marți, 28 aprilie 2015

Romani 8:16. Însuş Duhul adevereşte împreună cu duhul nostru............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Romani 8:16. Însuş Duhul adevereşte împreună cu duhul nostru că sîntem copii ai lui Dumnezeu.

         Intr-o scriere (e-mail)am primit urmatoarele cuvinte.  Putem fi siguri dacă suntem sau nu mântuiţi? Se poate pierde mântuirea?Pentru a da un raspuns la aceste doua intrebari, este necesar sa fim sinceri cu noi insine si apoi, sa avem si un grad de seriozitate pe care multi dintre cei ce ar vrea sa abordeze aceste doua intrebari nu il au.1) Sa fim sinceri cu noi insine comporta acel grad de sinceritate pe care il vrei ca din el sa ai un beneficiu.Negresit un beneficiu spititual.Daca intradevar suntem interesati sa vedem daca suntem sau nu mantuiti,trebuie sa ne coboram adanc nu la suprafata in noi insine si sa facem o analiza a vieti pe care o traim.Dar si analiza unei vieti pe care am trait-o in trecut.Dece? tocmai ca sa putem face diferenta intre una si alta.Daca nu e schimbare este evident ca ne inselam ca suntem ai Domnului Isus.

         Apeland la sinceritate vom vedea daca Dumnezeu a lucrat acest act al nasteri din nou in viata noastra.Vom vedea daca este vre-o schimbare de felul de cum am trait in trecut inainte ca Dumnezeu sa se indure de noi.Si fata de felul in care ne ducem viata acum, cum ne manifestam in toate aspectele ei.Si un lucru foarte important este daca cei din jurul nostru cu care avem tangenta zi de zi au opservat o schimbare profunda in comportamentul nostru.  Putem fi siguri dacă suntem sau nu mântuiţi? La aceasta prima intrebare ,raspunsul este categoric DA.Putem fi siguri datorita evidentelor care se gasesc in noa viata pe care o traim.Nu este evidenta nu este mantuire, nu este nastere din nouAs spune cu toata temerea ca, Poti merge de ani de zile la strangerea celor rascumparati si sa fi unul in a carui viata Dumnezeu nu a intervenit inca.

         .Apoi as zice ca, un copil al lui Dumnezeu nu are nevoie sa is puna o astfel de intrebare. El stie ca acum traieste. Ca pana sa lucreze Dumnezeu in viata lui acest fenomen divin al nasteri din nou era MORT.As face o paralela cu nasterea biologica.Este ca si cum ai intreba pe un copil la modul literal daca el a fost nascut. Raspunsul lui ar fi acesta, “pai daca traiesc nu este evident ca am fost nascut”? O astfel de intrebare ar trebui sa si-o puna aceia care sunt sceptici si care se indoiesc de Lucrarea mantuitoare a Domnului Hristos.In versetul acesta din Romani gasim o dovada incontestabila din partea Duhului ;ui Dumnezeu, ca cei ce au fost nascuti din nou, traiesc adica au viata noua din Dumnezeu. Însuş Duhul adevereşte împreună cu duhul nostru.Cel nascut din nou are Duhul sfant al lui Dumnezeu care ii coordoneaza intreaga viata.Si ii face dovada ca el apartine Celui ce l-a nascut din nou.
        
 Daca nu ai fost nascut din nou , nu vei avea nici Duhul lui Dumnezeu care sa iti faca dovada ca viata ti-a fost schimbata.sîntem copii ai lui Dumnezeu.Subiectul este mult mai adanc pentru cei care au primit evangelia doar la nivel mintal. Cu alte cuvinte nu a patruns in inima noua pe care Dumnezeu o pune in nasterea din nou spirituala.Apoi cei care au scris au pus a doua intrebare,Se poate pierde mântuirea?Iarasi o intrebare care s-a tot vehiculat in decursul timpului.A timpului ceva mai recent de unii intelectuali care cred ei ca partund adanc Cuvantul lui Dumnezeu.Acestia inconstienti sau constienti se incarca cu o povara de care vor da socoteala inaintea Celui care v-a judecar totul potrivit cu Cuvantul care ne-a fost dat. Cred ca pentru cei ce sunt intradevar ai Domnului Hristos ,intrebarea nu is are rostul.Exemplul pe care l-am dat cu acel copil mi se pare destul de concludent.

         Dumnezeu prin nasterea din nou  ne-a arvunat, ca ii apartinem Fiului Sau care ne-a rascumparat.Mantuiirea am asociat-o cu alta ocazie cu “mostenirea noastra care este pastrata in ceruri”Ap, Petru ne vorbeste de aceasta mostenire care spune, este ne stricacioasa.Dece? Pentruca este in cer.Amandoua intrebari pentru cei ce sunt ai Domnului Hristos nu is are sensul.Evrei 10:15Lucrul acesta ni-l adevereşte şi Duhul sfînt. Iata deci ca, si autorul epistolei catre Evrei aduce in atentie lucrarea Duhului in cei rascumparati ai Domnului Hristos.Cine poate sa iti adevereasca, sa iti faca dovada ca esti copil al lui Dumnezeu daca nu ai acest Duh sfant?Cei mai multi sunt calauziti de mintea lor sau de invataturi care sunt de natura omeneasca.Nu e de mirare ca unii sustin ca nasterea din nou este echivalentul botezului cu apa.Apoi nu e de mirare ca, unii sustin ca , decand au pasit pragul unei adunari au fost si nascuti din nou.Dar nu vezi nici-o evidenta a transformari vieti lor.Lucru cel mai trist este ca, acestia care aduc astfel de intrebari printre frati nu dau explicatia cuvenita.

Am mai spus ca este acesta atitudine pe care o aplica cei mai multi de a nu face dinstinctia intre cei nascuti din nou si credionciosii de adunare.Unii poate sa nu fie de acord cu aceste afirmatii ale mele. Dar daca aceste afirmatii nu au acoperire din Cuvantul sfant al lui Dumnezeu,sunt complect gresit.Cuvantul ne arata destul de clar ca, fara o evidenta in vita nu putem sustine ca unul sau altu care participa la strangerile celor rascumparati este nascut din nou.Insusi Domnul Isus spune ca, ii veti cunoaste dupa roadele lor.Daca dau aceleasi roade ca intrecut este evident ca nu au fost altoiti. Un alt termen al celui nascut din nou adus ina atentie de ap, Pavel.Asa dar, sa-mi fie ingaduit sa spun ca,Nu este evidenta de schimbare,nu este nastere din nou.Nu este rau sa trecem din cand in cand prin vietile noastre sa sa facem o testare. Si ap, Pavel aduce acest test inaintea unor credinciosi si negresit si a noastra.Romani 8: 9. Voi însă nu mai sînteţi pămînteşti, ci duhovniceşti, dacă Duhul lui Dumnezeu locuieşte în adevăr în voi. Dacă n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui.Acesta este rezultatau citiri Cuvantului si a nu retine cat de cat din ce citi. Versetul de mai sus este destul de concludent pentru a da un raspuns acestor doua intrebari.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: