miercuri, 14 august 2013

Hebrews 12:21 Si privelistea aceea era asa de înfricosãtoare, ....

Hebrews 12:21  Si  privelistea aceea era asa de înfricosãtoare, încât Moise a zis: "Sunt îngrozit si tremur!")
Avem in Cuvintul lui Dumnezeu doua feluri de privelisti. Una pe care o vedem in versetul de mai sus dar si in alte versete.Moise omul lui Dumnezeu zice  "Sunt îngrozit si tremur!") L-am fi intrebat noi sau cei de pe vreme lui, dece Moise esti ingrozit?tu care erai in partasie cu Dumnezeu? Nu era o priveliste numai pentru el. Era tot poporul ingrozit. Dumnezeu dealungul istoriei  umane a ingaduit sa vina peste omenire diferite forme de cataclisme. Sigur ca in urma acestor cataclisme ramineau privelisi dezolante.Mobilul acestor cataclisme ,  sau interventii ale lui Dumnezeu are radacina in pacat.Din timp in timp Dumnezeu actioneaza in felul acesta.Asa gaseste El cu cale, si totusi omul nu ia seama.Daca citim mai jos vedem ce le spune Moies poporului. Sa ia frica de Dumnezeu si sa nu pacatuiasca.

Egzud 20: 18  Tot poporul auzea tunetele si sunetul trâmbitei si vedea flãcãrile muntelui, care fumega; la privelistea aceasta, poporul tremura, si stãtea în depãrtare.
Iata in acest verset vedem cum si poporul nu numai Moise era ingrozit de ceia ce avea inaintea ochilor.Ca sa ajungi pina la aceasta stare de tremurare , mai inti trebuie sa treci prin aceasta  stare de  infricosare, de groaza, adica sa te temi de Dumnezeu.Aceasta stare  de infricosare,moaie in om orce ambitie si marire personala.  poporul tremura, si stãtea în depãrtare. Cum sa te apropi de un asa dezastru?Asa cum am spus ceva mai sus aceasta este una din cele doua privelisti pe care Scriptura ni le arata. Aceasta pe care a expiermentat-o Moise si poporul a fost una de groaza.Dar este o alta priveliste care nu are deaface cu groaza. Este privelistea pe care Dumnezeu a facut-o in creiatia Lui ca omul sa-si desfete privirea si sufletul,de lucrarile minunate ale lui Dumnezeu.
Fiecare merge la munte si admira privelistea dinaintea ochilor, flori cu verdeata din abundenta si izvoare cu ape care sipotesc curgind la vale. Apoi pasarile care lauda in felul lor cu glasul lor pe Creiator. 

Asfel de priveliste este incintatoare in contrast cu cea pe care Moise si poporul le-a fost dat sa vada. Dar  sa vedem si ceva spiritual in Cuvint care reflecta o alta priveliste, care la rindul ei incorporeza pe cele doua,Si infricosetoare si de desfatare.In versetu de mai jos vedem cum credinciosi sunt o priveliste. Ei erau pusi de Dumnezeu ca priveliste sa vada oamenii din jurul lor ca ei apartin unui Dumnezeu a tot puternic.Si nu numai ei erau ca o priveliste ci mai erau si alti credinciosi ca si ei.Ap, Petru arata ca si fratii vostri trec prin asfel de situatii(incercari) prin care voi treceti. Cu alte cuvinte peste tot in lume Dumnezeu are copiii Lui care sunt o priveliste.
Hebrews 10:33  pe de o parte, erati pusi ca priveliste în mijlocul ocãrilor si necazurilor, si pe de alta, v-ati fãcut pãrtasi cu aceia care aveau aceeasi soartã ca voi.
Pe deoparte era infricosetoare ca erau chinuiti si maltratati. situatii care  s-au dovedit dealungul Istoriei crestine.Pe de alta parte erau admirati de cei care ii vedeau ce curaji si cum infrunta moartea. Istoria ne arata astfel de situatii, Psalms 107:4  Ei pribegeau prin pustie, umblau pe cãi neumblate, si nu gãseau nici o cetate, unde sã poatã locui.Pe de alta parte, ii vedem si in ep, catre Evrei ,pe acesti credinciosi care erau o priveliste.Pentru unii de groaza, pentru altii de  fericire ,ca erau aproape de intilnirea cu Domnul Hritos, de acea cetate de sine statatoare spre care aveau ochii pironiti.Iata ce are Ap, Pavel de spus cu privire la aceasta priveliste in care se gaseau atit el, dar si cei credinciosi de pe vreme lui.
Hebrews 11:37  au fost ucisi cu pietre, tãiati în douã cu fierãstrãul, chinuiti; au murit ucisi de sabie, au pribegit îmbrãcati cu cojoace si în piei de capre, lipsiti de toate, prigoniti, munciti,Iata, Credinciosii sunt o priveliste, ca vor ei sau nu. Asa ii vrea Dumnezeu. Sa fie pentru unii de groaza iar pentru altii o apropiere sa miroase parfumul care il emana acesti rascumparati ai Domnului Hritos.1 Corinthians 4:9  Cãci, parcã Dumnezeu a fãcut din noi, apostolii, oamenii cei mai de pe urmã, niste osânditi la moarte; fiindcã am ajuns o priveliste pentru lume, îngeri si oameni.
Ap, Pavel, aduce in atentie trei categori prima data , pentru lume, dece pentru lume? Pentruca  oamenii din lume sunt cei care priveste la vietile celor credinciosi.Mi-a fost dat sa aud cuvinte ca acestea, “ mai zice ca este pocait sau pocaita”Lumea este cea care judeca felul nostru de a trai printre ei. Pentru oamenii  din lume suntem o priveliste care se uita la noi, admira felul nostru de viata sau il dezaproba.Apoi, a doua categoarie sunt îngeri. Acesti ingeri care privesc din ceruri la fiii lui Dumnezeu cum is desfasoara viata pe pamint.Cinstesc ei pe Dumnezeu sau nu.Si ultima categorie sunt oamenii. Bine, pai acesti oameni nu puteau sa fie cuprinsi in lume?Iata ca nu.

 Dece asa?Lumea in intelesul acestui cuvint are de aface cu creiatia lui Dumnezeu.Apoi pe oamenii.  Ca fiinta umana. Avem si in Ev, dupa Ioan aceasta asemanare.Ioan 3-16.Si ca sa intelegem mai bine ca lumea este altceva decit fiinta umana,sau in lume sunt cuprinsi si oamenii, aduc in atentie ca ,lumea este sinonima cu Firea intreaga inconjuratoare. Romans 8:19  De asemenea, si firea asteaptã cu o dorintã înfocatã descoperirea fiilor lui Dumnezeu.Cei care cerceteaza Cuvintul lui Dumnezeu trebuie sa stie ca, intre aceste doua cuvinte este diferentta. Lumea=firea intreaga inconjuratoare, cu alte cuvinte intreaga creiatie . Oamenii sunt = ca fiinta umana.O alta priveliste si ultima este aceasta pe care o vedem in acest verset din ev, dupa Luca.Cuprinde in aceasta priveliste pe cele doua. 

Luke 23:48  si tot norodul, care venise la privelistea aceea, când a vãzut cele întâmplate, s-a întors, bãtându-se în piept.
La prima vedere ni se arata doar partea infricosetoare a acestei privelisti.Cei de acolo care luasera parte  nu au vazut decit partea intunecata a acestei privelisti.Dar fara aceasta priveliste nu puteam vede noi cei credinciosi partea de admirat, de desfatare a jerfei Domnului Hritos. Cu toate ca poporul de acolo, ca si cei mai multi din zilele noastre nu pot vedea in aceasta priveliste pe care Dumnezeu a desfaurat-o la moartea Fiului Sau, frumusetea Harului lui Dumnezeu, pentru cei pe care ii are in vedere sa-I mintuiasca, prin aceasta jerfa cuprinsa in acea priveliste dela Golgota.

John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: