicesc,spiritual. Prin natura noastra fireasca este normal sa privim, sa Intelegem ceia ce citim la modul firesc.Ca sa fi duhovnicesc, spiritual, trebuie ca mai Intai Dumnezeu sa te fi nascut din nou.Adica, sa fi pus Dumnezeu o structura noua care este interesata de ceia ce citeste din acest scump Cuvant al lui Dumnezeu.Altminteri, nu vom Intelege nimic duhovnicesc.

          Ca sa ai o alta fire prin aceasta nastere din nou,de natura dumnezeiasca, spuneam cu alta ocazie ca sunt patru fel de nasteri. Le gasim In Ev, Ioan 1;13.Unde citim;13. născuţi nu din sînge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.Asa ca, abia atunci putem sa tratam Scriptura ca o carte spirituala, duhovniceasca. Dar Apostolul nu se rezuma doar la Lege, la Cuvantul lui Dumnezeu. El aduce In atentie si cum este omul, cel nascut din nou, dar care traieste In trup. Iata ce spune el;dar eu sînt pămîntesc, Asa a gasit Dumnezeu cu cale ca din finta pe care a creiata din pamant sa puna in unii si ce este duhovnicesc. Acestia intradevar,se bucura de o partasie cu Domnul Hristos.Daca sunt pamantesc,dar nascut din nou, nu Inseamna ca In viata mea sa se vada rodele, sau faptele, firi pamantesti. Galateni 5;19. Şi faptele firii pămînteşti sînt cunoscute,......Nu sunt prea multi care sa poata face diferenta intre aceste fapte firesti si cele duhovnicesti.In privinta asta sunt multi confuji.Am Intalnit din acestia care nu puteau face diferenta.

         Tot aici vedem si faptele sau roadele Duhului.Galateni 5;22. Roada Duhului, dimpotrivă este:Intelegem deci, ca fiecare din aceste doua firi produce roade sau fapte diferite prin traire.In continuarea versetului citim ceva ce nu stiu cati dintre noi s-au gandit la ce citesc In acest verset la sfarsit anume;vîndut rob păcatului.Spuneam cu alta ocazie despre statautul acesta de Rob, la modul literal care era pe vremuri.Anume, Robul nu face ce vrea el dela sine putere. El depinde de stapanul lui.Fie ca esti Rob al pacatului cum citim aici, fie ca esti Rob al Domnului  Hristos cum se numeste Pavel si Petru.Si Intrun caz si altul omul nu este liber sa faca ceia ce vrea el. Cand esti vandut, aparti celui care te-a cumparat.Iata deci, ca a Intelege ceia ce citim in mod duhovnicesc, spiritual,este necesar sa nu ne gasim atrasi In cursa vreunui pacat orcare ar fi el.Iata dece sunt unii care nu pot Intelege ca, Scriptura este spirituala. Cu alte cuvinte, se adreseaza Sufletului nu trupului.Nu vom putea nici-o data sa Intelegem atat timp cat noi suntem directati mintal de acest stapan pacatul.

         Cand cel rascumparat este directat sufleteste, si trupul se va Incadra in ceia ce sufletul primeste din Scriptura.E trist ca sunt unii dintre cei care fregventeaz o adunare,biserica sau alta,si sunt Inca Robi ai pacatului. Ce Inseamna asta? Ca pacatul domneste In viata lor.Am dat ca referinta ce spune Ap, Ioan In;1 Ioan 1; 8. Pacatul este In noi, In firea veche pamanteasca. Dar cel nascut din nou nu mai este Rob ci  prin faptul ca are un alt stapan In Domnul Hristos.Acest suflet rascumparat are totul deplin In Domnul Hristos de a birui. Spuneam cu alta ocazie, de biruinta asupra tentatiile, ispitele celui rau care lucreaza in firea noastra veche, pamanteasca.Coloseni 2;10. Voi aveţi totul deplin în El, Este deci, usor de Inteles ca nu putem Intelege ceia ce citim din Cuvant atat timp cat suntem condusi, stapaniti de un pacat sau altul in viata noastra.Oricare ar fi pacatul din viata noastra  Impiedica partasia cu Domnul Hristos si negresit,prin asta, lumina de sus dela Tatal.

         A Intelege din ceia ce citim in mod duhovnicesc spiritual, aceasta partasie daca o avem nu trebuie Intrerupta printrun pacat sau altul.Chiar si cei In a caror viata pacatul nu mai are stapanire asupra lor,trebuie sa fie cuprinsi de pace, liniste cand citesc Cuvantul lui Dumnezeu.Romani 6:12. Deci, păcatul să nu mai domnească în trupul vostru muritor,Am spus cate ceva pe margine acestui verset care aduce lumina in ceia ce priveste Intelegerea Cuvantului cu privire la ce este firesc si ce este duhovnicesc.In felul acesta ne si putem controla sa vedem unde ne gasim.Suntem duhovnicesti, pacatul nu va mai domni in viata noastra. Suntem firsti sa nu ne asteptam ca vom putea sa pricepem ceva duhovnicesc din ceia ce citim.Domnul sa ne dea har sa vedem unde ne aflam in relatia cu El, daca o avem.Si daca Intradevar avem o relatie intima cu Domnul Hristos,vom fi toti binecuvantati In tot ceia ce citim din Cuvantul scump al lui Dumnezeu.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: