vineri, 21 iunie 2013

1 Corinthians 3:1 Cât despre mine, fratilor,



1 Corinthians 3:1  Cât despre mine, fratilor, nu v-am putut vorbi ca unor oameni duhovnicesti, ci a trebuit sã vã vorbesc ca unor oameni lumesti, ca unor prunci în Hristos.

Apostolul Pavel cred ca era mihnit in inima lui ca ar fi vrut sa le descopere lucruri mai adinci din Scriptura acestor credinciosi. Cât despre mine, fratilor,Cit despre el, pentruca constatase ca acestia nu aveau cresterea necesara.Nu vorbeste el despre altii care puteau sa fie la fel ca si acestia carora le vorbea Apostolul, dar pretindeau ca pot da invataturi din Scriptura. Parca ar vrea sa spuna,”nu-mi pasa ce zic altii despre voi” constatarea mea este ca, nu v-am putut vorbi ca unor oameni duhovnicesti,Asa era atunci pe timpul lui si asa stau lucrurile si azi.Dupa mers de ani de zile la Biserica(Adunare) este trist ca nu poti vorbi cu unii dintre frati lucruri mai adinci din Cuvintul lui Dumnezeu.Aceasta face dovada ca sunt ne cresuti.

Fiecare dintre noi putem face aceasta constatare pe care a facut-o Ap, Pavel.Ce trist este sa iti pierzi timpul prin Adunari  si sa nu se vada la tine o crestere spre maturitate.Dar aceasta lipsa are o cauza bine stabilita in viata acestora care nu sunt duhovnicesti,(crescuti). Si am mai spus-o si cu alte acazii. Lipsa de aprofundare a Cuvintului lui Dumnezeu duce la starea de pipernicire sufleteasca. Cu alte cuvinte, nu te haranesti cu Cuvintul care este hrana pentru suflet , nu poti creste duhovniceste sau nu poti ajunge la maturitate.Ap, Ar fi dorit sa aiba inaintea lui niste frati carora sa poata sa le impartaseasca lucruri adinci din Cuvint.

Si vai, citi mai sunt si azi prin Adunari din acestia la care se vede aceasta stare de pipernicie sau rahitism spiritual. Ca in definitiv , nu esti hranit esti predispus la rahitism, ne desvoltare armonioasa.Dumnezeu nu a nascut copii ca sa ramina rahitici.Iata ce spune Ap, Pavel cu privire la felul lui de as creste pe cei carora le vestise Cuvintul. 1 Thessalonians 2:7  Dimpotrivã, ne-am arãtat blânzi în mijlocul vostru, ca o doicã ce-s creste cu drag copiii.Pentru el nu era o povara sa le vorbeasca lucruri tainice, adinci.Daca el se ocupa de credinciosi cu cit mai mult Dumnezeu care a nascut din nou un suflet Aici este o intrebare care ar trebui sa dea de gindit. Daca esti ne crescut,sunt doua cazuri. A) fie ca nu ai fost nascut din nou si esti lumesc in continuare. B) Fie ca neglijezi hrana pe care Cuvintul o da celor rascumparati sa nu ramina rahitici.

Nu poate nimeni sa forteze pe cineva sa manince.Este fiecare responsabil daca se hraneste cu Cuvintul lui Dumnezeu..Iata ce stare aveau acestia care fregventau adunarea. ci a trebuit sã vã vorbesc ca unor oameni lumesti,Daca esti lumesc, nu ai nici-o dorinta sa te hranesti cu Cuvintul lui Dumnezeu. Sunt prin Biserici(Adunari) diferite invataturi dar numai spirituala din Cuvint nu. Ei bine, sa nu ne asteptam ca acestia care asculta astfel de invataturi vor ajunge duhovnicesti cu o atfel de hrana.Ca sa schimbe putin tonul Ap, Pavel Ii numeste la urma , ca unor prunci în Hristos.Aspectul acesta de a fi prunc, ma duce cu gindul la starea unui copil care e(lingav) daca e bun cuvintul pus.Adica nu ii place nimic ce i-ar da mama. Maninca dar nu cu placere.

Ei bine, tot asa se intimpla si cu copilul spiritual.Daca nu iti prieste alimentarea cu ce e din Cuvint, atunci iti Poate cineva sa spuna,Cum In Biserica este vorbire lumeasca? O da, si inca multa.Am avut ocazia sa vad pe un frate sau altul ca se urca la Amvon, citeste un text oare care si incepe sa spuna cu totul altceva decit de ce a citit.Unora, si acestia sunt ce necrescuti, le prieste o astfel de vorbire.Acesta este motivul de nivelul unei Adunari sau alta este scazut spiritual.Apostolul le spune in versetul de mai jos.

2V-am hrãnit cu lapte, nu cu bucate tari, cãci nu le puteati suferi; si nici acum chiar nu le puteti suferi,
Laptele este bun , dar chiar necesar in viaia unui prunc. Dar nu merge sa-l dai ca hrana la infinit.Ce se v-a intimpla daca il hranesti numai cu lapte si la virsta la care ar trebui sa-I introduce si alimente mai consistente? Negresit va ramine rahitic.Cind Apostolul vorbeste de bucate tari se refera la carne.In traducerea engleza citim de carne. and not with meat: nu cu carne. Negresit ca au ramas la starea de prunc..

As dori sa inchei cu aceasta precizare la modul spiritual. Nu poti vorbi din Scriptura cu un astfel de crestin care e inca prunc ,de anumite subiecte care sunt delicate si greu de inteles pentru virsta lui.As zice, “nu le poate digera”Cu toate ca a fregventat Biserica(Adunarea) de ani buni.Dar si mai trist e ca, nu le poate suferi. Vai sa nu suferi Cuvintul lui Dumnezeu?Si uite ca trecuse timp si Apostolul le adduce inainte lipsa lor de crestere duhovniceasca. si nici acum chiar nu le puteti suferi,Asa cum am spus, trecuse timp si Apostolul nu sesiza nici-o schimbare in vietile lor.Dumnezeu sa ne dea har sa ne cercetam sa vedem dece nu putem minca mincare tare din Scriptura in legatura noastra unul cu altul.

John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: