luni, 28 noiembrie 2016

Fapte 15;39. Neînţelegerea aceasta a fost destul de mare, ................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Fapte 15;39. Neînţelegerea aceasta a fost destul de mare, ca să-i facă să se despartă unul de altul. Barnaba a luat cu el pe Marcu, şi a plecat cu corabia la Cipru.

         Am facut o vizita unui frate pe care Il mai vizitez din cand In cand.In discutia noastra din Cuvant am ajuns la acest verset unde vedem un dezacord Intre Pavel si Barnaba.Fratele a scos In evidenta lipsa lui Pavel de a-i purta respect lui Barnaba. Asta dupa ce I-am spus ca, Barnaba a fost cel care l-a introdus la Apostoli.La prima vedere analizam locurile a ceia ce citim firesc.Dece asa? Pentruca cei mai multi dintre noi nu putem altfel. Adica, la modul spiritual.Acest mod spiritual, duhovnicesc,de a proceda nu se gaseste In cei mai multi care citesc Cuvantul.I-am spus Fratelui ca, Dumnezeu a Ingaduit aceasta despartire intre cei doi slujitori ai Lui.Dumnezeu avea sa Il foloseasca pe Pavel pentru Neamuri In mod special.As Indrazni sa fac o comparatia Intre Ioan Botezatorul si Domnul Hristos. Ioan a disparut din calea Domnului Hristos dupa ce la Introdus pe Domnul Hristos poporului ca pe Melul lui Dumnezeu.

         Intorcandu-ma la Barnaba si Pavel, vom vedea daca citim cu atentie ca; Dumnezeu l-a folosit pe Barnaba care avea trecere printre Apostoli doar sa-l introduca pe Pavel in randul Apostolilor.Apoi, iarasi as Indrazni sa spun ca , Dumnezeu la luat din calea lui Pavel pe Barnaba. Dumnezeu avea In vedere ca si Cipru sa auda Evangelia Domnului Hristos.Poate la Inceput ei vor fi zis;Nu a spus Domnul Isus sa mergem doi cate doi? Asa este dar,Dumnezeu a gasit cu cale ca nu se potriveste ca amandoi care erau de o statura Inalta In vestirea evangeliei sa mearga Impreuna.Avea Dumnezeu prin Domnul Isus sa-i arate lui Pavel personal ce are sa sufere pentru Numele Lui.Fratele s-a uitat la mine si a Inteles cum lucreaza Dumnezeu printre rascumparatii Lui.Nu e bine sa tratam lucrurile la modul firesc. Sau sa sarim imediat de a trage concluzii pripite firesti. Cuvantul, spuneam alta data ne arata ca cei rascumparati nu mai sunt firesti ci duhovnicesti.Deci, este necesar sa privim ceia ce citim duhovniceste.

         Am sa aduc In atentie felul de cum s-au despartit acesti doi Frati.Versetul 36. După cîteva zile, Pavel a zis lui Barnaba: „Să ne întoarcem, şi să mergem pela fraţii din toate cetăţile, în cari am vestit Cuvîntul Domnului, ca să vedem ce mai fac.“Din nou, la prima vedere Pavel dorea un lucru bun.Dar  nu a fost de acord ca sa ia cu ei pe Marcu care i-a parasit din Pamfilia. Versetul 38 îi părăsise din Pamfilia, şi nu-i însoţise în lucrarea lor.Iata ca, daca privim omeneste Pavel avea dreptate.Unul care te abandoneaza in lucrare nu este demn de a-i acorda o asa Incredere.Cuvantul ne relateaza ca; Neînţelegerea aceasta a fost destul de mare, A ajuns la un punct In care fiecare dintre ei trebuiau sa aleaga. Dumnezeu care privea tot ce se Intampla In relatia celor doi slujitori ai Lui, a hotarat  unde sa mearga fiecare  pentru lucrare.Lucrare care nu era nici a lui Pavel si nici a lui Barnaba.

         Iata pana unde a putut sa mearga cei doi slujitori ai lui Dumnezeu.ca să-i facă să se despartă unul de altul.Fireste am fi Indreptatiti sa spunem ca; Amandoi au fost tari la cerbice.Nici unul nu a cedat.Cand mai stau de vorba cu unul sau cu altul, nu sunt suprins ca au aceiasi atitudine In privinta de a fi porniti sa judece.Deseori scapam din vedere ca, Dumnezeu e In control a tot ce se Intampla Intre cei rascumparati ai Lui.Am spune ca a fost un rau despartirea lor. Dar Dumnezeu din toate scoate slava pentru numele Lui.Barnaba a luat cu el pe Marcu, Cuvantul nu ne relateaza din intimitatea lui Barnaba cu Marcu. Sunt convins ca au mai lucrat Impreuna . Barnaba poate Il avea pe Marcu cum Pavel Il va avea mai tarziu pe tanarul Timotei.Iarasi sunt convins ca si Barnaba cat si Pavel erau In ascultare de Duhul sfant care le calauzea viata.

         Iata ca, Dumnezeu, le pregatea fiecaruia intinerarii diferite.şi a plecat cu corabia la Cipru. Acolo avea Barnaba de lucrat. Dumnezeu Ii va deschide o usa pentru evangelia Domnului Hristos.Aztazi, din cate stiu si am citit, Cipru, aceasta insula din mediterana este crestina si nu musulmana.Vreau sa spun ca, Dumnezeu a facut ca Evangelia sa prinda radacini in Cipru.Sa-l vedem si pe Ap, Pavel cum se deruleaza  drumul pe care Dumnezeu la ales pentru el.In versetul urmator citim;40. Pavel şi-a ales pe Sila, şi a plecat, dupăce a fost încredinţat de fraţi în grija harului Domnului.Din nou, am putea sa privim lucrurile fireste si sa fim Intrun fel Indreptatiti sa gandim ca;Fratii pe Pavel si pe Sila i-au Incredintat In mana Domnului, dar nu si pe Barnaba si Marcu.In ceia ce ma priveste Inteleg ca; Dumnezeu avea In vedere mult mai multa lucrare pentru Pavel.Era la Inceputul lucari lui si Dumnezeu vroia sa-l foloseasca intens In lucrare cunoscand ce potential avea Pavel.Pe de alta parte avea sa-i arata ce v-a suferi pentru numele Domnului Hristos cum am spus ceva mai sus.Nume pe care l-a prigonit cu Inversunare Inainte.

         Am spus ceva mai sus de disparitia lui Ioan Botezatorul din calea Domnul Isus. Tot asa nu ni se mai spune nimic de Barnaba.Sunt convins de un lucru pe care Il numesc “major” adica; Dumnezeu are felul Lui de a lucra printre cei pe care Ii cheama In lucrarea lui.Poate cu Barnaba, Dumnezeu si-a Incheiat lucrarea Lui.Ce nu Inteleg unii din zilele nostre ca nu se merge la infinit cum vrei tu.Am vazut oameni care deabia se miscau dar nu se deslipeau de Amvon.Cu toate ca li-se Incurcau cuvintele in gura.Se considera ei ca numai pe ei Ii are Dumnezeu. Iata ca Dumnezeu i-a dat de lucru lui Pavel si lui Sila.In toate timpurile cei care se cred ca sunt In lucrare dar, au ajuns la o varsta care nu le mai permite sa mai lucreze, ar trebui sa Inceteze si sa dea voie celor tineri de care Dumnezeu se poate folosi intens. Dece? Pentru vigoarea tinereti lor pe care Dumnezeu vrea sa o puna In slujba Lui.Si vai, cati mai sunt din acestia care cei tineri nu au loc de ei.

         Dumnezeu sa le dea lumina si sa Inteleaga ca; Toate Is au vremea lor.Pavel la luat cu el pe Sila.Ii vom vedea cum sufera pentru Domnul Isus In temnita. Dar si ce lucrare face Dumnezeu prin ei in casa temnicerului.Am vazut azi pe unii care zic ei; sunt chemati sa vesteasca Cuvantul. Si scriu carti pe care cei mai naivi le cumpara.Pe dealta parte, Cuvantul lui Dumnezeu pentru multi din acestia care cumpara aceste carti este neglijat.Dece e neglijat? Pentruca, le este plictisitor.Este mult mai atractiva o carte care e presarata cu povesi.Acestia spuneam cu alta ocazie ca au (bodyguard) garda de corp. Dece? Pentruca nu vor sa sufere ca Pavel si Sila.Am vazut pe unul din acestia”mari predicatori” care avea ( bodyguard) dar care spunea in predica lui ca vrea sa calce pe urmele Apostoloi Pavel.Acestia fac parte din cei ipocriti.Pavel si Sila au suferit si iata ce lucrare minunata a facut Dumnezeu prin ei.Cate-va ganduri pe care am Incercat sa le desprind din acest verset.Verset la care merita sa meditam ca la Intreg Cuvantul lui Dumnezeu.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: