duminică, 22 septembrie 2019

Proverbe 13;13. Ferice de omul care găseşte….

CANTAREA CANTARILOR 2;1.

SUNT UN TRANDAFIR DIN SARON….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Proverbe 13;13. Ferice de omul care găseşte înţelepciunea, şi de omul care capătă pricepere!
        Versetul de fata ne aduce Inaintea noastra IntelepciuneaPersonal Inteleg ca avem multa nevoie de aceasta Intelepciune In viata de toate zilele. Sunt situatii cand unii sau alti nu actioneaza Intelept in actiunile, hotararile, pe care le-au luat. Si nu rare ori acestia platesc pretul inevitabil pentru aceasta lipsa de intelepciune.Avem In Cuvant doua feluri de Intelepciuni. Una este omeneasca si nu e rea ca de ea am spus In actiunile noastre sau hotararile pe care le luam, mai ales In situatii dificile. Dar ea are latura fireasca a ei si mai departe vom vedea ca; Apostolul Iacov mai aduce la aceasta Intelepciune si un caracter care este dela cel rau.Am sa arat mai jos ce gasim In Cuvant despre aceast fel de  Intelepciune care nu Intotdeauna ne aduce beneficii. Vorbesc In viata aceasta fizica pe care noi toti o traim.
        O alta Intelepciune o au numai copiii lui Dumnezeu care sunt ancorati In Cuvantul sfant. Despre amandoua ne vorbeste Ap, Iacov.3;17. Înţelepciunea care vine de sus, este, întîi, curată, apoi pacinică, blîndă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roduri bune, fără părtinire, nefăţarnică. Dece are aceasta Intelepciune toate aceste ingrediente , calitati,le numesc? Pentru ca ea vine de Sus dela Dumnezeu.Asa cum am spus, pe aceasta o au decat Copiii lui Dumnezeu care au o partasie cu Dumnezeu prin Domnul Isus.Dar si In privinta aceasta nu o ai daca nu o ceri dela Dumnezeu. Iata ce citim despre cineva care este credincios dar caruia Ii lipseste aceasta Intelepciune care vine de sus.Tot Ap, Iacov Invata pe cei carora le lipseste aceasta Intelepciune de sus ce sa facaca sa poata ajunge la ea sa o aiba? Indraznesc sa spun ca; Lipsa ei se datoreaza slabei partasi cu Scumpul nostru Mntitor care Ik gasim In Cuvanr sursa Inelepciuni.
        Iata cum Invata Iacov;Iacov 1;5. Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea,( s-o ceară) dela Dumnezeu, care dă tuturor cu mînă largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată.Daca ne simtim unul care nu avem, ne lipseste, Intelepciune, suntem Indemnati ca Copii ai Lui sa o cerem.Sigur asta numai daca avem o partasie cu El sa putem avea Indrazneala La Dumnezeu. Personal am Intalnit printre cei care se numesc crestinii si din acestia care duc lipsa de Intelepciune. Si deseori acestia au creiat tulburari In Adunare din lipsa de Intelepciune. Dar prin Adunari sunt multi care nu apeleaza la aceasta Intelepciune de sus.Fie ca nu au o partasie cu Dumnezeu prin Domnul Isus ori, ca chiar nu sunt nascuti din nou si  se numeasc ei crestini, dar nu si Copii ai Lui.Am mai scris cate-va ganduri de Intelepciune din Iacov altadata. 
        Dar de data aceasta as dori sa ne oprim la cel ce este Intelepciune la Domnul Isus.1 Corinteni 1;30. Şi voi, prin El, sînteţi în Hristos Isus. El a fost făcut de Dumnezeu (pentru noi înţelepciune), neprihănire, sfinţire şi răscumpărare. Si uite si alte componente ale Mantuiri.Iata deci, ca nu poti avea Intelepciunea de sus daca nu Il ai pe Domnul Isus.Dumnezeu Tatal o da din pricina Fiului Sau, si nu o pate avea asa cum am spus de cat cei care Il au pe Domnul Isus ca Mantuitor al lor personal.. Ferice de omul care găseşte înţelepciunea,Sigur ca acest verset este In prima instanta pentru cei din Vechiul Testament la vremea aceia,care erau Indemnati sa caute Intelepciunea fireasca. Pentru noi din dinspensatiuna aceasta a Harului,este cu totul diferit, Adica nu se poate gasi Intelepciunea ci trebuie sa o primim dela Dumnezeu.Adica, cine o cere.o va primi.
        Sigur, ca cine o gaseste In Domnul Isus o va avea, se va bucura de aceasta Intelepciune, pe care citim ca; Dumnezeu o da cu mana larga celui care o cere dela Dumnnezeu. Negresit ,ca cei ce  sunt mantuiti, care sunt Copii ai lui Dumnezeu o vor primi. Intelepciunea din vechime era cu totul altfel;Cu alte cuvinte, Copiii lui Dumnezeu nu vor duce lipsa de Intelepciunea care vine de sus. Iata ce spune Ap,Iacov de Intelepciunea care nu vine de sus cum este descrisa de el.versetul 15.Înţelepciunea aceasta nu vine de sus,ci este pămînteasca, firească (drăcească). Neaparat trebuie sa facem distinctie Intre aceste doua Intelepciuni.Si asta ca sa nu ne amagim singuri ca am apartine Domnului Isus. Altfel le vom confunda, nu vom avea niciun beneficiu In a cunoaste care ne ne ajuta In viata asta pe noi Copii ai lui Dumnezeu. Si In ultima instanta In viata spirituala de legatura cu Domnul Isus prin credinta.Dar si cu Fratii cu care Impartasim aceiasi Invatatura.
        Versetul continua;Ferice de omul care găseşte înţelepciunea.Asa cum am spus ceva mai sus trebuie stiut cine e Intelepciunea. Ca mai apoi, sa vedem daca e posibil sa o gasim. Ea nu se gaseste la Indemana orcui. Cu toate ca la modul literal Filip a spus; Ioan 1; 45. Filip a găsit pe Natanael, şi i-a zis: „Noi am găsit pe Acela, despre care a scris Moise în lege, şi proorocii: pe Isus din Nazaret, fiul lui Iosif.Nu stia Filip si nici ceilalti ucenici la vremea aceia ca au “gasit” Intelepciunea. Potrivit Cuvantului Intelepciunea ne-a gasit pe noi. Asa cum am spus, Domnul Isus fiind Intelepciune pentru noi.Ucenicii stiau ca au gasit,pe  Fiul lui Iosif. Cu toate ca nu era Fiul lui Iosif ci numai al Mariei. Asa citim In Cuvant……Maria a fost umbrita de la Duhul sfant.Oricum, ce vreau sa spun este ca; Nu e nici unul care sa-L gaseasca pe Domnul Isus. Ca sa gasesti ceva ,mai Intai trebuie sa pornesti sa cauti ceia ce vrei sa gasesti.Apoi, Cuvantul este destul de clar In privinta aceasta adica; Nu e nici unul care sa-l caute pe Dumnezeu, pe Domnul Isus care este Dumnezeu binecuvantat In veci.
        Asa citim In;Romani 3; 11. Nu este nici unul care să aibă pricepere. Nu este nici unul care să caute  pe Dumnezeu.Asa dar, nu ne ramane sa Intelegem ca, Omul oricare ar fi el nu are apsolut nici-o contributie la planul de mantuire al lui Dumnezeu.Sau, sa se bucure de aceasta Intelepciune daca nu mai Intai Dumnezeu nu la atras la sursa de Intelepciune Fiul Sau.Am spus un verset din Ioan 6;44.unde putem vedea ca; Dumnezeu trebuie sa ia sufletul pe care Il are In vedere sa-l mantuiasca sa-l duca lla sursa de viata vesnica care este In Domnul Isus.Din nou am sa pun acest verset;Ioan 1; 4. În El era viaţa, şi viaţa era lumina oamenilor.Mantuirea este darul lui Dumnezeu. Si Domnul Isus are ceva de spus tot relatat de al gasi, se al alege Intelepciunea, Pe Domnul Isus.Ioan 15; 16. Nu voi M-aţi ales pe Mine; ci Eu v-am ales pe voi;……..Cate-va ganduri desprinse din acest verset care ne vorbeste de Intelepciune, pe care dorsec din nou sa le Impart cu Fratii si Surorile mele sinceri de pretutindeni care iubesc Cuvantul sfant Intradevar.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: