duminică, 22 iulie 2012

Matthew 20:1 Fiindcã Împãrãtia cerurilor se aseamãnã cu un gospodar,





Matthew 20:1  Fiindcã Împãrãtia cerurilor se aseamãnã cu un gospodar, care a iesit dis de dimineatã, sã-si tocmeascã lucrãtori la vie.
Domnul Isus vorbea mai mereu in pilde, ca sa le faca mai usor de inteles ce vrea sa spuna, la ce se refera cind le vorbeste. Cu toate acestea norodul si nici chiar carturarii dela care te asteptai sa fie cu o minte mai ascutia in a intelege lucrurile nu pricepeau. Nici chiar ucenicii nu pricepeau. Intr-o imprejurare ei ii zic, “Invatatorule, explicane pilda cu Tarina” de data aceasta, le aduce inainte un propietar care avea o vie de cules.Aseamana imparatia cerurilor cu aceasta vie.Ca sa fie culeasa El avea nevoie de lucratori. Si cum la vremea aceia se lucre cu ziua, si-a trimis pe cel ce ii administra via  sa angajeze lucratori.
2  S-a învoit cu lucrãtorii cu câte un leu pe zi, si i-a trimis la vie.
Acesta a iesit in strada si a chemat pe unii care stateau si asteptau sa fie chemati de cineva care sa le dea ceva de lucru.Cuvintul ne arata ca s-a invoit cu ei pe un leu.In engleza spune un dinar. Oricum au ajuns de accord cu aceasta suma de bani.Apoi le-a spus sa mearga in vie si sa se apuce de treaba.
3  A iesit pe la ceasul al treilea, si a vãzut pe altii stând în piatã fãrã lucru.
Cel care ii administra via propietarului,a constatat ca trece ziua si ca via nu va putea fi culeasa de acestia. A decis sa mai iasa in strada si sa mai ia pe altii care sa vina in ajutor. A iesit pe la ceasul al treilea, si a vazut pe altii care asteptau sa ii cheme cineva, sa le ofere ceva de lucru.Si iata ca s-a gasit acest cineva si le-a zis, 4  "Duceti-vã si voi în via mea",
Dar cu acestia nu a mai negociat cu cit sa ii plateasca.Simplu le-a zis” va void a ce va fi cu dreptul”Ce insemna acest , cit va fi cu dreptul”Inteleg ca raminea la latitudinea Propietarului sa stabileasca cit sa le dea.Cu primii a stabilit deja suma pe care acestia urmau sa o primeasca.
4  "Duceti-vã si voi în via mea", le-a zis el, "si vã voi da ce va fi cu dreptul." si s-au dus.
Acestia nu au mai stat pe ginduri si s-au dus.Poate se gindeau ei ca Stapinul va fi generous,  oricum ziua era pe sfirsit. De primit tot va primi ceva is vor fi zis ei.Dar se vede treaba ca volumul de lucru era mare si ca acestia nu faceau singur fata.Asa ca s-a gindit ca trebuie sa iasa din nou sa mai cheme pe cineva.Domnul Isus spunea cu o alta imprejurarea,”Secerisul e mare dar putini sunt lucratorii”

5  A iesit iarãsi pe la ceasul al saselea si al nouãlea si a fãcut la fel.
Cuvintul ne arata ca a iesi de doua ori,pela ceasul al saselea si al noulea.Negresit ca si acestia au mers in vie.Oricum ceva tot vom primi si noi is vor fi zis ei.
6  Când a iesit pe la ceasul al unsprezecelea, a gãsit pe altii stând în piatã, si le-a zis: "De ce stati aici toatã ziua fãrã lucru?"
A iesit din nou pela ceasul al unsprezecelea si a intrebat pe cei care inca mai stateau in piata sa fie chemati de cineva.Le-a zis, "De ce stati aici toatã ziua fãrã lucru?"

7  Ei i-au rãspuns: "Pentru cã nu ne-a tocmit nimeni." "Duceti-vã si voi în via mea", le-a zis el, "si veti primi ce va fi cu dreptul."La sfirsit, daca citim in continuare ,vom vedea ca, Stapinul nu a facut nici-o diferenta intre ei cu privire la plata. Dar curios ca, El a inceput sa faca plata incepind cu cei de pe urma, carora le-a zis ca, veti primi ce va fi cu dreptul."Cind au venit cei de dimineata au inceput sa ii reproseze Stapinului ca au primit la fel.Stim ce le-a raspuns Stapinu acestora.a) Cu ce v-am nedreptatit? b) Ce nu pot sa fac ce vreau cu ce este al Meu?As concluziona cu acest gind la modul spiritual ca aceasta ne intereseaza pe noi ca copii ai lui Dumnezeu care am avut si noi o chemare din partea Lui.

Via este Adunarea, (Psalms 80:8, Tu ai adus o vie din Egipt, ai izgonit neamuri, si ai sãdit-o).s-au casa lui Dumnezeu care suntem noi spune Cuvintul 1 Peter 2:5.fiecare dintre cei credinciosi au fost chemati sa lucreze. Au fost chemati la pocainta in timpuri diferite. Unii din tinerete, alti mai la o virsta mai inaintata, si unii chiar la o virsta de apus.Ce vreau sa spun este ca, Dumnezeu care cheama nu plateste diferitla sfirsit. Dece? Pentruca el are o singura moneda , Singele Domnului Isus.

Prin insasi chemarea pe care o face fiecaruia la diferite virste El gasete cu cale sa plateasca la toti la fel.Ce nu pot face ce vreau cu ce e al Meu? Sunt unii care au fost chemati mai de tineri si care zic ei,” noi vom primi mai mult ca am suportat zaduful zilei”pe parcursul vieti poate au avut mai mult de suferit din pricina ca au fost pocaiti.Dumnezeu nu este un Dumnezeu care lucreaza cu dublu standard. In Maleahi citim ca,El uraste doua masuri. Atunci dece ar aplica El isusi doua masuri.Fiecare care a fost chemat a facut ceia ce trebuia sa faca ca un rob netrebnic. Nu credit personal, acesta este si motivul dece El da la toti la fel. Creditul apartine numai lui Dumnezeu.Asa ca, in concluzie, noi suntem unelte in mina lui Dumnezeu si El ne folosetse asa cum gaseste El cu cale.Fiecare are responsabilitatea sa se intrebe daca a fost chemat in via lui de a lucra.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: