sâmbătă, 4 aprilie 2015

Proverbe 3:32. Căci Domnul urăşte pe oamenii stricaţi,........................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Proverbe 3:32. Căci Domnul urăşte pe oamenii stricaţi,dar este prieten cu cei fără prihană.

Un frate a trimis acest verset. Mi-am adus aminte ca am avut o discutie co o persoana despre atributele lui Dumnezeu. Am gasit ca este bine sa incerc sa spun cate-va ganduri pe care le pot desprinde cu ajutorul lui Dumnezeu din acest verset.Persoana in cauza i-mi aducea in atentie numai un atribut al lui Dumnezeu.Spunea el ca, Dumnezeu, este dragoste. Aceasta persoana se oprea doar la acest artibut ca, Dumnezeu este dragoste.Dece o facea el?Pentruca se divortase de soatia cu care avea copii.Adica cu alte cuvinte ,Dumnezeu iarta si felul lui in care trieste, din cauza ca Dumnezeu este dragoste.Atunci i-am spus ca nu citeste Cuvantul bine, ce sa mai spun de intelesul la ceia ce citesti.I-am adus inainte cate-va si din alte atribute pe care le are Dumnezeu.Pe care Cuvantul le scoate in evidenta.Iata unul din atributele lui Dumnezeu pe care le foloseste in relatia cu omul. Căci Domnul urăşte pe oamenii stricaţi,

Cuvantul tradus in romana este acesta pe care il avem: urăşte Sa-mi fie ingaduit sa spun ca, in contestul intregi Scripturi, sau in armonizare cum i-mi place sa numesc, nu este cel mai potrit cuvant.In engleza avem astfel;“the Lord detests”Cu alte cuvinte, nu este de acord cu felul de viata pe care il traiesc acestia.Ura nu este un component din caracterul Lui sfant.Si nici al celui rascumparat.Apoi daca ne oprim si la acest cuvantoamenii stricaţi, Are echivalentul oamenilor pacatosi.Pentru cei ce cunosc Cuvantul stiu ca: “Pacatul pune un zid de despartire intre om si Dumnezeu” Isaia 59:2.Este usor de inteles ca,Dumnezeu, nu poate privi la omul pacatos, ca la unul careia i-au fost iertate pacatele.Inaintea Lui Dumnezeu, omul, orcare ar fi el, este pacatos. Asa cum il vede Prorocul Isaia pe om, despartit de Dumnezeu din pricina pacatului.Cei mai multi,chiar dintre cei ce se considera ei insusi credinciosi nu inteleg ca Dumnezeu are mai multe atribute pe care le foloseste in suveranitatea Lui.

Omul fara Dumnezeu e in caracterul lui sa fie stricat.E natura lui sa fie asa.Este mediul in care is traieste viata zi de zi.Ca sa nu te incadrezi in acest caracter stricat, este necesar ca Dumnezeu, sa se indure de tine si sa iti schimbe structura sufleteasca ca a unui copil al Lui.Odata cu schimbarea structurei sufletesti prin nasterea din nou , din Dumnezeu,esti scapat de stapanul care te -a tinut supt influenta lui stricata.Versetul de mai sus ne arata doua categori de oameni. O categorie, a fost aceasta pe care am adus-o inaintea noastra acum.Oameni fara Dumnezeu care prin natura lor sunt pacatosi, stricati.Cuvantl ne pune inainte o alta categorie de oameni care si ei au fost odata tot stricati.Dar acum dupa ce Dumnezeu s-a indurat de ei au devenit copii ai Lui, asa cum am mentiont ceva mai sus.dar este prieten cu cei fără prihană. Iata deci aceasta categorie de oameni sunt noi.Dumnezeu, Domnul Isus,ne arata Cuvaintul ca ii are de prieteni ai Lui pe cei rascumparati, pe cei fără prihană.

Dece este Domnul Isus prieten cu cel rascumparat?Pentruca a fost facut prieten de insusi Domnul Isus, platind acest pret al rascumparari lor.Ioan 15:15. Nu vă mai numesc robi,......... Domnul Isus le spune acestora care au fost rascumparati ca nu-i mai numeste robi.Ce fel de robi erau ei inainte?Robi ai pacatului.Acum le spune aceste cuvinte:ci v-am numit prieteni,Ca sa vrei sa faci prieten pe cine-va, oricare ar fi acea persoana, dar mai ales o persoana care este pe o pozite mare in socetate,trebuie ca persoana respectiva sa te accepte, sa-i fi prieten.Nu poti zice cum a zis Domnitorul Alexandru Lapusneanu:”daca voi nu ma vreti eu va vreau”.Lucrurile nu stau asa cum am gandi noi.Pretenia o vedem de unde porneste.Este initiata de insusi Domnul Isus. Intre on om mort si Cel ce este Domnul vieti nu poate fi prietenie.v-am numit prieteni.Cu alte cuvinte aveti acest privilegiu sa fiti preteniii Mei.Sunt niste criteri stabilite bine de Dumnezeu cine poate intra in pretenie cu Fiul Sau.In primul rand trebuie ca sa fi adus la viata. De cine? De cel ce este viata.Ioan 1:4.In El era viata……Fara viata nu poti avea nici-o relatie.Relatia de prietenie nu poate fi intre moarte si viata. La fel cum nu poate sta lumina cu intunericul la un loc.

Dumnezeu, Domnul Isus, nu are de aface cu mortii.Citim ca,Marcu 12;27. Dumnezeu nu e un Dumnezeu a celor morti…….Si ca cineva sa intre in aceasta relatie de prietenie, de legatura intima, trbuie ca Dumnezeu care initiaza aceasta actiune sa intervina si sa directeze persoana pe care vrea sa o mantuiasca(sa o aduca la viata) spre sursa de viata care este Domnul Isus, Fiul Sau.Dar cu cine e Domnul Isus prieten? Cuvantul continua:cu cei fără prihană. Iata unde conduce aceasta lucrare a lui Dumnezeu in viata celui nascut din nou. Hotararea lui Dumnezeu te aseaza as zice, in aceasta stare curata de neprihanire.Deci intelegem ca numai asa poti fi prietenul Domnului Isus.Poti fi in adunare, poti pretinde ce vrei, si sa nu faci parte din prietenii Domnului Isus.Aceasta prietenie, este un privilegiu cum am spus ceva mai sus.Privilegiul nu il ei tu, orcare ai fi. Ci este dat de  Dumnezeu prin Domnul Hristos.Unul din criterile pe care Dumnezeu le aplica este alegerea de a fi prieten cu Fiul Sau. Ca place sau nu, este hotararea Celui care aduce acest privilegiu in viata celui rascumparat.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: