marți, 7 aprilie 2015

Matei 4:23. Isus străbătea toată Galilea, învăţînd pe norod în sinagogi, .......................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Matei 4:23. Isus străbătea toată Galilea, învăţînd pe norod în sinagogi, propovăduind Evanghelia Împărăţiei, şi tămăduind orice boală şi orice neputinţă care era în norod.


      In discutile pe care le am cu un frate sau altul, am ajuns la o situatie de neintelegere cu un frate. Acesta a stat de vorba cu o persoana care merge la o adunare pe profil evreiesc.Persoana aceia i-a spus ; “daca nu alunecau evreii” neamurile nu se bucurau de mantuire. Acest frate cu care vorbeam, a adus in atentie mantuirea neamurilor.Persoana care mergea la adunarea evreiasca,sustinea ca, Neamurile au avut sansa de a fi mantuiti, datorita faptului ca Israeliti au alunecat.Fratele ne ancorat in Cuvant, a preluat imediat aceasta invatatura gresita.Defapt,asa citim in acest verset;Romani11:11…...prin alunecarea lor, s-a făcut cu putinţă mîntuirea Neamurilor,........Ma simt obligat sa aduc din nou in atentie armonizarea a ceia ce citim cu intreaga Scriptura.Pentru inceput doresc sa ne oprim la acest verset din Matei.As pune o intrebare pe care nu cred ca, multi dintre noi care ne consideram ca suntem credinciosi si iubim Cuvantul lui Dumnezeu ne-am pus aceasta intrebare.Dece Domnul Isus si-a inceput lucrarea in Galileia si nu in alt oras al lui Israel?Dupa ce vom afla acest raspuns, vom vedea si intelesul Romani 11:11..Cei ce citesc cu atentie Cuvantul stiu despre Galileia ca se numeste Galileia Neamurilor.


      Isaia cu mult timp inainte de a veni Domnul Isus avea sa spuna despre Galileia Neamurilor. Isaia 9:1……acoperi cu slavă ţinutul de lîngă mare, ţara de dincolo de Iordan, Galilea Neamurilor. A fost la intamplare inceperea lucrari Domnului Hristos in Galileia? Si tot la intamplare erau neamuri in acest orasi care apartinea lui Israel ca teritoriu?Cred ca domina neamurile in Galileie din moment ce era numit al neamurilor.Isaia vedea acest orasi cu aproximativ cinci sute de ani pana la venirea Domnului Isus.Nu putem spune ca lucrurile s-au derulat istoric la voia intamplari. Dece? Pentruca nu avem suport biblic.Dumnezeu stabileste inainte de a face ceva.Sau programeaza ce are de facut in timp.Trebuie inteles care a fost planul lui Dummezeu de mantuire din vesnicie.Avea Dumnezeu in vedere sa mantuiasca si dintre neamuri? Negresit ca da.Deci, lucrarea pe care Domnul Isus o incepe este in Galileia pentru a cuprinde pe Neamuri ca si pe Israeliti.Face Dumnezeu diferenta intre Iudei si neamuri? Cred ca nu. Bazat pe ce citim in Cuvant.Galateni 3:28. Nu mai este nici Iudeu, nici Grec;........Sa ne intoarcem la versetul din Romani 11-11.si cu lumina pe care o avem dela acest verset din Galateni, putem vedea ca Dumnezeu nu are preferinta.


    Dumnezeu  in dragostea Lui, a cuprins si pe Iudeu dar si pe Grec.Tot Apostolul Pavel,scrie si ep, catre Galateni unde citim ca fie Iudeu sau Grec nu mai este nici-o diferenta.Iudeul face parte din poporul pamantesc al lui Dumnezeu. Grecul, care reprezenta Neamurile,face parte din poporul ceresc al lui Dumnezeu.Neamurile nu au avut binecuvantari pamantesti.Ei sunt chemati prin Domnul Hristos la cele ceresti.Si intrun caz si altul in Domnul Hristos nu mai este nationalitate. Si ca sa vedem ca in El, dispare nationalitatea,am sa aduc un loc care ne arata acest lucru.Ioan 11:52. Şi nu numai pentru neamul acela,(este vorba de Iudei) ci şi ca să adune într-un singur trup pe copiii lui Dumnezeu cei risipiţi.

Deci intelegem ca, Dumnezeu, a avut in vedere acest act al mantuiri din vesnicie pentru om. Cine sunt copiii lui Dumnezeu? Poate se gasesc si unii care ar argumenta ca Israel.I-mi permit sa spun bazat pe ce scrie in Cuvant ca :Ioan 1:12. Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celorce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; Intelegem cine sunt copiii lui Dumnezeu?Orcare ar fi omul ca nationalitate generata in decursul istoriei umane. Inaintea Lui, nu este privilegiu ca nationalitate.Atunci cum sa intelegem ceia ce spune ap, Pavel despre alunecarea lor, a Israelitilor?Sa nu uitam ca si Pavel ca si orcare dintre noi avea un sentiment national. Unii il au mai slab iar alti cum este Pavel unul foarte puternic care il afecta. Dar acest sentiment oricat de puternic ar fi el, pe taramul evangeliei is pierde cu desavarsire insemnatatea.


      Pavel intr-o imprejurare aduce in atentie acesta dorinta a lui. Romani 9: 3. Căci aproape să doresc să fiu eu însumi anatema, despărţit de Hristos, pentru fraţii mei, rudele mele trupeşti.Iata cat de puternic era acest sentiment national la Pavel.Acest sentiment vine din firea pamanteasca, si nu are nimic de aface cu Cerul. El se ocupa cu pamantul.Am sa mai aduc un loc in atentie pe care l-am mai pus si cu o alta ocazie sa vedem ca nu a depins mantuirea Neamurilor de alunecarea poporului Evreu.Iata ce citim in evangelia dupa Luca 2: 28...29...30…. 31. pe care ai pregătit-o să fie, înaintea tuturor popoarelor,32. lumina care să lumineze neamurile, şi slava poporului Tău Israel.“Am scris cu alta ocazie ceva mai mult din acest loc.Cred ca, aceste versete din Luca risipeste orce intelegere gresita cu privire la Romani11:11.Este necesar aprofundarea Cuvantului lui Dumnezeu, pentru a nu cadea prada unor invataturi care nu corespund cu Cuvantul lui Dumnezeu armonizat.


       Si Moise cazuse in nationalism, cand ii spune lui Dumnezeu aceste cuvinte:Exod 32:32…..sterge-ma din cartea ta ,pe care ai scris-o…..Nici Moise si nici Pavel nu dicta lui Dumnezeu ce sa faca.Era hotararea lui Dumnezeu exclusiva.Dece intra Domnul Isus in Sinagogi? învăţînd pe norod în sinagogi,Domnul Isus invata norodul care participa la Sinagoga. Acolo sunt convins ca erau nu numai evrei ci si dintre neamuri. Spun acest lucru bazat tot pe ceia ce ne relateaza Cuvantul.Luca 7: „Face să-i faci acest bine; 5. căci iubeşte neamul nostru, şi el ne-a zidit sinagoga.“Sutasul era roman.Despre ce invata Mantuitorul in Galileia prin Sinagogi? Despre Evanghelia Împărăţiei,Din tot ce am vazut pana acum din versetele date, realizam ca citirea Cuvantului trebuie facuta cu mare atentie.Ce e trist ca,sunt unii  care invata gresit prin adunari,biserici cu intelegerea lor superficiala.Sa nu spun din firea pamanteasca.Indemnul meu pentru Fratii si Surorile mele este sa aprofundeze pentru ei insasi Cuvantul scump al Lui Dumnezeu.Ca copii ai Lui ,El ne-a dat Duhul Sau cel sfant pentru calauzire.


John Balarie
Los Angeles California!


Niciun comentariu: