duminică, 29 iulie 2012

1 Timothy 4:16 Fii cu luare aminte asupra ta însuti





1 Timothy 4:16  Fii cu luare aminte asupra ta însuti si asupra învãtãturii, pe care o dai altora: stãruieste în aceste lucruri, cãci dacã vei face asa, te vei mântui pe tine însuti si pe cei ce te ascultã

Acest verset mi-a atras atentia cu ani multi in urma si am vazut ca este neglijat de cei mai multi care vestesc evangelia s-au de cei ce dau invatatura din Cuvint.Ap Pavel il avertizeaza as zice pe tinarul Timotei care era in lucrarea Domnului, spunindui aceste cuvinte, “Fii cu luare aminte asupra ta însuti” s-au ia seama la tine insuti.Dece ii spune Apostolul lui Timotei asa ceva? Sigur ca Timotei era un tinar si am zice noi era ne incercat ( fara expierenta)in cimpul evangeliei.

Poate fi asa, dar,cred ca Ap, Pavel avea altceva in minte de spune aceste cuvinte.Este foarte adevarat ca Timotei era tinar.dar tot El spune,” 1 Timothy 4:12  Nimeni sã nu-ti dispretuiascã tineretea; As zice ca,faptul ca era tinar nu insemna  sa nu aiba trecere inaintea fratilor. Ci mai degraba Pavel se refera la felul de traire a lui Timotei.Il vroia sa fie un exemplu pentru cei carora le infatisa din Cuvint.Pentru tineri ca si pentru cei invirsta de o potriva.

In zile le noastre s-a ajuns ca nu le mai pasa unora care vestesc Cuvintul ca sunt priviti de cei carora le da invatatura din Cuvint.Cred ei ca pot trai s-au pot sa is duca viata asa cum o considera ei.Realitatea este ca, inainte de a vesti Cuvintul, de a da invatatura trebuie sa luam seama la noi insine. Dece asa? Pentru singurul motiv ca, Dumnezeu, nu binecuvinteaza cuvintele noastre care nu vin dintr-o traire in sfintenie.Ne putem aseza pe linia de a nu primi mustrarea si sa credem despre noi ca suntem ok .sa fim cu luare aminte ca, nu lucram pentru noi insine ci pentru cel care ne-a chemat in lucrarea Lui.La sfirsit El este cel ce face plata fiecarui lucrator care a lucrat in via Lui.

Suntem responsabili de felul cum traim, de felul cum vorbim si de felul cum invatam.Nu ii spune ap, Pavel lui Timotei sa ia seama la un frate s-au altul, ci la el insuti. Cuvintele pe care le spui pe dealta parte nu cad cu greutate daca trairea nu este in concordant cu sfintenia lui Dumnezeu.Inaintea fratilor s-au a oamenilor il reprezinti pe El. Altfel  cuvintele  nu au efectul in vietile celor care te asculta.Apoi ap, Pavel ii spune si acest lucru. si asupra învãtãturii, Invatatura, ah Invatatura pe care o dai altora.Este aceasta invatatura in armonie cu intreaga Scriptura? Daca da, atunci este o invatatura pe care dumnezeu o binecuvinteaza si este curate.

Iata ce ii spune ap,Pavel unui alt lucrator in cimpul evangeliei,Este vorba de Tit. Titus2:7  si dã-te pe tine însuti pildã de fapte bune, în toate privintele. Iar în învãtãturã dã dovadã de curãtie, de vrednicie, Iata ce citim cu privire la invatatura. Titus 2:1  Tu însã, vorbeste lucruri care se potrivesc cu învãtãtura sãnãtoasã.Am dat si in engleza in traducerea King James.

Orice am invata daca nu este in armonie cu intreaga Scriptura , acea invatatura nu corespunde cu Cuvintul lui Dumnezeu. Sunt diferite grupari care o au pe a lor si cu asta e tot. Sunt si alte invataturi din moment ce Pavel ii atrage atentia. Invataturi care sunt abatute dela ce este curat , adica in armonie cu intreaga Scriptura.( sound doctrine.) ce inseamna curata? Sa nu fie amestecate cu invataturi intelectuale de natura omeneasca. Timotei era un credincios fara licenta. Era simplu si Dumnezeu il folosea spre slava lui si spre mintuirea oamenilor cu care el venea in contact.
, te vei mântui pe tine însuti si pe cei ce te ascultã

As spune printr-o exemplificare mai aproape de intelesul Scripturi ca,a te mintui este echivalentul la poartate vrednic de chemarea pe care ai avuto. Cu alte cuvinte, nu fa compromis in viata. Purtindu-te asa vei conlucra impreuna cu Dumnezeu la mintuirea celor ce te asculta.Avind o astfel de purtare nu vei fi o piedica pentru cei ce te asculta.
John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: