vineri, 4 noiembrie 2016

Deutronom 28;13. Domnul te va face să fii cap, nu coadă; .........

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Deutronom 28;13. Domnul te va face să fii cap, nu coadă; totdeauna vei fi sus, şi niciodată nu vei fi jos, dacă vei asculta de poruncile Domnului, Dumnezeului tău, pe cari ţi le dau astăzi, dacă le vei păzi şi le vei împlini,

         O Sora mi-a trimis acest verset din Vechiul Testament. Noi toti stim ca Vechiul Testament a fost scris pentru poporul evreu la modul literal. Cu alte cuvinte este scris pentru conduita lor in relatia cu Dumnezeu pe care o aveau pamanteasca.In acest verset sunt cuprinse cuvinte care au o deosebita Insemnatate pentru Evrei dar In ultima instanta nu numai pentru ei ci si pentru cei ce sunt Copii lui Dumnezeu ceresti. Am spus cu alta ocazie ca, Scriptura se refera la Fiii lui Israel in Vechiul Testament. Iar as aduce In atentie ca este diferenta intre acesti fii ai lui Israel si Copiii lui Dumnezeu.Fac aceasta mentiune sa Intelegem si noi cum ne raportam la ceia ce citim din Vechiul Testament.Daca lor le-a fost dat pentru a avea un mod de a se comporta cu Dumnezeul lor, noua ne-a fost data Intreaga Scriptura pentru acelasi scop.Cu mult mai mult, ca suntem Copii ai Lui ceresti.

         Deci, trebuie ca ce citim din Vechiul Testament sa putem sa armonizam cu Noul Testament care a fost si  este pentru toti credinciosi nou testamental din toate timpurile,piatra de capatai a crestinilor de pretutindeni.Domnul te va face să fii cap, Iata o promisiune pentru acest popor pamantesc la modul literal.Spuneam cu alta ocazie ca ;Acest popor a avut o istorie destul de zbuciumata.Cand se apropia de Dumnezeu, cand se Indepartau de Dumnezeu.Ce va fi Insemnat pentru ei sa fie,Cap si nu coada?As Indrazni sa spun sa aiba Initiativa In toate lucrurile cu care erau confruntati In viata.Dar daca privim In istoria lor vom vedea ca nu In tot deauna li s-a potrivit aceste cuvinte.Au fost dusi si In robie in Babilon si mai mult chiar In tara pe care Dumnezeu le-o daduse au fost supt dominata romana.

         Sa ne Intoarcem si la noi, pentruca stim ce spune Cuvantul;  Biblia care este Cuvantul lui Dumnezeu ne este de folos. Domnul te va face să fii cap,Ce vor sa Insemneze pentru noi cei din aceasta dispensatiune a Harului lui Dumnezeu?Ca sa fi Cap, In primul rand trebuie sa coordonezi lucrurile din viata ta In asa fel Incat sa nu sufere Intreg Trupul.Apoi, sa nu sufere familia pe care Dumnezeu ti-a data-o sa o conduci In asa maniera In cat Dumnezeu sa fie slavit.As mai Indrazni sa spun ca;pentru Israeliti era faptul ca ei sa aiba totdeauna initiativa.Dar cu privire la noi? Lucrurile sunt la fel. Adica, In toate discutiile pe care le avem cu cei necredinciosi, cei rascumparati trebuie sa domine In cunostinta si sa poata face dovada ca sunt Inzestrati de Dumnezeu de a fi Cap.Asa facea Domnul Hristos In Intalnirile pe care le avea cu Fariseii, saducheii si altii din popor.

         Despre Cap ne mai vorbeste Cuvantul cand vine vorba de familie.Efeseni 5: 23. căci bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este capul Bisericii, El, Mîntuitorul trupului.Cu privire la acest verset sunt multe de spus. Dar poate cu alta ocazie sa trecem putin si prin el.Ca sa fi Cap, trebuie sa te califici In toate privintele.  nu coadă; Este adus In atentie cu ce Incepe un trup de animal si cu ce se termina.Domnul Isus des aducea In atentie lucruri la modul fizic ca sa se poata Intelege ce vrea sa spuna soiritual.Poti fi coada, adica, la urma de tot, sa asculti de Cap.Fiind coada, presupune ca nu ai niciun drept de a lua vre-o initiativa. Iata cum Ii vrea Dumnezeu pe Israeliti Cap nu coada. Dar tot asa trebuie sa fie si Copiii lui Dumnezeu. Ei nu se lasa tarati, angrenati in nici-o lucrare care ar putea sa compromita Numele scump al Domnului Hristos. Ei sunt facuti sa fie Cap nu coada.Sa fim foarte atenti la aceasta promisiune.

         Israelitii ca popor trebuiau sa asculte de Poruncile Domnului. Si la Israeliti, dar si la Copiii Lui Dumnezeu,ascultarea este conditia de baza pentru a fi binecuvantat.Avem In Cuvant un loc care ne arata ca Dumnezeu, aduce In atentie ascultarea ca conditie de baza cum am spus. Nu jerfele sau scrificile In lucrare sunt placute Domnului ci ascultarea. Iata locul unde putem vedea aceasta precizare a lui Dumnezeu;1 Samuel 15;  22. Samuel a zis: „Îi plac Domnului mai mult arderile de tot şi jertfele decît ascultarea de glasul Domnulului? Dumnezeu ramane acelasi si este credincios promisiunilor pe care le face. Fie In trecut la Israeliti, cat si la noi In prezent.totdeauna vei fi sus, şi niciodată nu vei fi jos, Sigur, ca are aceiesi semnificatie de a fi Cap sau sus ori Coada sau jos.

         Asa cum am spus, In decursul Istoriei ei, ca popor, au fost jos. Rare ori au fost sus. As zice ca pe vremea Imparatului Dvid au fost sus ca popor.Si azi au un statut destul de bun ca fiind sus.Cu alte cuvinte, sunt un popor desine statator. Dar sa ne Intoarcem la noi Insine si sa vedem ce vor sa ne spuna noua aceste cuvinte; de a fi sus si nu jos. Unii au luat pentru ei prin Adunari ca ei trebuie sa fie sus. Asta In ciuda faptului ca nu se Incadreaza in aceasta promisiune. Ei nu ezita sa se considere Cap In adunare.Dar fara sa asculte de Dumnezeu prin ceia ce Invata Cuvantul.Aceasta promisiune este conditionata de aceasta ascultare de Dumnezeu. Acestia care se considerea ei Isusi ca se Incadreaza in a fi Cap sau Sus, nu sunt constienti ca, Dumnezeu conditioneaza de ascultarea de El.Omul, orcare ar fi el, are tendinta sa se vada cap sau sus ,dar fara sa se Incadreze in ascultarea de Dumnezeu. Iata dece se gasesc prin Adunari fel de fel de atitudini care nu cinstesc pe Dumnezu.

         As Intelege ca Sus, ar Insemna sa fi plin de cunostinta din Cuvant, Impletita cu dovada unei trairi spre slava lui Dumnezeu. Jos, as Intelege ca vom fi orcare dintre noi din moment cand ne preocupa pamantul mai mult decat Cerul. Sus prin cuvintele Ap, Pavel se Intelege sa cautam lucrurile de Sus.Acolo sta Scumpul nostru Mantuitor. Jos este lumea cu tot ceia ce genereaza In rau. Spuneam ca; stapanitorul acestei lumi este cel rau care stapaneste jos Acestea sunt cuvintele Domnului Hristos;Ioan 14;30.Sus, suntem In partasie cu Domnul Isus, Jos suntem intampinati de gunoaiele acestei lumi.Sa nu fiu Inteles gresit. Suntem jos doar pentru a ne asigura aceasta egzistenta trecatoare.Noi privim in Sus unde este locul nostru adorat ca vom fi cu Domnul Isus.Aceste doua cuvinte pentru Israeliti Insemnau relatia lor cu popoarele din jurul lor.Este de natura pamanteasca.Relatia Copiilor lui Dumnezeu care sunt nascuti din nou, este o cu toata alta relatie la nivel de Fii si Tatal lor.

         Spuneam cu alta ocazie ca: Israelitii, erau si Inca sunt pamantesti. Noi cei rascumparati suntem Ceresti. Aceasta este natura Domnului Hristos pe care-L asteptam.dacă vei asculta de poruncile Domnului, Dumnezeului tău,Aceasta era pentru Israelitii conditia de baza de a se bucura de promisiunea lui Dumnezeu. Tot aceasta este conditia de baza pentru Copii lui Dumnezeu pentru a avea o partasie ne Intrerupta cu Domnul Hristos.Si In Incheierea versetului, citim;pe cari ţi le dau astăzi, dacă le vei păzi şi le vei împlini, A fost o zi cand Dumnezeu a stabilit cu acest Popor aceasta promisiune. A fost o zi cand Dumnezeu a Intervenit In viata noastra. Chiar daca nu toti putem realiza acea zi. Intradevar Dumnezeu a intervenit In viata nostra si ne-a dat nu numai promisiunea ca vom fi Cap sau Sus, si nu coada sau jos , ci El a schimbat strucura noastra sufleteasca pentru a putea sa fim ajutati sa ascultam de Dumnezeul nostru. In asa fel sa putem sa ne bucuram nu numai de aceasta promisiune, ci si de toate promisiunile date Copiilor Lui. Dumnezeu sa ne ajute sa nu compromitem numele Lui cel sfant prin neascultare. Ci prin ascultarea pe care i-o datoram.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: