joi, 10 noiembrie 2016

Geneza 4:7. Nu-i aşa? Dacă faci bine, vei fi bine primit;...............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Geneza 4:7. Nu-i aşa? Dacă faci bine, vei fi bine primit; dar dacă faci rău, păcatul pîndeşte la uşă; dorinţa lui se ţine după tine, dar tu să-l stăpîneşti.“


         Cu mult timp in urma m-a framantat acest verset,care ne relateaza cu amanunte Imprejurarea cand Cain a omorat pe fratele lui Abel.Am avut o scurta conversatie cu un frate despre caile lui Dumnezeu nepatrunse. Romani 11; 33. O, adîncul bogăţiei, înţelepciunii şi ştiinţei lui Dumnezeu! Cît de nepătrunse sînt judecăţile Lui, şi cît de neînţelese sînt căile Lui! Dumnezeu a ales darul lui Abel. Dar dece? Omeneste vorbind, si fara sa avem un discernamant spiritual, vom analiza acest aspect ca orcare om prin judecata mintala.Cu ce a fost vinovat Cain ca darul lui a fost respins de Dumnezeu? Cain era plugar si a adus si el din ce avea, din ceia ce se ocupa. Omeneste am zice; ¨ce rau a facut Cain¨? Ce putea el sa aduca decat din roadele campului? Dar Dumnezeu care avea ochiul Indreptat asupra lui Cain nu a vazut cum vedem noi. Cain va fi obraznic Inaintea lui Dumnezeu cand Il Intreaba de fratele lui.Geneza 4:9. Domnul a zis lui Cain: „Unde este fratele tău Abel?“ El a răspuns: „Nu ştiu. Sînt eu păzitorul fratelui meu?“

         Abel era cioban, pastor si a adus si el tot din ceia ce avea.Care este meritul lui Abel? si care este gresala sau vinovatia lui Cain Inaintea lui Dumnezeu?Si unul si altul au adus din ce aveau.Aceasta respingere l-a Impins pe Cain la actul acela necugetat de a omora pe fratele lui Abel.Sa nu scapam din vedere ca inima lui Cain era cuprinsa deja de ura Inpotriva fratelui sau.Inaintea lui Dumnezeu atiunea lui Cain a aparut ca ceva rau. Si ordecate ori In viata suntem tentati sa facem un lucru rau, trebuie sa stim ca, mai devreme sau mai tarziu vom plati un pret. Dumnezeu care cunoaste inima, s-a uitat la inima lui Cain si dece era el motivat cand a adus acel dar.Sa nu uitam ca si la inima noastra se uita.Iata-l pe Cain ca plateste un pret pentru aceasta actiune ne cugetata a lui. Nu-i aşa? Dacă faci bine, vei fi bine primit; Nu era Cain In necunostinta de cauza, ce urmari poate avea aceasta actiune ne stapanita.Dar pacatul care se sendimentase in inima lui dela caderea lui Adam, l-a orbit complect.

         Am cunoscut si din acestia care au subestimat pacatul in vietile lor.Apoi, au platit pentru aceasta atitudine. Acestia sa-mi fie Ingaduit sa spun nu au fost nascuti din nou. Dumnezeu cand naste un suflet Il echipeaza cu putere sa poata birui.orce pornire a inimi firesti.Am dat cu alta ocazie locul unde citim ca; voi aveti totul deplin In Hristos.Orce tentatie pe care cel rau o va aduce In firea veche.Iata ce poate face pacatul in viata unui suflet care nu are o partasie continua cu Domnul Isus.Adica, as spune ca are o inima Impartita. Si la Dumnezeu nu merge asa. El ne vrea cu gelozie pentru El.Si azi am dat peste persoane care pretind ca sunt cerdinciose cu un caracter urat, greu de Induplecat si ne iertatori. Acestia,sa-mi fie Ingaduit sa spun ca, nu au nimic din caracterul Domnului Hristos.Ne asteptam sa fim Intampinati de Domnul Hristos pe norii cerului? Apoi, trebuie sa stim ca trebuie sa fim ca El.

         Probabil, Cain a argumentat cu Dumnezeu din moment ce Dumnezeu Ii spune aceste cuvinte. Si cati dintre noi nu vor sa admita ca viata pe care o traiesc nu corespunde cu ceia ce  vrea Dumnzeeu dela noi.Din nou, ce rau a facut Cain cand a adus dar din roadele campului? Sunt convins ca Dumnezeu Ii cunostea intentile inimi lui.Sa ma Intorc putin la Abel care a adus si el acel dar pe care Dumnezeu l-a primit bine. Darul lui Abel era adus prin jerfa. A fost necesar un sacrificiu a acestui miel nevinovat. Dar asa a fost adus si Domnul Isus ca Miel al lui Dumnezeu.Si Iata ca Dumnezeu  a fost satisfacut pe deplin de jerfa Fiului Sau. Aceasta jerfa de Miel a lui Abel, arata anticipat ce jerfa a vea sa aduca Scumpul nostru Mantuitor la Golgota. Si aceasta jerfa a fost bine primita de Dumnezeu ca si cea a lui Abel.Fara acest sacrificiu nu era cu putinta mantuirea.Asa a gasit Dumnezeu cu cale sa sacrifice pe Fiul Sau ca si pe un miel.

         In felul acesta a fost cu putinta mantuirea noastra,  si Impacarea de care era nevoie cu Dumnezeu.Sangele a contat dealungul timpului si la Israelitii care erau robi in Egipt.Nu cred ca am sa gresesc daca spun ca;Jerfa lui Abel a Intruchipat pe cea a Domnului Hristos. Iata dece peste veacuri Ioan Botezatorul avea sa spuna despre Domnul Hristos aceste cuvinte;Ioan 1;36. Şi, pe cînd privea pe Isus umblînd, a zis: „Iată Mielul lui Dumnezeu!“Vedem actiunea pacatului prin facerea de rau;păcatul pîndeşte la uşă;  Cu alte cuvinte, este gata sa te atace oricand.Sunt unii din cei care se cred credinciosi care se joaca cu pacatul, ne realizand ca este periculos. Prin Insusi faptul ca sta si pandeste. Ar trebui sa fim In alerta.Dar despre care usa vrea Cuvantul sa ne vorbeasca aici? Negresit,de usa Inimi.Spuneam cu alta ocazie ca, inima este laburatorul unde se produce explozia nucleiara a gandurilor care s-au coborat In inima.Asa am  numi-o pe inima laburator  da nastere la actiune.

         Pandeste pacatul,dece pandeste? Pentru a ne gasei descoperiti, In nevegiere. Acesta este Intelesul de a fi descoperit. Cu alte cuvinte fara aparare de a te Impotrivi pacatului orcare ar fi el.Ce sa mai spun, de cei care Is permi sa;Play with sin in their life,sa se joace cu pacatul in viata lor.Te joci cu pacatul? te va gasi descoperit si atunci te va ataca,te va musca ca si un sarpe, vei deveni victima lui.dorinţa lui se ţine după tine, Cel rau stie cu cine are deaface. Cu unul care se joca cu pacatul. Si atunci, intensifica atacul asupra firi vechi care este lasata In voie. Cu alte cuvinte ne stapanita. Si Pacatul are si el dorinta lui. Anume, se tine scai pana gaseste oportunitatea sa te loveasca. Nu va Inceta apsolut deloc sa te urmareasca atat timp cat te joci cu el, sau Ii dai sansa sa te atace.Iata dece Ap, iacov ne da acest Indemn, la care trebuie sa luam seama.Iacov 4;7. Supuneţi-vă dar lui Dumnezeu. Împotriviţi-vă diavolului, şi el va fugi dela voi.In definitiv, cine este cel care aduce tentatia, ispita ? Nu este diavolul? Asa dar, suntem Indemnati sa ne Impotrivim lui.As zice; firi pamantesti, carnale care e aliata lui. Dar cum sa te Impotrivesti cand unii din noi se joaca cum am spus cu pacatul? Pacatul este cel care lucreaza in Firea veche care sta la dispozitia celui rau.

         Sa stai tare sa te Impotrivesti diavolului, trebuie ca firea veche sa fie rastignita. Nu stia aceste amanunte Cain.Noi avem multa cunostinta nu cum avea Cain.Asa ceva,este cu putinta la om. Numai la cei care sunt nascuti din nou si pun la inima Cuvantul lui Dumnezeu.Vedem cum Cain este Instintat de Dumnezeu.Il Instinteaza pe Cain ca pacatul se tine dupa el.Avea In vedere Dumnezeu, Cain sa mai traiasca pe pamant.Si pentruca stia din ce este facut si ca satan nu va ezita sa mai aduca asupra lui atacuri.Acesta este scopul lui satan de a lovi faptura pe care Dumnezeu a creiat-o dupa chipul si asemanarei Lui. Parca ar vrea sa-i spuna Dumnezeu; Ai facut acest pacat de l-ai omorat pe fratele tau, dar fi atent ca vor mai veni pacate care sa te ademeneasca sa actionezi iresponsabil asa cum ai facut de data asta.¨dar tu să-l stăpîneşti.“Sa stapanesti  orce pacat ar Incerca sa te atace. Avea putere Cain sa Infrunte pacatul? Negresit ca nu.Atunci dece spune Dumnezeu sa-l stapaneasca? Nu cred ca voi gresi daca am sa spunca Dumnezeu vroia sa-i arate lui Cain cat de siret este cel rau.Si pe dealta parte cat de vulnerabil este el. Apoi, sa stie ca are nevoie de ajutorul lui Dumnezeu.Sa nu se Increada ca poate birui prin el Insusi.

         Cuvantul ne arata ca In vechiul testament omul era neputincios sa stapaneasca pacatul orcare ar fi fost el.Cand aplicam la noi aceste cuvinte;dar tu să-l stăpîneşti.“Vom vedea ca, Dumnezeu care stia ca si noi traim la fel ca si Cain In acest trup care are In el spuneam cu alta ocazie, Germenul pacatului. Si cum firea primeste un impuls, pacatul a si luat proportii. Si noi traim Intr-o lume care apartine celui rau.Cu alte cuvinte,sa fim In garda ca pacatul trece la actiune In vietile noastre.Avea sa nasca Dumnezeu din nou suflete care se vor numi copii ai Lui. Stia Dumnezeu ca si noi suntem din aceiasi structura pamanteasca ca a lui Cain. Si ca si noi vom cadea prada tentatilor, ispitelor celui rau aduse prin firea veche. Iata dece noua celor care suntem Copii ai Lui ne-a pregatit totul In Domnul Hristos asa cum spuneam ceva mai sus.Coloseni 2;10. Voi aveţi totul deplin în El,.....Cu alte cuvinte ,nu sunteti singuri sunteti Inarmati cu tot ceia ce este nevoie ca sa ne Impotrivim la tot ce ar putea sa vina peste noi. Poate pentru unii pare teorie sau ceva de nerealizat.(utopie) Dar pentru cei ce expiermenteaza puterea lui Dumnezeu este virtute, fara compromis In viata.

         Dar cei care sunt nascuti din nou si sunt Copii ai lui Dumnezeu, ei Insusi au expiermentat In vietile lor acest verset care exprima un adevar de necontestat.Cand vin situatii orcare ar fi ele, avem la cine sa alergam pentru sprijin in lupta cu pacatul.In privinta aceasta, Cuvantul ne vorbeste de Har. Har pe care Cain nu la avut. Cunoastem cum a venit Harul si dece la adus Domnul Hristos pentru ai Lui.Tocmai pentru acest motiv ca sa putem sa apelam la el. Iata ce citim In Cuvant referitor la Harul lui Dumnezeu de care avem atata nevoie In calatoria nostra vremelnica pe acest pamant,pana vom ajunge acasa la Tatal.Evrei 4;16. Să ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentruca să fim ajutaţi la vreme de nevoie.Ce vreau sa spun este; Dumnezeu ne-a dat acest sprijin la care trebuie neaparat sa apelam cand suntem in nevoie.Am scris cu alta ocazie mai mult din acest verset. Verset care mie personal mi-a facut mult bine In situatiile vieti prin care Dumnezeu a Ingaduit sa trec.Deaceia Incerc sa Incurajez pe Fratii si Surorile mele sa apeleze cu deplină încredere la scaunul harului,

John Balarie
Los Angeles California!




Niciun comentariu: