vineri, 21 septembrie 2012

Mark 2:5 Când le-a vãzut Isus credinta, a zis slãbãnogului:





Mark 2:5  Când le-a vãzut Isus credinta, a zis slãbãnogului: "Fiule, pãcatele îti sunt iertate!"

Aceasta intimplare mi-a adus aminte de un subiect atit de contraversat cu privire la mintuire. Este vorba de botez.Sigur sunt unii pe care, chiar i-am si intilnit care sustin ca botezul este parte component din planul lui Dumnezeu de mintuire. Ei pot spune ce vor , ce gindesc. Dar aici avem un caz destul de semnificativ , care ne arata ca, Credinta l-a vindecat pe acest om si mai mult, lucru care este cu mult mai nulta valoare si cu effect vesnic a fost iertarea de pacate, impacarea cu Dumnezeu.

Descoperim aici modul diferit prin care Dumnezeu lucreaza. Mi-a atras atentia aceste cuvinte ale Domnului Hristos, Când le-a vãzut Isus credinta,a cui credinta? Negresit a celor care l-au adus pe paralitic la Domnul Isus, fiind singura sursa de vindecare si de mintuire.Am presupune, ca si paraliticul avea credinta din moment ce Mintuitorul l-a vindecat.Poate da. Cuvintul nu ne arata asa ceva. Domnul Isus ar fi putut spune, cind i-a vazut Isus credinta, ca el paraliticul in final a fost beneficiarul vindecari si a mintuiri.Dar nu este scris asa.

Ne putem da cu parerea cum o facem noi de multe ori cu privire la un subiect s-au altul.Dar a-ti da cu parerea este una si a vedea realitatea Cuvintului este cu totul alta.Oricum, Mintuitorul i-a zis paraliticului, "Fiule, pãcatele îti sunt iertate!"Sigur ca a creiat confuzie in cei care erau de fata.Domnul Isus a trecut prima data la vindecarea sufletului. Cu alte cuvinte l-a mintuit si apoi vedem ca s-a ocupat si de vindecarea trupului. As scoate in evident un lucru de mare importanta pe care trebuie sa-l intelegem. 

Omul acesta fiind vindecat trupeste , pina la urma cind-va el tot a murit. Dar vindecat sufleteste, Mintuit ,a ramas pentru vesnicie.Prea ne ocupam de acest trup de carne(pamint) si mai putin de suflet de vesnicia care ne sta in fata.
Dumnezeu e un Dumnezeu al suprizei. Nu stim cind El va decide sa ne cheme. Vom lasa aici infirmitatile, defectele trupesti si vom parasi acest trup. Iata dece Mintuitorul a performat intii mintuirea si apoi vindecarea trupeasca.

10  Dar, ca sã stiti cã Fiul omului are putere pe pãmânt sã ierte pãcatele,
Cui se adreseaza Domnul Isus? Negresit celor care deja incepuse sa vocifereze la cuvintele Domnului Isus"Fiule, pãcatele îti sunt iertate!".Citind mai jos in acest capitol vom vedea ca erau carturari si Fariseii care il contestau pe Domnul Isus.El le spune apasat acestora, Dar, ca sã stiti,Ce sa stie ei? Sa stie ca El e Fiul omului si ca Tatal i-a dat toata puterea in cer si pe pamint, Fiul omului are putere.

Unii din ei avusesera ocazia sa-l mai vada si cu alte ocazii aratindu-si puterea lui Dumnezeiasca.Acestia au ramas nedumeriti ca a zis,pacatele iti sunt iertate.
Cine poate sa ierte decit Dumnezeu intrebau ei?Este adevarat ce spune-au dar nu stiau saracii ca El este nu numai Fiul Omului dar este Dumnezeu binecuvintat in veci.

11  "tie îti poruncesc", a zis El slãbãnogului, "scoalã-te, ridicã-ti patul, si du-te acasã."

Uite ca, dupa ce l-a mintuit, (i-a iertat pacatele), ii spune aceste cuvinte,  "tie îti poruncesc",, "scoalã-te, ridicã-ti patul, si du-te acasã." La glasul Domnului Hristos, Lazar a iesit afara din mormint.Si  acestuia i-a poruncit.La Glasul Lui toate au luat fiinta.De data aceasta a venit mintuirea, vindecarea, pentru acest om.

Ceva mai sus am spus de botez ca, nu e parte component din planul lui Dumnezeu de mintuire. El este un semn de trecere dela o forma de credinta, s-au de ne credinta ca si paginii la crestinism, s-au Iudeii dela iudaism la crestinism.Nici tilharului de pe cruce nu i-a zis Domnul Isus nimic despre botez.Sunt unii care confund acest act, pina intracolo ca sustin ca, acesta ar fi echivalentul a nasteri din nou,Dar asta e treaba lor.

Nu de asta vreau sa spun acum,ci faptul, de necontestat, ca Domnul Isus, nu i-a spus sa se duca sa se boteze.Pur si simplu l-a trimis acasa.Ce-I mai trbuia acestui om? Mai avea el nevoie de ceva in plus? Era satisfacut cu ce ii facuse Domnul Isus.Era usurat de povara de pacate sufleteste, dar si de boala care il tinea la pat.

Mark 2:9  Ce este mai lesne: a zice slãbãnogului: "Pãcatele îti sunt iertate", ori a zice: "Scoalã-te, ridicã-ti patul, si umblã?"

Le spune acelora care erau mirati aceste cuvinte. Lesne, pentur Domnul Isus era lesne(usor)pentru noile generatii acest cuvint este Usor. Pentru El a fost lesne sa inmulteasca piinile , sa invieze si sa faca toate minunile pe care le-a facut in scurtul Lui timp de stat pe pamint printre oameni. Nu era necesar sa depuna effort. Din nou, la glasul lui toate luau fiinta.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: