miercuri, 18 martie 2015

Efeseni 5;19.19. Vorbiţi între voi cu psalmi, cu cîntări de laudă......................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Efeseni 5;19.19. Vorbiţi între voi cu psalmi, cu cîntări de laudă şi cu cîntări duhovniceşti, şi cîntaţi şi aduceţi din toată inima laudă Domnului.
M-am gandit deseori cand am citit acest verset din timp in timp cand ajungeam din nou aici cu cititul,ce v-a fi vrut sa spuna Ap, Pavel in acest verstet? Cand a scris Efesenilor ca sa ramana si pentru generatiile care aveau sa vine peste veacuri.Se vede ca in relatiile lor unul cu altul sau chiar la olalta cu totii cand se strangeau, nu erau preocupati sa vorbeasca din Cuvant.Asa era atunci, dar cum stau lucrurile azi, in vremurile noastre?Cand ne intalnim vorbim noi cum indemna Pavel pe Efeseni?In ceia ce ma priveste am incercat deseori sa provoc asa zice pe fratii mei la un dialog din Cuvant. Si am fost tare suprins de lipsa de vointa, dorinta, spirituala. Vorbiţi între voi cu psalmi, Cum adica sa recitam unul altuia cate un psalm?Nu este rau si asa ceva. Dar cred ca Apostulul avea in vedere sa ne indepartam atentia de la ce este pamantesc spre ce este duhovnicesc, spiritual.

As zice ca era preocupat Pavel macar in intalnirile lor ca fratii sa vorbeasca intre ei din Cuvant.Destul vorbim cu cei care ne inconjora vrute si ne vrute care nu au nimic de aface cu Cuvantul lui Dumnezeu.Suntem si noi in aceasta fire pamanteasca care trage prin natura ei la cele pamantesti, lumesti.Este necesar de o lupta continua sa tinem aceasta fire supt control.Altfel nu ne vom deosebi de cei care nu au nimic comun cu scumpul nostru Mantuitor.Am spus si cu o alta ocazie ca ,Dumnezeu, i-a aminte le ce vorbesc copiii Lui intre ei.Maleahi 3;16. Atunci şi cei ce se tem de Domnul au vorbit adesea unul cu altul; Domnul a luat aminte la lucrul acesta, şi a ascultat; Nu-i este indiferent Domnului ce vorbesc copiii Lui intre ei cand se intalnesc. Si Apostolul stia acest lucru.Deaceia ii indeamna sa lase la oparte orce alta vorbarie si sa pretuiasca Cuvantul lui Dumnezeu care este viata si din care il cunostem tot mai mult pe Domnul Isus.

Apoi, versetul continua si aduce in atentie si cantarile. Dar nu orce fel de cantari. Am mai spus cum au devenit bisericile, adunarile azi.Numai de cantari duhovnicesi nu se preocupa cei care le canta sau cei care se ocupa de aceste adunari sau biserici.Sunt unele care nu le deosebesti de cele din lume, prin aspectul lor saltaret.cu cîntări de laudă şi cu cîntări duhovniceşti, Am intilnit cantari care nu numai ca nu sunt de lauda sau duhovnicesti, dar nu corespund nici cu ceia ce citim in Cuvant ca invatatura.deseori se intampla ca cantarile sa aiba in ele si un stimulent  pacatos.Cu alta ocazie am mai spus cei sau cele care canta si mai ales solo se etaleaza pe ei/ ele inaintea adunari.Cand vine vorba de duhovniceşti, trebuie sa fim noi in starea aceasta inalta.Adica sa fim duhovnicesti.A fi in aceasta stare inseamna ca , cel putin in acest timp de a fi impreuna,ne desprindem de ce este pamantesc, firesc.Scapam din vedere ca nu ne strangem pentru cei ce fac intretiment ci pentru Domnul Isus care este prezent.Romani 8;9.  Voi însă nu mai sînteţi pămînteşti, ci duhovniceşti, dacă Duhul lui Dumnezeu locuieşte în adevăr în voi.Daca esti duhovnicesc vei iubi cantarile acestea care te inalta spre cer. Inaltarea poate fi carnala sau spirituala.Cantarea ori care ar fi ea, are in ea darul acesta sa in nalte, sa stimuleze interiorul sufletesc.Fie firea carnala sau cea din Dumnezeu.

Dar iata ca, Cuvantul, pune si o conditie pentru a avea cu un caracter duhovnicesc.dacă Duhul lui Dumnezeu locuieşte în adevăr în voi.Este destul de simplu de a intelege ca fara duhul lui Dumnezeu nu vom avea dorinta de cer sau de ce este duhovnicesc.Era atunci ca si azi printre cei ce se adunau la olalta amestecatura, sau adunatura.Sunt Fratii si Surori in a caror viata a lucrat Dumnezeu nasterea din nou.Acestia aspira, doresc, la cer si la intalnirea cu Mantuitorul lor Iubit.Sunt si altii care participa la strangerea celor rascumparati ca la un spectacol. Acestia nu vor fi de acord cu cantari duhovnicesti.Le plac cantari care gadila firea pamanteasca.Stia ap, Pavel ca trebuie sa-i fereasca intrun fel pe cei care erau ai Domnului Isus de aceste practici lumesti.Cei rascumparati sunt constienti de unde au fost scosi si aduc laude lui Dumnezeu prin Domnul Isus Hristos.

Apostolul ii indeamna şi cîntaţi,  nu sa mormaie sau chiar sa nu cante deloc. Eram odata intr-o adunare si am spus ca sa se faca un efort atunci cand cantam. Dece? am adus inainte ca duhuri necurate dau tarcoale pela ferestre ca nu le place cand copiii lui Dumnezeu pun zel pentru numele Lui Dumnezeu.David canta lui Saul si duhul cel rau pleca.Unui frate i-am spus ca niciun pret de a face efort nu este prea mare de dragul Domnului Hristos aduceţi din toată inima laudă Domnului. Si aici este o separare pe care Cuvantul ne-o arata. Cel nascut din nou are toata inima pentru Domnul Isus.Cand zic toata inima, ma refer la a nu sluji la doi stapani.Pentruca nu poate din acelasi izvor sa iasa si apa dulce si amara. Nasterea din nou a fost in cel rascumparat totala, nu partiala, ca sa ai o inima dubla in dorintele ei. Ce vreau sa spun este ca, Dumnezu nu umbla cu jumatati sau cu anumite procente cand schimba structura sufleteasca a unui suflet.Inima intreaga a celui rascumparat este pentru Domnul Isus. Acestia vor canta cu glas tare.Pentruca sunt motivati de aceasta lucrare divina facuta de Dumnezeu in ei.Iata un pasaj care literal ii are invedere pe Israeliti.

Dar, asa cum am spus deseori la modul spiritual noi cei rascumparati de Domnul ne regasim in acest verset. Isaia 35; 10. Cei izbăviţi de Domnul se vor întoarce, şi vor merge spre Sion cu cîntece de biruinţă….. Este vorba de ce citim in cartea Apocalipsei.Daca Israelitii la modul literal aveau motivatie de ai canta Domnului pentru ce primeau pe acest pamant, cu mult mai mult noi care avem promisiuni ceresti.Ce este adunarea unde se strang cei rascumparati? Dar ce este caminul familiei celor rascumparati daca nu un cort?Psalmul 118;15. Strigăte de biruinţă şi de mîntuire se înalţă în corturile celor neprihăniţi:dreapta Domnului cîştigă biruinţa!Daca avem biruinta asupra pacatului si asupra firi noastre pamantesti se va ridica si glasul nostru atunci cand cantam Domnului in adunare, sau in singuratate.As zice ca, a canta Domnului nu este numai in adunare. Este un impuls natural al firei cele noi din Dumnezeu.O, de am pune la inima cu toata seriozitatea ca trebuie sa-I cantam Lui pentru indurarea si bunatatea Lui cea foarte mare care a avut-o si o are fata de cei rascumparati ai Lui.Adunarea este echivalentul Cortului intalniri din vechime.Acolo venea poporul sa se intalneasca cu Dumnezeul lor.

John Balarie
Los Angeles California!



Niciun comentariu: