marți, 19 noiembrie 2013

1 Timothy 4:13 Pânã voi veni, ia seama bine la citire,........



1 Timothy 4:13  Pânã voi veni, ia seama bine la citire, la îndemnare, si la învãtãtura pe care o dai altora.

Vedem aici grija pe care o purta Ap, Pavel pentru copilul lui prea iubit. Era un copil in credinta tinarul Timotei .Iata dece era necesar ca Pavel sa fie atent de felul cum creste acest tinar.El ii scrie, Pânã voi veni, sigur ca nu putea sa-I spuna prea multe prin aceasta epistola. Vroia Apostolul sa fie linga Timotei sa-l invete mult mai mult decit ar fi putut sa o faca prin putinele rinduri scrise.Daca ne intoarcem la noi sa vedem care suntem mai in virsta , ce putem spune cu privire la felul nostru de a putea sa fim de folos uni tinar sau altuia?Intrebarea se pune,

“suntem noi capabili de a da o nvatatura curata”? Sigur ca sa dai un raspuns la o asa intrebare trebuie sa fi sincer cu tine insuti. Ar fi necesar sa derulezi, as zice, viata in timp inapoi si sa vezi cit ai crescut, daca ai crescut in cunoasterea Domnului Hristos.Sunt multi care nu se dau in laturi de a invata pe tineri, dar vai ce poate sa-I invete?.cu toate ca AP, Pavel nu era linga Timotei , El il avea pe Inima sa creasca frumos ca sa poata sa fie folosit in lucrarea lui Dumnezeu.Apoi ii spune, ia seama bine la citire,Dece la citire? Pentruca nu oricum ai citi Cuvintul vei putea intelege ce vrea Dumnezeu sa iti descopere, sa iti aduca lumina din ceia ce citesti.Poti citi Cuvintul cu ideei preconcepute de alti care nu au dovedit-o cu viata ca traiesc ceia ce spun.Si acestia nu sunt putini.

Pavel il atentioneaza cu acest cuvint, bine Nu stiu citi dintre cei ce citesc cuvintul lui Dumnezeu il citesc cu interes(adica bine)?sau daca au o stare linistita in interiorul lor atunci cind citesc din Cuvint. Ma gindesc la acest aspect de razmerita ,de confruntare, uneori in Biserca, Adunare. Esti linistit in interiorul tau cind vrei sa citesti din Cuvint? Cind astfel de stari sunt printre credinciosi ai un duh linistit?ramine ca fiecare sa-si dea lui insusi raspuns sincer inaintea lui Dumnezeu.Dar iata ca acest tinar Timotei deja avea pus pe umeri lui din lucrarea lui Dumnezeu.Una din aceasta lucrare era ca sa indemne  pe frati.Timotei era deja pus in lucrare. iata dece Pavel il indemna in felul acesta.

la îndemnare, a indemna pe un frate trebuie ca viata sa-ti fie fara repros. Ei bine, pentru a putea sa indemni pe un frate sau altul necesita sa te cobori in interiorul tau si sa vezi unde te afli in aceasta legatura, partasie cu Domnul Isus. Poti spune multe cuvinte de indemnuri dar pe care Dumnezeu sa nu le binecuvinteze.Si Ap, Pavel incheie acest verset cu aceste cuvinte ,la care bine ar face cei ce se considera ca sunt in slujba lui Dumnezeu de a da invatatura. si la învãtãtura pe care o dai altora.A da invatatura nu este un lucru usor.La prima vedere unii cred ca, orce invatatura o poti da.Lucrurile nu stau asa. Acesta este si motivul de tinarul Timotei este avertizat as zice.Circula si atunci ca si in zilele nostre diferite invataturi.

Am mai spus de invatatura curata  si cu o alta ocazie.Cum poti avea o invataura curate scoasa din Cuvintul lui Dumnezeu?Aici lucrurile se complica. Trebuie sa te hranesti cu acest Cuvint care este piinea vieti. Apoi, trebuie sa lasi ce sti dela unul sau altul si sa fi condus de Duhul lui Dumnezeu .Asta numai daca ai fost nascut din nou.Am intilnit multi care aveau o vorbire elocventa , dar fara esenta spirituala.Pina la urma, hrana este pentru suflet si trebuie sa fie bine preparata spiritual.De cine? De cel ce se hraneste cu Cuvintul.

1 Timothy 4:16  Fii cu luare aminte asupra ta însuti si asupra învãtãturii, pe care o dai altora: In acest verset Pavel din nou adduce inainte lui Timotei aspectul acesta de a te privi pe tine insuti in lumina Cuvintului lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte ar vrea sa spuna, “ sa nu vorbesti ceia ce nu traiesti” iata dece este necesar sa fim cu luare aminte la noi insine, nu la altii.Prin natura noastra fireasca suntem tentati sa ne ocupam de un frate sau altul, de cum traieste sau cum is organizeaza viata. Si mai putin de a privi in viata noastra personala.O, de am lua cu totii aminte la acest indemn pe care Cuvintul ni-l adduce inaintea noastra.

Atunci lucrurile ar fi cu totul diferite.Si Pavel repeta din nou despre invatatura pe care o dai altora.Faptul ca repeta de doua ori arata ca este neaparta nevoie sa se tina cont de ce fel de invatatura suntem preocupati sa o dam si la alti.A da invatatura este o lucrare care necesita o legatura deosebita cu Cuvintul din care ne tragem alimentarea noastra si a altora.As incheia cu aceste cuvinte, “ nu toti sunt chemati sad ea invatatura” Cei ce sunt chemati trebuie sa se lase de ce stiu ei si sa fie lucrati de Duhul lui Dumnezeu. Cind intervine intelectualitatea in lucrare, impiedica lucrarea Duhului.Rezultatul este  acesta, Dumnezeu ,nu binecuvinteaza o astfel de invatatura.Vedem printre no ice poate genera o astfel de invataturi gresit. Nimic bun ci numai conflicte.Ne confruntam cu acest aspect.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: