duminică, 16 octombrie 2016

Ioel 2; 12. „Dar chiar acuma, zice Domnul, întoarceţi-vă la Mine...............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Ioel 2; 12. „Dar chiar acuma, zice Domnul, întoarceţi-vă la Mine cu toată inima, cu post, cu plînset şi bocet!
   Spuneam cu alte ocazii ca ,relatia copiilor lui Israel cu Dumnezeu era de natura pamanteasca. Si cerintele pe care Dumnezeu le aducea inaintea acestui popor erau tot de natura fireasca, pamanteasca.Apoi, promisiunile lui Dumnezeu, catre acesti copii ai lui Israel spuneam ca au un continut pamantesc.Cand ne Intoarcem la noi, cei care suntem nascuti din nou de Dumnezeu, si care ne numim Copii ai Lui spuneam ca relatia este ca intre copil si Tatal lui.Promisiunile sunt de alta natura nu pamantesti ci sunt ceresti.Iata cum le porunceste Dumnezeu copiilor lui Israel;„Dar chiar acuma, zice Domnul, Putem desprinte acest aspect ca este diferit de cum spune Domnul Hristos pentru noi cei nascuti din nou.Domnul Hristos spune aceste cuvinte;Luca 19;10. Pentrucă Fiul omului a venit să caute şi să mîntuiască ce  era pierdut.“Era necesar sa fim cautati de Scumpul nostru Mantuitor pe oriunde ne aflam fiecare dintre noi. Stim toti ce viata am trait pana sa ne gaseasca Domnul Isus.


  Daca Israelitilor le poruncea sa vina la El chiar acum, Noua nu se aplica aceste cuvinte. Pentruca Initiatorul cautari este Domnul Hristos.Am putea noi sa spunem ca ne-am Intors la Dumnezeu potrivit cu aceste cuvinte? „Dar chiar acuma,Personal nu as putea sa ma Incadrez in aceste cuvinte. Dumnezeu a trebuit sa creieze circumstante in viata mea, sa ma Ingenunchieze,sa-mi de harul lui care pur si simplu m-a coplesit.Aceasta este relatia pe care a adus-o Domnul Hristos pentru cei ce sunt gasiti de El si Ingenunchiati in fata Harului irezistibil al lui Dumnezeu.Cu toate ca cei mai multi spun ca; am venit la Hristos. Sa-mi fie Ingaduit sa spun, chiar daca ma mai repet. Nu poti veni ca esti mort spiritual si cei ce se Inchina lui Dumnezeu se Inchina In Duh si Adevar. Asa ca, neavand Duhul lui Dumnezeu nu te poti apropia de El.Iata dece e necesar ca Domnul Hristos sa caute si sa mantuiasca ce a gasit. zice Domnul, întoarceţi-vă la Mine cu toată inima, Aici vedem cine spune.


  Este Insusi Dumnezeu.Care apeleaza prin aceasta porunca la fiii lui Israel.Cand ne Intoarcem la noi Insine, vom realiza ca Dumnezeu, are In vedere oameni morti spirituali si trebuie sa ne directeze catre Fiul Sau care detine viata.Ioan 6;44.Intelegem deci, diferenta de relatie pe care o aveau Fiii lui Israel si noi care trebuie sa Intervina Dumnezeu sa ne aduca la viata din starea de morti spirituali.Apoi vedem ce le cere Israelitilor. cu toată inima,Cand un suflet este adus la viata spirituala, are in componenta lui o alta structura cu o inima noua. Nu se spune unui nascut din nou sa se Intoarca cu toata inima cum le cere Israelitilor.Dece? Tocmai pentruca, in noua structura se gaseste pus de Dumnezeu aceasta inima noua care apartine in totalitate lui Dumnezeu Cel care ne-a nascut.In privinta aceasta citim in Ezechel de o inima noua care este luata de Dumnezeu as zice; Chirurgul si pusa o alta inima noua.


   Ezechel aduce Inainte inima de piatra si o aduce si pe cea noua de carne. Ezechel 36;26. Vă voi da o inimă nouă, şi voi pune în voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatră, şi vă voi da o inimă de carne.Inteleg ca aceasta inima noua are in ea acele calitati pe care le-am adus inainte ce se intampla cu un suflet care este nascut din nou. Preocupari, atitudini, sentimente noi care vin din aceasta inima noua.Israeliti nu aveau asa ceva ei se comportau doar cu ce aveau In firea lor carnala,pamantesca.Versetul la urma arata cum se desfasoara aceasta Intoarcere pe care o cerea Dumnezeu copiilor lui Israel.cu post, cu plînset şi bocet! Era un mod pe care il cerea Dumnezeu ca un fel de ceremonie sa fie vazuta, auzita, de cei din jurul lor. As Indrazni sa spun ca, Dumnezeu vroia ca popoarele din prejurul lor sa poata sa vada ca, ei au un Dumnezeu care le cere asa ceva.Apoi, acest Dumnezeu al Israelitilor nu tolereaza pacatul In viata lor. Cu alte cuvinte, nu le Ingaduie ca popor al Lui sa se Indeparteze de El si sa aiba alti dumnezei.Isaia 45;5


  Si totodata sa fie o marturie pentru aceste popoare care erau inprejurul lor..Nimic din ceia ce a poruncit Dumnezeu copiilor lui Israel nu se poate aplica Copiilor lui Dumnezeu la modul literal. Ei erau pamantesti iar cei nascuti din nou sunt ceresti.Cei mai multi pe care i-am Intalnit si am stat de vorba cu ei, mi-au adus Inainte diferite aspecte firesti care se incadrau In vremea cand Dumnezeu le vorbea Israelitilor. Dar care nu au nimic de aface cu Copiii lui Dumnezeu care sunt spiritualii.Mai aduc si acest verset inaintea noastra care complecteaza acest cadru de ceremonie l-as numi cum sa se Intoarce acesti copii ai lui Israel la Domnul.De retinut ca nu gasim in noul testament un astfel de procedeu.
13. Sfîşiaţi-vă inimile nu hainele, şi întoarceţi-vă la Domnul, Dumnezeul vostru. Căci El este milostiv şi plin de îndurare, îndelung răbdător şi bogat în bunătate, şi-I pare rău de relele pe cari le trimete.Acest verset este destul de concludent si ne poate arata diferenta intre copiii lui Israel si Copiii lui Dumnezeu.


        Ce ar zice cei de langa noi daca am aplica acest mod de a ¨ne Intoarce¨ la Dumnezeu? Si asa, sunt unii care aduc cuvinte grele la adresa celor credinciosi (pocaiti). Ce s-ar Intampla sa ne rupem si noi hanele sa facem dovada ca ne Intoarcem la Domnul?Israelitii deseori In istoria lor zbuciumata spuneam cu alta ocazie se Indepartau de Dumnezeu.Si era nevoie ca Dumnezeu sa intervina de fiecare data sa le spuna astfel de cuvinte care erau o porunca.Noi care suntem ai  Domnului Hristos, suntem constienti ca, a fost necesar ca la odata, un anumit timp, sa intervina Dumnezeu in aceasta viata vremelnica si sa fim nascuti din nou sa apartinem Domnului Hristos.Pentru noi este necesar ca, oridecate ori apare ceva In viata noastra sa venim Inaintea lui Dumnezeu prin Domnul Hristos si sa punem la punct ceia ce a putut apare si nu este dupa voia lui Dumnezeu.Spuneam cu alta ocazie, sa nu dam ocazia ca Dumnezeul nostru sa treaca la disciplinarea noastra. Si asta , din cauza ca ne inbeste.


          Relatia noastra cu Dumnezeu,este ca si un copil care vine Inaintea Tatalui sau si is cere iertare.Căci El este milostiv şi plin de îndurare, îndelung răbdător şi bogat în bunătate, Dealungul istoriei acestui popor Dumnezeu si-a aratat ce cuprinde versetul acesta.Dar a fost necesar ca Dumnezeu deseori sa le atraga atentia ca nu sunt tolerati pentru atitudinea lor fata de El. Uite, si azi El se poarta si cu noi la fel. Adica, nu tolereaza pacatul in noua viata pe care ne-a dat-o.Iata ce citim In continuarea versetului.şi-I pare rău de relele pe cari le trimete.Dumnezeu i-a iubit pe Israeliti si din pricina aceasta as zice Ii disciplina cand le trimetea astfel de rele cum citim aici.Dar nu suntem scutiti nici noi ca Copii ai lui Dumnezeu de disciplina Lui cand ne abatem.cand gresim.Aceasta disciplina ne face mult bine si totodata ne este de mare folos Dece? Pentruca numai asa vom sta in partasie cu El care e Tatal nostru.Dumnezeu o face din pricina ca ne iubeste.Ce frumos este sa nu dam ocazie cum dadeau Israeliti sa treaca Dumnezeu la disciplinarea noastra.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: