miercuri, 16 noiembrie 2016

Ieremia 2;23. «Cum poţi să zici: «Nu m-am spurcat,.............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Ieremia 2;23. «Cum poţi să zici: «Nu m-am spurcat, şi nu m-am dus după Baali?» Priveşte-ţi urma paşilor în vale, şi vezi ce ai făcut, dromaderă iute la mers şi care baţi drumurile şi le încrucişezi!

         O Sora i-a dat Sotiei acest verset.Poate cineva va spune; daca e sora e si credincioasa. Asa poate fi. Dar putini din cei ce se considera ei credinciosi iubesc Cuvantul lui Dumneeu.Spun asta, din cunostintele pe care le am In relatia cu unul sau cu altul care pretind ca sunt credinciosi. Nu e treaba mea sa analizez gradul de credinciosie la un Frate sau o Sora.Si-l dezvaluie fiecare in functie de cat iubeste Cuvantul sfant al lui Dumnezeu.Dar si de felul cum traieste.Sa trec cu ajutorul Domnului la versetul care I-mi sta In fata. Si nu numai mie ci si Inaintea Fratilor si Surorilor care urmaresc acest blog. Pentru mine ei, I-mi sunt scumpi. Dece sunt scumpi? Pentruca avem acelasi Tata si acelasi Mantuitor.Asta face dovada ca iubim acest Cuvant ca ne hranim din el.Fiecare stie cat pret pune pe acest Cuvant si cat se hraneste cu el.Dovada este cat suntem de crescutu spiritual.

         In felul acesta crestem In cunoasterea tot mai mult a Domnului Hristos.«Cum poţi să zici: «Nu m-am spurcat,Sigur ca la prima vedere Cuvantul vorbeste unor oameni pamantesti care sunt Israelitii.Dar Intrucat Scriptura din Geneza si pana In Apocalipsa este de folos. Cui este de folos? Celor care se hranesc din ea.Dece este de folos? 2 Timotei 3;17. pentruca omul lui Dumnezeu să fie desăvîrşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. Sa fim atenti  Cuvantul, scoate In evidenta ceva Interesant.Spuneam cu alta ocazie cine este omul lui Dumnezeu? Cel nascut din nou de Dumnezeu.Deci, Cuvantul scoate In evidenta aceaste cuvinte; “pentruca omul lui Dumnezeu” Si raspunsul Il gasim In Cuvant.2 Timotei 3;17. pentruca omul lui Dumnezeu să fie desăvîrşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.Multi pot sa spuna ca sunt ai lui Dumnezeu.Dar aceasta nastere din nou ne da acest drept de a ne numi ai lui Dumnezeu.Ioan 1;13…..ci din Dumnezeu.

         In vechime era vorba In primul rand de a te spurca prin anumite alimente pe care Dumnezeu le interzisese poporului Israelit.Il avem pe Petru ca exemplu cand spune ca nu a mancat nimic din ceia ce nu este curat. Era vorba de acea fata de masa cu ce i-a adus Dumnezeu Inaintea lui.Dar cei din aceasta dispensatiune cum suntem noi? Ce ne poate spurca, Intina, pe noi?Suntem noi imuni la acest falgel pacatul care bantuie in lume?Iata ca si noi, ca si israeliti, suntem expusi la a ne Intina, a nu fi curati In relatia cu Scumpul nostru Mantuitor.As mentiona ca; acest cuvant,”dromaderă” se aplica In primul rand Biesrici corporale, de adunatura, cum o numesc des.Apoi, fiecaruia In parte  care participam la o strangere.Daca se gaseau printre Israeliti si unii care spuneau ca,Nu m-am spurcat; asa lasa versetul sa se Inteleaga.Azi, viata celui care a cazut In pacat Intrun fel sau altul face dovada ca s-a spurcat.Si sa-mi fie Ingaduit sa spun ca; vine In adunare spurcat si Imprastie un miros greu printre Frati si Surori.

       Sa fim foarte atenti si sa nu toleram pacatul In vietile noastre.Il aduc deseori In atentie pe Ap, Pavel care se purta aspru cu trupul lui.Aceasta ”dromaderă”Is gasea scuze, cum si azi sunt adunari, biserici care nu vad nimic gresit cu ele.Asa spunea cea din vechiul Testament, ca adunare a Israelitilor. Dar tot asa si azi, spun la fel.şi nu m-am dus după Baali?» Iata un fel de a se spurca In vechime israelitii.  Nu este vorba numai de mancare sau de un animal care era interzis de Dumnezeu. Ci acceptarea In viata a altor dumnezei straini.Si dece nu, a unei Invataturi abatute dela Cuvantul sfant.Israelitii au fost deseori Instintati sa nu-si faca dumnezeui straini cum au neamurile din prejurul lor. Dar la noi cei care spunem ca suntem credinciosi, sa vedem care pot fi acesti alti dumnezei? Pot fi si In vietile noastre baali? Sunt convins ca da.De tot ce ne lipim inima, sau,are prioritate In viata noastra sunt dumnezei straini, baali.Nu multi realizeaza acest aspect de traire in viata lor.Am vazut pe unul la o strangere cand s-a dat jos din masina ca se uita de jur Imprejur daca o pasare i-a murdarit masina.

         Ei bine, astfel de suflete, ca si acesta, au ca dumnezeii baali, tot ce este In viata  mai important pentru ei.Si cate altele ne pot fi dumnezei.» Priveşte-ţi urma paşilor în vale,Aceste cuvinte m-a determinat sa scriu din acest loc.In vale este aglumeratie mare si gasesti tot felul de oameni care se simt destul de bine In vale. Dar ce era valea pentru Israeliti care o cautau si In care se simteau bine?Cuvantul ne arata de valea umbrei morti In Psalmul,23;4.Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţii,nu mă tem de niciun rău, căci Tu eşti cu mine.Toiagul şi nuiaua Ta mă mîngîie.Valea nu era un loc pe care Psalmistul l-ar fi dorit sa treaca. Ce sa mai spunem sa locuiasca. In vale mai sunt si lucruri care sunt murdare facute de cei care locuiesc In vale.Dumnezeu prin Prorocul Ieremia Ii spuna poporului sa-si priveasca pasi. Acesti pasi lasa urme si te dai de gol singur ca ai fost in vale. Tot asa si la cei de azi care spun ca sunt crestini unii aleg valea nu sa treaca ci sa traiasca.

         Dece o aleg ei valea? le place ceia ce se face ,cum se traieste In vale.Dar sunt si rascumparati ai Domnului Hristos care trec prin vale. Asta nu ca vor ei ci ca, Dumnezeu vrea sa-i treaca pe acolo sa poata Invata o lectie. Ce lectie pot acestia sa Invete din aceasta trecere prin vale? Ca sus pe munte este locul lor unde Dumnezeu Ii vrea sa locuiasca.Valea este un loc doar In trecere.Acolo sus pe munte,spuneam cu alta ocazie este aerul proaspat si linistea de care sufletul celui rascumparat are nevoie.Daca Israelitii se simteau bine In vale, Dumnezeu Ii trecea prin disciplina Lui. Si asa le-a fost istoria lor zbuciumata. Cand pe munte aproape de Dumnezeu cand In vale departe de Dumnezeu.Sa nu fim suprinsi noi cei care suntem nascuti din nou ca, Dumnezeu ne trece prin vale sa ne Invete ca nu este loc mai minunat ca pe munte In partasie cu El.  Muntele arata Inaltime care este mai aproape de cer.Si Domnul Isus a fost deseri pe munte. Dar odata stim ca a luat cu El pe Petru si Ioan.Cunoastem Intamplare schimbari la fata.

         Domnul Isus, as zice ca, i-a luat fortat pe ucenici jos In vale dupa ce Moise si Ilie au plecat. Cu toate ca Petru i-a spus ca e bine sa fim aici sus pe munte.Spuneam cu alta ocazie ca, Domnul Isus Ii vroia In vale sa poata sa lucreze pentru Dumnezeu.Deseori simtim ca ar fi mult mai bine sa stam pe munte,retrasi din mijlocul acestei lumi. Dar Iata ca, Dumnezeu are de lucru printre cei ne mantuiti care se gasesc in Vale. El ne-a Incredintat aceasta lucrare noua celor rascumparati. Deci, valea este locul unde cei rascumparati is vor defasura activitatea lor in lucrare. Asa cum am spus, Psalmistul nu cauta valea era constient ce se gaseste acolo jos In vale;Iata ce spune el;Chiar dacă ar fi să umblu prin vale.Si noi cei nascuti din nou, nu ne temem. Pentruca, nu noi am ales valea ci ne-a coborat Domnul Hristos ca si pe ucenici.El ne trece prin vale pentru un singur scop;lucrarea de mantuire pe care Dumnezeu vrea sa o faca printre cei ce locuiesc in vale.Apoi, Ii spune sa se uite si sa vada.

         Ce sa vada? şi vezi ce ai făcut,Aceste cuvinte se adreseaza, se potrivesc, celor care aleg pentru ei Isusi valea.  Cand alegi singur valea, sa sti ca te expui la primejdii pe care nu le ai sus pe munte.Dar pentru cei rascumparati, Psalmistul aduce garantia pe care o da Dumnezeu ca este cu ei si In vale. Dece? Pentruca asa cum am spus nu si-au ales ei valea ca loc de a trece. A fost Impusa as zice de Dumnezeu ca si Ucenicilor, cu un singur scop locul unde El ne vrea sa lucram pentru El.Versetul ne arata In profetie poporul Israel ca si aceasta dromadera care bate campurile. Mi-a atras arentia ca mersul ei era iute si se grabea sa ajunga in vale.Sunt si azi unii care Inconstienti sau nu aleraga singuri spre pierzre.Nu tot asa se Intampla cu cei rascumparati care au o depandenta totala de Dumnezeu. Cate-va ganduri pe care doresc sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele depretutindeni, care iubesc Cuvantul Intradevar.Domnul sa ne dea harul sa nu ne alegem noi valea.Cand o alege El, atunci avem garantia ca;Tu eşti cu mine.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: