marți, 1 noiembrie 2016

Fapte 10;1. În Cezarea era un om cu numele Corneliu,.................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Fapte 10;1. În Cezarea era un om cu numele Corneliu, sutaş din ceata de ostaşi numită „Italiana“.
Planul lui Dumnezeu de mantuire a fost revelat(descoperit) odata cu venirea Domnului Hristos platind pretul acestei mantuiri.Mantuire pe care Dumnezeu  a avut-o In vedere din vesnicie sa o pregateasca in Fiul Sau. În Cezarea era un om cu numele Corneliu, Dar iata ca si acest Corneliu se va bucura de Mantuirea lui Dumnezeu pregatita in Domnul Hristos si data ca dar.Acest sutasi facea parte dintre Neamuri. El era Roman.Israel la vremea aceia era supt dominatia romana. Si acesta era detasat cu serviciul lui In Israel ca Ofiter. Dar era un om in a carui inima Dumnezeu lucrase un interes de a cauta cum sa se apropie de Dumnezeu. Acest Interes,nu-l vezi decat la cei care sunt miscati de Interventia lui Dumnezeu.

Adica, lumea este complect indiferenta de sufletul lor.Nu stiu pe cati am vazut sa fie Interesati, sa caute sa cunoasca cum se poate ajunge la mantuire. Daca totusi s-ar gasi unul, acesta ne find miscat cum am spus de Dumnezeu, vrea In termenul lui nu cum ne arata Cuvantul.Acest Sutasi era cunoscut printre iudeii.Luca 7;5. căci iubeşte neamul nostru, şi el ne-a zidit sinagoga.Nu cred ca voi gresi daca voi asocia acest sutas din Fapte 10;1.cu cel pe care evangelistul Luca Il aduce Inainte. Luca 7;2.Un sutaş avea un rob la care ţinea foarte mult, şi care era bolnav pe moarte.Iata ce spun Iudeii Domnului Isus cu privire la acest Sutasi;Face să-i faci acest bine;........5. căci iubeşte neamul nostru, şi el ne-a zidit sinagoga.“Putem vedea prin aceste cuvinte ale iudeilor ca, acest Sutasi traia frumos printre ei.

Din nou, nu cred ca voi gresi daca am sa spun ca, acest Sutasi ii facea de rusine pe iudeiii care se strangeau la Sinagoga si care pretindeau ca au un Dumnezeu pe care Neamurile nu Il au.Cuvantul scoate In evidenta felul acestui Sutasi de a Incerca sa se apropie de Dumnezeul evreilor.Venea din Italia o tara pagana . Dar s-a apropiat de acest popor religios si s-a atasat de ei. Dar nu era multumit cu ce vedea la ei. Dorea mai mult in interiorul lui care as zice era ravasit In cautarea lui Dumnezeu. Nici unul din cei ce au capatat mantuirea nu au venit la Domnul Hristos ca unii care o cautau. Nu stiu cum au fost Fratiii si Surorile mele cand Dumnezeu s-a indurat de ei. Ma stiu pe mine ca, Intradevar am fost ravasit sufleteste. Spuneam ca Dumnezeu Ingenunchiaza chiar si pe cel mai Inrait.

Era pe vremuri o cantare care spunea asa;El din fiara miel te face.Cu alte cuvinte, sa semeni ca Mielul lui Dumnezeu.Aceasta ravasire sufleteasca aduce cu ea acest beneficiu de a fi mantuit.Asa cred ca a fost si acest Sutasi, care In final a fost mantuit el si toata casa lui.I-mi imaginez cata bucurie va fi fost pe el si toti ai lui.Mi-a atras atentia ce tata ce sot va fi fost acest Sutasi care cu Intreaga familie au ajuns sa se bucure de mantuirea lui Dumnezeu.M-am gandit ceva mai profund la felul lui de a se comporta in mijlocul familiei lui.As zice ca era foarte respectat dela sotie si pana la ultimul copil. Si acum o Intrebare pentru noi care spunem ca suntem mantuiti. Ca si capi de familie, ce au vazut copii si sotia la noi, in viata noastra?Sunt unii care zic ei ca sunt mantuiti, credinciosi, dar sotia este pe departe de a se bucura de Domnul Hristos. Ce sa mai spun de copii lor.

Este trist ca am Intalnit din acestia care spun ei sunt chemati sa vesteasca ”cauvantul¨ la alti si nu la ai lui. Acest Sutasi avea ochiul Indreptat asupra Intregi lui familii. Si iata ca ,Dumnezeu, i-a facut aceasta bucurie deplina.Deplina, da, deplina. Pentruca, Intreaga casa a fost mantuita. Dumnezeu nu se lasa dator celui care vrea sa Il cinsteasca pe Dumnezeu in mijlocul familiei lui.Dumnezeu i-a primit Sutasului, felul lui de a se apropia de Dumnezeu, prin binefacerile pe care le faca si rugaciunea lui cum se ruga. Dar nu la lasat la acest stadiu de cunostinta. Avea Invedere sa -i descopere adevarat viata de traire cu Domnul Hristos.Il trimite pe Petru si dupa ce Petru ezita, ba chiar se si Impotriveste,la urma se supune voiei lui Dumnezeu.Si Petru avea ceva de Invatat din aceasta situatie prin care Dumnezeu il trecea.

Va Invata Petru ca, Mantuirea nu este doar pentru evrei ci de ea, se bucura toti cei care o primesc prin credinta ca dar dela Dumnezeu. Avea sa Inteleaga Petru ca si Neamurile sunt cuprinse In planul de Mantuire al lui Dumnezeu. Si asta chiar din vesnicie. 2. Omul acesta era cucernic şi temător de Dumnezeu, împreună cu toată casa lui. El făcea multe milostenii norodului, şi se ruga totdeauna lui Dumnezeu.Da, asa cap de familie are tot dreptul sa i se dea credit.Decine? De cei ai lui din familie dar si de cei din afara pentru care erau o marturie. Mai ales ca nu era evreu.Dumnezeu are caile Lui, mijlocele Lui, de as scoate slava, Glorie pentru numele Sau.Scoate Dumnezeu slava din vietile nostre pe care le traim? O Intrebare care trebuie sa se coboare adanc in inima noastra.Si sa ne dam un raspuns fiecare In parte. Asta presupune o Inima sincera Inaintea lui Dumnezeu.

Ce va fi cerut acest Sutasi In rugaciunile lui catre Dumnezeu? Nu stim. Dar uite ca i-au fost ascultate. Si nu numai ca i-au fost ascultate dar si Implinite. Spuneam cu alta ocazie ca, Dumnezeu asculta toate rugaciunile Copiilor lui. Dar ca, nu le si Implineste Intotdeauna.Am adus In atentie rugaciunea Domnului Hristos in Gradina Getsimani, cand Mantuitorul s-a rugat de tri ori sa-i Indeparteze paharul sa nu-l bea. Dar Tatal nu i-a luat paharul.Deci ce vreau sa spun este ca,rugaciunile trebuiesc Incheiate cu. Faca-se voia Ta.Sutasul a insistat si Dumnezeu i-a Implinit rugaciunea lui. Era o rugaciune dupa voia lui Dumnezeu. Ca dovada ca i-a Implinit-o. Cat avem si noi de Invatat de aici si din Intreg Cuvantul lui Dumnezeu pe care il citim. Secretul unei vieti de biruinta este in a aplica in viata ceoia ce citim.Domnul sa miste inima noastra a tuturor, sa realizam ca, ne-a lasat Cuvantul care ne creste.

John Balarie
Los Angeles California!








Niciun comentariu: