vineri, 30 august 2013

Acts 2:17 "În zilele de pe urmã, zice Dumnezeu,



La prima vedere am putea intelege ca Dumnezeu, voi turna din Duhul Meu peste orice fãpturã; Daca ne uitam mai cu atentie in Cuvint si bine inteles daca vom putea distinge sau intelege ceia ce citim , vom vedea ca lucrurile stau altfel de cum am putea noi intelege la prima vedere.Anume ca, Dumnezeu va turna peste orce faptura. Stim ca Dumnezeu in creiatia Lui a facut si alte fapturi. La asta sa se refere Cuvintul? Nu cred, ci mai degraba as da din traducereaNew American Standard Aici citim;  peste intreaga fiinta umana (Upon all m man cind) .Dumnezeu nu a spus asa. Nici chiar Domnul Hristos nu a mentionat ucenicilor ca  va trimite Duhul Adevarului si ca va raminea in toata fiinta umana.

Ci Mintuitorul  a specificat ca va raminea in ei.care ei? Ei, pe care Tatal ia dat Fiului spre mintuire.Cind citim lumea, nu inseamna numai fiinta umana. Lumea are sensul de creiatia fapturilor vi ale lui Dumnezeu.Si oamenii au corp dar si pasarile si animalele au corpul lor,care se numeste in engleza all flesh:Secretul acestei intelegere ramine in evangelia dupa Ioan.Ap, Pavel si el a sesizat acest aspect ca trupurile(flesh) sunt diferite.citim in, 1 Corinthians 15:39  Nu orice trup este la fel; ci altul este trupul oamenilor, altul este trupul dobitoacelor, altul este trupul pãsãrilor, altul al pestilor.
Apoi , apostolul Ioan in versetul urmator  adduce clarificare si diferentierea de ce citim despre duhul turnat peste oamenii.Asa era in vechime in relatia lui Dumnezeu cu poporul Israel.
John 14:17  si anume, Duhul adevãrului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru cã nu-L vede si nu-L cunoaste, dar voi Îl cunoasteti, cãci rãmâne cu voi, si va fi în voi.
Aici vedem destul de clar cine il poate primi .Duhul va raminea in cel ce il primeste.Da, este o diferenta in a fi turnat peste trup (Flesh)si a fi pus in cel rascumparat.Apostolul Pavel adduce inaintea unor credinciosi acest aspect.
1 Corinthians 6:19  Nu stiti cã trupul vostru este Templul Duhului Sfânt, care locuieste în voi, si pe care L-ati primit de la Dumnezeu? si cã voi nu sunteti ai vostri?
Cit despre lume, Cuvintul spune, pe care lumea nu-L poate primi,
Dce nu poate lumea sa primeasca Duhul Sfint? In primul rind Domnul Isus a spus ca sa duce la Tatal ca sa trimeata celor rascumparati  duhul adevarului,(celor ce sunt din Dumnezeu)Apoi, lumea zace in cel rau spune Cuvintul, 1 John 5:19  stim cã suntem din Dumnezeu si cã toatã lumea zace în cel rãu.

Dar cum poate sa-l vada cel rascumparat pe duhul sfint care este ,( locuieste)  in el?cum citim in Ioan 14-17, Este o intrebare pe care poate cei credinciosi si-au pus-o. Nu stiu in ce masura au ajuns sa inteleaga ca il pot vedea daca este in ei.Il poti vedea prin viata pe care o traiesti ca este complect diferita din cea pe care o traiai in trecut. Cine te modeleaza,sa fi altul de cum ai fost inainte? Este duhul adevarului.car are acest lucru de facut in vietile celor rascumparati, de ai face asemenea Domnului Isus. Iata ce spune Mintuitorul ca va face duhul adevarului. Duhul va lua din ce este al Meu si va va descoperi . John 16:14  El Mã va proslãvi, pentru cã va lua din ce este al Meu, si vã va descoperi.

Nu trebuie sa uitam ca Dumnezeu, vorbeste lui Israel in versetul la care Pavel face referire in Fapte. Gasim si in Ioel 12, 28-29,la fel de turnare a duhului.Odata cu venirea Domnului Hritos si jerfa lui lucrurile sau schimbat fundamental.Dumnezeu cu Israel avea o relatie la nivel pamintesc, cu promisiuni pamintesti .Sufletul care a fost nascut din nou, si a carei structura sufleteasca a fost schimbata de Dumnezeu.Relatia celui rascumparat este una intre Dumnezeu si om prin Domnul Hritos si este de natura cereasca.

John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: