luni, 13 aprilie 2015

Iosua 24:15. Şi dacă nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului,.................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Iosua 24:15. Şi dacă nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului, alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi:

         Avem in acest verset libertatea de a alege.Se mai numeste si freewill sau liberul arbitru.Nu as fi vrut sa mai scriu din acest subiect care sunt convins ca pentru cei nascuti din nou nu face sens. Nu face sens,pentruca ei au totul si deplin in Domnul Hristos.Am mai scris si cu alta ocazie cate ceva din acest loc unde Iosua le pune si alte alternative poporului de a alege cui vrea sa slujasca.Daca asa a procedat Iosua inaintea poporului,care erau pamantesti si mai aveau si alti dumnezei pe care-i alegeau dupa bunul lor plac.Israel, in decursul istoriei lor zbuciumate au alterat cind la Dumnezeul cel viu si adevarat, cand la dumnezeii pe care ii faceau ei singuri, sau ii imprumutau dela neamurile care-i inconjurau.Cei ce citesc Cuvantul cunosc acest fel de a se comporta al Israelitilor mutandu-se, ne fiind statornici fata de Dumnezeul care i-a scos cu brat puternic din robie.

         Am adus din nou acest subiect in atentie pentru simplu motiv ca, am citit ce scria un pastor despre acest freewill sau liberul arbitru.Am ramas stupefiat de ceia ce am citit.Spunea el ca,”cei mantuiti au acest drept,de a exersa acest liberul arbitru. Cu alte cuvinte, au dreptul sa aleaga. Pun si eu o intrebare,” ce sa aleaga un copil al lui Dumnezeu”? Intelegem ca cel mantuit este un copil al lui Dumnezeu.In privinta alegeri fie ca esti sau nu mantuit nu ai nici-o sansa de a alege tu primul ca om.Domnul Hristos aduce inaintea ucenicilor aceste cuvinte,Ioan 15:16. Nu voi M-aţi ales pe Mine; ci Eu v-am ales pe voi;  In noul testament lucrurile sunt complect diferite cu privire la alegere, dar si la multe alte practici pe care Israelitii le aplicau in vietile lor ca popor pamantesc.Am spus ceva mai sus ca ,ca om, nu poti alege tu. Dece? pentruca oricare ar fi omul,el este ROB.

         Daca esti mantuit cum spunea persoana in cauza,esti Rob al lui Hristos.Pavel si Petru se numesc ei Robi ai lui Hristos.Cei ne mantuiti sunt robi ai pacatului, ai celui rau.Deci vedem ca, si intrun caz si altul omului nu i se da sansa de a alege.Apoi, cel mantuit ce-i mai trebuie lui sa aleaga ?Nu-i este suficient pozitia de copil al lui Dumnezeu, si cu toate beneficile care decurg din aceasta stare de copil al lui Dumnezeu? Din nou, ce altceva isi poate dori un copil al lui Dumnezeu. Sa admitem ca ar avea acest drept de a alege. Asta ar insemna ca nu este multumit cu ce are in casa Tatalui Ceresc.Sau ca Tatal il tine in lipsa cu ceva.Cred ca respectivul nu a aprofundat Cuvantul sa vada in ce stare de partasie se afla un copil al lui Dumnezeu.Iata ce le spune Iosua poporului,”Şi dacă nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului,”Aveau ei libertatea de as alege dumnezeiii pe care ii doreau?As spune ca nu.

         Ei atarnau in totul de mila si Indurarea lui Dumnezeu.Vedem in intreaga istorie a acestui popor neascultarea, nemultumirea.Ei erau pamantesti si nu aveau nici-o perspectiva a Cerului. Nu tot asa stau lucrurile cu cei rascumparati ai Domnului Hristos.La cel mantuit nici nu ar trebui sa-i treaca prin minte ca ar avea libertatea sa is aleaga ceva.Sau sa is aleaga orce ar vrea.Si ma rog ce anume ar vrea un copil al lui Dumnezeu sa is aleaga?Si din nou, daca la apsurd ar vrea sa is aleaga mai stiu eu ce, ar trebui ca mai intai sa intrebe pe Tatal ceresc care ii este Stapan.Si ca sa ameliorez putin pentru cei care se simt frustrati ca nu au dreptul sa aleaga, am sa le spun ca pot sa is aleaga,pantofii cu care sa se incalte duminica, sau costumul pe care sa-l imbrace. Si asta, numai in cazul daca au de unde sa aleaga.Si aici este un aspect de care copiii lui Dumnezeu ar trebui sa tina seama. O imbracaminte decenta trebuie sa se vada in vietile celor rascumparati.

         Din nou, intreb, “ ce libertate are un copil al lui Dumnezeu”? si ce anume ar vrea sa is aleaga din ceia ce Dumnezeu nu-i da, sau il frustreaza?Omul ne mantuit is are dorintele si pretentile lui.Si nu rareori sunt pacatoase. Dar omul lui Dumnezeunu, cum ii spune ap, Pavel lui Timotei,nu mai are pretentii, dorinte, ci este multumit cu ce Dumnezeu ii da.Cand esti multumit, satisfacut cu starea in care te-a asezat Dumnezeu, te ivadrezi in randul oamenilor EVLAVIOSI. alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi: Daca asa le spunea Iosua Israelitilor,cum trebuie sa intelegem noi care pretindem ca suntem ai Domnului Hristos.Avem noi o alta alternativa cui sa slujim? As numi-o  intrebare fara sens. Dece? pentru doua motive. 1)Pentruca nu avem voie fara voia Stapanului sa alegem nimic.Acesta este statutul de rob. Apoi 2) Domnul Isus nu are alternativa, cu cine poate fi comparat care sa ne fie pusa inainte de a o alege.In El avem totul si deplin.Asa cum am spus ceva mai sus.Cind unii care “crezusera”In Domnul Isus l-au parasit, Domnul Isus le spune ucenicilor Lui aceste cuvinte,”Ioan 6:67. Atunci Isus a zis celor doisprezece: „Voi nu vreţi să vă duceţi?“ Cu alte cuvinte, aveti sansa de a alege altceva “mai bun”.In versetul urmator Petru care mai mereu prelua initiativa ii spune Mantuitorului aceste cuvinte,68. „Doamne“, I-a răspuns Simon Petru, „la cine să ne ducem? Tu ai cuvintele vieţii vecinice.Cu alte cuvinte,nu este nimenea ca Tine.In Tine avem totul deplin.Nu ne mai trebuie apsolut nimic in plus.

         As spune in incheiere ca, Domnul Isus le-a dat acest drept de as exersa acest liber arbitru pe care unii il tot aduce in atentie,dar care nu are suport biblic.Stia Mantuitorul ca ucenicii cunosc destul de bine ca El, i-a ales si ca intradevar nu le mai trebuie nimic.Am vazut cum Petru a vorbit in numele tuturor.Asa ca, uite unde poate duce o lipsa de interes de a cerceta Cuvantul lui Dumnezeu pentru a afla adevarul cu privire la acest liber arbitru care se invata prin biserici.Sau ce inseamna sa preiei o invatatura as zice din fuga far sa o controlezi daca corespunde cu Intreg Cuvantul. Dumnezeu sa ne dea lumina ca din ceia ce citim din Cuvant sa armonizam cu intreaga Scriptura.Tot odata sa fim cu mare grija de a nu invata si pe altii cu ceia ce desprindem noi dela altii la repezeala,care ne invata. Si nu din Cuvantul sfant al lui Dumnezeu. In intreaga Scriptura nu vad ca copiii lui Dumnezeu au acest liber arbitru.Ei nu duc lipsa de nimic.Iata ce ii spune Dumnezeu lui Pavel,2 Corinteni 12: 9.Harul Meu iti este de ajuns.Domnul sa se indure de toti cei care considera ca ar avea si altceva de ales, si ca in Domnul Hristos nu au plinatate.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: