luni, 7 noiembrie 2016

Efeseni 4:24. şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou,.................


f43bd-picture1bibliacutrandafir

Efeseni 4:24. şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care o dă adevărul.
         Iata un fel de a fi Imbracati ca Copii ai lui Dumnezeu. Cuvantul vorbeste asa cum am mai spus pentru viata aceasta spirituala, duhovniceasca.O viata pe care o au numai cei nascuti din nou.Daca am aplica la modul literal aceasta Imbracare, nu cred ca ar fi necesar sa ne spuna cineva cum sa ne Imbracam. Fiecare va alege cu ce sa se Imbrace asa cum doreste.Pe vremuri erau oameni saraci si care nu dispuneau de o garderopa de unde sa Is aleaga cu ce sa se Imbrace. Aveau una sau celt mult doua alegeri de a se Imbraca.Dar Iata ca, Cuvantul, ne aduce Inainte noua care spunem ca suntem credinciosi, sau cel mult asa pretind cei mai multi dintre noi. Sa ne Imbracam, dar nu la modul literal ci spiritual. Cum adica sa ne Imbracam spiritual?Daca literal noi toti stim, nu tot asa stiu toti cum sa se Imbrace spiritual.Aici, este numai o singura alegere pe care o arata versetul.

         Cuvantul,nu ne vorbeste de Imbracarea omului de afara care este trecator.Ci de omul din launtru.Mai Intai trebuie sa ai acest om din launtru (launtric) ca mai apoi, sa fi interesat sa-l Imbraci.Si Ap, aduce In atentie si In acest verset;2 Corinteni 4;16. De aceea, noi nu cădem de oboseală. Ci chiar dacă omul nostru de afară se trece, totuş omul nostru din lăuntru se înoieşte din zi în zi.Cu alta ocazie am spus ceva mai pe larg de acest om din launtru care trebuie sa se Inoiasca din zi In zi.Inteleg ca nu este o optiune mandatara ci una imperativa. Dece este imperativa? Ca sa putem avea parte de Cel ce ne-a chemat la slava Lui minunata.Acest verset ne vorbeste de un singur om dar care are doua Indentitati. Una deafara care este vizibila, care e pamanteasca.Iar alta din launtru pe care o vede Dumnezeu si este de natura cereasca.Negresit ca acest Interior, launtru, va reflecta si in omul deafarra.Chiar daca el se trece.

         Cu alte cuvinte, va radia din ce este in launtru si va fi expus prin omul deafara.Ce vreau sa spun este; Atunci cand Omul din launtru se schiba, devine asemenea Domnului Hristos, nu poate ramane ne sesizabil de cei din jur.Si versetul de mai sus ne aduce In atentie omul. Dar numai pe cel din launtru care are prioritate In viata noastra,( sau ar trebui) In versetul de mai sus;Efeseni 4:24.Ap, Pavel ignora cu desavarsire omul deafara.Dece? Pentruca este trecator. Ce e vesnic este numai omul din launtru.Pavel, ca unul care era nascut din nou, se preocupa de Omul din launtru. Si nu numai la el dar si la Fratii lui cu care avea partasie in Domnul Hristos dorea sa vada aceasta preocupare fata de Omul din launtru de a se Inoi din zi In zi.şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou,Nu stiu cati dintre noi avem aceasta preocupare sa ne Inoim In Omul din launtru zi de zi?Sunt convins ca cel nascut din nou are aceasta preocumare animat de dorinta sa fie ca Domnul Hristos.

         Apostolul,Ii Indeamna pe credinciosi din Efes la aceasta Imbracaminte sa o puna pe ei. Mai precis sa vedem care este Imbracamintea care trebuie Imbracata;1 Tesaloniceni 5:8…….să ne îmbrăcăm cu platoşa credinţei şi a dragostei, şi să avem drept coif nădejdea mîntuirii.Pe dealta parte, sa se Imbrace cu acele podoabe pe care Cuvantul ni le arata in;Galateni 5:22. Roada Duhului, care este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia,Apostolul vrea sa spuna cu alte cuvinte, sa se Imbrace cu astfel de calitati pe care omul lui Dumnezeu trebuie sa le aiba.Suntem unii din cei care nu se gaseste acesta Imbracaminte in viata noastra? Si nici cei din jurul nostru nu o vede?Un motiv de  cercetare pentru noi toti.Si asta ca sa vedem noi Insine unde ne gasim. Dece este necesara cercetarea de sine? sa nu cum-va sa ne trezim ca ni se spune aceste cuvinte;Apocalipsa 3:18. te sfătuiesc să cumperi dela Mine …….şi haine albe, ca să te îmbraci cu ele, şi să nu ţi se vadă ruşinea goliciunii tale;.....Daca la modul literal esti desbracat, este usor de Inteles ca Iti expui goliciunea. Apostolul Pavel nu vrea ca Fratii lui sa is expuna goliciunea firi pamantesti.

         Acesta era motivul de Ii Indemna sa se Imbrace In omul din launtru.Sau, as merge pana In tracolo sa spun chiar daca esti Imbracat sumar tot Iti vei expune parte din goliciune. Daca In omul dinlauntru nu te Imbraci cu tot ceia ce Cuvantul ne pune la dispozitie, ne vom Imbraca sumar tot va aparea goliciunea pe ici pe colo a firi pamantesti.Sigur ca, este necesar sa vedem daca In interiorul nostru se gaseste acest om nou.Apoi, si mai mult, daca putem sa ne vedem cum suntem Imbracati daca suntem?. Suntem sumar Imbracati? Asta face dovada ca Inca in viata noastra mai domina unele stari de lucruri firesti. făcut după chipul lui Dumnezeu,La aceste cuvinte, poate suntem tentati sa le apilcam la orce om. Dar versetul este destul de clar cui este adresat. Celor care au doua firi, sau potrivit cu versetu de mai sus doi oameni.Unul vechi iar altul nou dupa chipul Domnului Hristos.Si Apostolul arata cum este acest om in firea lui cea noua.

         Acest om spuneam cu alta ocazie ca; In el se gaseste pus de Dumnezeu prin Insusi aceasta nastere din nou o structura noua. de o neprihănire şi sfinţenie pe care o dă adevărul.Uite cum se termina versetul.Este vorba de o neprihanire,de o sfintire pe care nu le poate avea decat cei care au Adevarul In vieile lor. Cu alte cuvinte, pe Domnul Hristos care e Adevarul.Cuvantul ne spune cum a venit Adevarul pe pamant dar si In viata noastra: Ioan 1; 17……..dar harul şi adevărul au venit prin Isus Hristos.Deci, Intelegem ca,aceste cuvinte ;neprihanire si sfintire nu se aplica decat celor care sunt nascuti din nou. Sunt multi care nu fac deosebire Intre cei nascuti din nou si oamenii de adunare, care se considera ei Insusi credinciosi. Dar nu fac aceasta dovada ca sunt “credinciosi¨ numai cand sunt In anturajul celor neprihaniti. In rest nu poti sa-i deosebesti de lumea religioasa.Apostolul Pavel aduce acest om nou si cu Imbracamintea lui, din nou si in aceasta epistola catre Coloseni.

         Inteleg ca oricare am fi si oriunde ne-am strange trebuie sa vedem daca suntem Imbracati In omul cel nou daca Intradevar este in noi.Si vai, cata goliciune se mai vede printre cei care se aduna laolalta.  Aceasta goliciune se manifesta prin; traire, vorbire si atitudinile pe care le avem unii fata de alti. Deseori, au fost unii care si-au arata aceasta goliciune In vazul tuturor. Dar nu se gasesc prea multi care sa le arate ca sunt desbracati de caracter.As zice prima data de caracter omenesc. Ca de cel spiritual nu se poate vorbi din moment ce Iti arati goliciunea in mijlocul fratilor.Coloseni 3:3; 10. şi v-aţi îmbrăcat cu omul cel nou, care se înoieşte spre cunoştinţă, după chipul Celui ce l-a făcut.Acest verset cuprinde aceleasi cuvinte numai ca, aduce si Cunostinta In atentia noastra. Spuneam cu alta ocazie ca, cunostinta cuprinde doua feluri de a cunoaste.

         Sau, se manifesta asa; Poti cunoaste pe cineva din descrierea facuta de o alta persoana. Apoi, poti cunoaste atunci cand tu Insuti ai paerasie propie cu persoana in cauza. Uite, tot asa este cunoasterea Domnului Hristos la modul personal, nu de felul cum ar putea cineva sa il descre, orcat de iscusit ar fi el.Ce vrea Apostolul sa spuna prin aceste cuvinte?care se înoieşte spre cunoştinţă,Nu cred ca voi gresi daca spun ca se refera la; Abandonarea la ceia ce sti si Inoirea acestor cunostinte pe care le poti capata din Cuvantul lui Dumnezeu ca unica sursa de ati Inoi cunostinta. Si nu n umai atat. Dar a si  mari gradul de cunostinta.Un prileji de cercetare pentru Fratii si Surorile mele de a ne vedea daca avem si omul cel nou In interiorul nostru.Altminteri nu ni se aplica noua aceste versete.Sunt numai pentru cei care au o structura noua in viata lor.Domnul sa ne dea Harul sa putem face o analiza profunda si sa realizam unde ne gasim In relatia cu Domnul Hristos.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: