duminică, 11 august 2013

1 Corinthians 1:27 Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii,


1 Corinthians 1:27  Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca sã facã de rusine pe cele întelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii ca sã facã de rusine pe cele tari.

Iata un mod al lui Dumnezeu de a allege.Un mod cu totul diferit de al omului. Fie chiar si in Biserici,Adunari, lucrurile stau cu totul diferit de cum allege Dumnezeu. Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii Sigur ca nu este vorba de lucruri materiale. Cuvintul face referire la cei alesi de Dumnezeu spre mintire.Unii copii ai lui Dumnezeu pot trece drept nebuni in ochii lumi .Dar asta nu l-a impiedicat pe Dumnezeu sa-I aleaga. Apoi Cuvintul spune ca si lucrurile slabe ale lumii din nou, nici aceste lucruri slabe nu fac obiectul discutiei la nivel material.
Un credincios  poate fi slab, timit,neavind in structura lui acea indrazneala pe care o au unii sau fii veacului acestuia, sa intrebuintez un termen Biblic.Cind Domnul Hritos i-a iesti in drum lui Saul din Tars pe drumul Damascului ,l-a trimis pe Anania. Un credincios plin de teama pentruca stiea despre Saul ce  facea printre crestini.Cu aceste lucruri slabe , nebune, Domnul Hritos zideste Biserica Lui vie.

Si ca sa fiu mai explicit in ceia ce spun , dau cuvintele Ap, Pavel, 1 Corinthians 4:10  Noi suntem nebuni pentru Hristos: voi, întelepti în Hristos! Noi, slabi: voi, tari! Voi, pusi în cinste: noi, dispretuiti!
Erau printre ei oameni firesti , lumesti care se credeau asa cum ii descrie Pavel.Iata deci cum apar cei credinciosi in ochii lumi, lipsiti de “ calitatile acesti lumi” Dar Apostolui nu ii era rusine ca lumea spune aceste cuvinte despre el si cei ce erau ai Domnului Hritos.Dece le-a ales Dumnezeu pe aceste lucruri( credinciosi)? Cuvintul in continuare ne arata, ca sã facã de rusine pe cele tari. Tari, se cred ei cei din lume. Dar cind Dumnezeu aduce peste ei evenimente pe care ei nu le pot controla, stapini,nu mai sunt tari. Ei sunt mai slabi ca cei credinciosi care au o nadejde si un refugiu in Dumnezeu.Acestia tari ai lumi, in astfel de situatii sunt cei mai vulnerabili.Ei uite, asa ii face Dumnezeu de rusine.Inaintea Lui sunt toti acestia care se cred tari sunt nimeni si nimic.
28  Si Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii, si lucrurile dispretuite, ba încã lucrurile care nu sunt, ca sã nimiceascã pe cele ce sunt,
Apoi o alta categorie care este adusa in atentie sunt lucrurile josnice ale lumii, Da, asa sunt socotiti cei credinciosi de lume.Pot parea credinciosi Josnici,ignoranti, ca nu fac ce fac ei, ca nu se comporta cum se comporta ei.Dar sunt prea iubiti de Dumnezeu care i-a ales.Celor ce sun tai Domnului Hritos, nu le pasa ca lumea ii desconsidera, ca ii socoteste nimic in socetatea care traiesc.Dar ma vazut si asa zisi credinciosi care dadeau din coate, urmareau pe orce cale sa iasa in evidenta sa se afiseze in primele rinduri ale socetati. Poate sa fiu contrazis de unii sau de altii. Dar Alergarea celui rascumparat are ca tinta si un final cerul.Asa ca, viata aceasta e vremelnica si cel rascumparat are cu ce sa se ocupe. Dumnezeu ii da de lucru pentru El, pentru Imparatia cerului.Si ca sa vedem motivul dece a ales Dumnezeu astfel de lucruri(oamenii)dau mai jos versetul care ne da explicatia cuvenita.

29  pentru ca nimeni sã nu se laude înaintea lui Dumnezeu.

Cuvintul a cuprins acesta meteahna as numio a finitei umane. Lauda de sine Prin natura noastra ca oamenii avem tendinta sa ne laudam fata de alti semeni ai nostrii. Fie ca sunt lucruri pamintesti pe care le facem dar ce e mai grav e ca, suntem si in lucrurile spirituale la fel ca si in cele pamintesti. Sa le las pe cele pamintesti , si sa spun de cele spirituale.Sunt unii care cred despre ei ca fac cine stie ce lucrare pentru Dumnezeu, si ca altii nu ar putea sa o faca in maniera pe care chipurile, o fac ei.Sigur ca aceasta lauda este indirect trimisa,adresata, lui Dumnezeu. Cam in felul acesta,”vezi doamne ce pot face eu pentru lucrarea Ta” O astfel de atitudine nu-I place lui Dumnezeu., nu e primita de El.
Apoi, Dumnezeu nu binecuvinteaza o astfel de lucrare care izvoraste din lauda de sine.Dumnezeu vrea si se foloseste de aceste lucruri ( frati)pe care  i-a ales dintre cei slabi, neputinciosi si de nimic. Dece? Pentruca nimeni sa nu aiba gura sa se laude. Pavel intr-o imprejurare spune aceste cuvinte,” ce lucru am pe care sa nu-l fi primit?”….Era constient ca Dumnezeu il foloseste cu ce ii da El. O, daca am avea mai multa nimicnicie in noi insine, ce bine ne ar sta inaintea lui Dumnezeu dar si inaintea oamenilor.
John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: