vineri, 15 mai 2015

1 Corinteni 11:17. Vă dau aceste învăţături, dar nu vă laud..............


f43bd-picture1bibliacutrandafir

1 Corinteni 11:17. Vă dau aceste învăţături, dar nu vă laud pentrucă vă adunaţi laolaltă nu ca să vă faceţi mai buni, ci ca să vă faceţi mai răi.


         Este posibil sa pretinzi ca esti al Domnului Hristos si sa te incadrezi in acest verset? Daca nu ar fi fost posibil, nu il indemna Duhul lui Dumnezeu pe ap, Pavel sa le scrie aceste cuvinte credinciosilor din Corint.Chiar asa sa se intample? Sigur ca da, pentruca vedem si azi in strangerile noastre la olalta ca aceasta stare(fenomen) persista. Si v-a persista pana la incheierea tuturor lucrurilor pe care Dumnezeu le are in vedere sa le aduca la un sfarsit.Vă dau aceste învăţături Sigur ca Apostolul auzise ce se intampla printre acestia care se strangeau la olalta. Acesta este si motivul de le scrie zicand, “ca le da invataturi”.Nu era numai o invatatura pe care acestia aveau nevoie sa nu o neglijeze. Cuvantul ne arata ca erau  învăţături pe care ei ar fi trebuit sa le aiba ( sa le puna la inima)dela cel care ii iubea si vroia ca in vietile lor sa se vada schimbarea pe care Dumnezeu o face atunci cand naste un suflet din nou.Nu sa vedea aceasta schimbare si ce putea Apostolul sa faca?


         Dar degeaba primeste cineva invataturi cum sa se poarte in Casa lui Dumnezeu cand aceste invataturi sunt ignorate, ne puse in practica in relatia celor ce se aduna la olalta.Este ca si un copil care is ignora pe tatal lui in ceia ce il invata.Cine e de vina? Tatal sau fiul care dispretuieste ce tatal il invata.Iata ce citim si in vechiul testament despre invatatura si mustrare.Proverbe 15:5. Nesocotitul dispreţuieşte învăţătura tatălui său,dar cine ia seama la mustrare ajunge înţelept.Apostolul era ca si un parinte pentru acesti credinciosi. Deaceia vroia ca ei sa traiasca o viata de partasie unul cu altul spre slava lui Dumnezeu.Cu alte cuvinte, sa se vada in viata lor aceasta calitate care vine de sus Intelepciunea.Am spus cu o alta ocazie despre cate intelepciuni sunt si care dintre ele este de valoare sa fie aplicata in viata celui care pretinde ca este nascut din nou.Cuvantul il numeste pe cel ce dispretuieste invatatura ii numeste,Nesocotitul.


         Acest fel de oameni dau dovada ca nu au o minte care sa discearna ce este bine de ce este rau.In popor termenul este de oameni prosti.Acestia sunt cei ce se lasa tarati in fel de fel de actiuni care sunt daunatoare pentru cei ce se strang la olalta.Cand esti mustrat de un frate care are credit prin viata pe care o traieste,sau se califica sa o faca trebuie ascultat si luat seama. Acest frate care vede in viata ta lucruri care nu sunt dupa voia lui Dumneseu are dorinta sa te ajute sa te indrepti. Dar  tu o dispretuiesti, invatatura, mustrarea,asa ca,nu te vei indrepta.Ce vreau sa spun este ca,degeaba se straduieste un frate sau altul care poate face dovada ca se califica sa dea invataturi, atat timp cat sunt ignorate.Apoi Apostolul le spune aceste cuvinte;dar nu vă laud pentrucă vă adunaţi laolaltă nu ca să vă faceţi mai buni, Sigur ca lauda are sensul de a va binecuvanta. Atunci cand in adunare este pace ,liniste si buna intelegere ap, Pavel ar fi putut spune;”Domnul sa va binecuvanteze” ca va strangeti spre slava Lui.


         Dar nu putea sa spuna aceste cuvinte, cum nici astazi nu se pot adresa in cele mai multe adunari, biserici. Dece? Pentruca nu se vad roadele unei comuniuni de dragoste in Domnul Isus.Iata dece se adunau acestia, nu sa se faca mai buni .Cel putin, se presupune ca, venirea la adunare in jurul Domnului Hristos sa produca o stare de suflet mai prospera si mai linistita dupa oboseala  unei saptamani intregi de traire in contact cu lumea care ne inconjoara si care prin felul ei provoaca ostilitate celor rascumparati. Insusi Mantuitorul avea nevoie sa se retraga si sa stea in liniste in partasie cu Tatal Lui.Dar iata dece se strangeau acestia ca si multi alti din zilele noastre.ca să vă faceţi mai răi.Sa fie adunarea locul unde sa te strangi sa devi mai rau decat esti in realitate?Nu, nu pentru asta a fost intentata de Dumnezeu strangerea la olalta.Adunarea are o cu totul alta randuiala data de Dumnezeu.Si asta din pricina Fiului Sau care este in mijlocul ei prezent, dar care este ignorat de unii.


         Dar sunt si unii daca nu chiar cei mai multi, sa-mi fie ingaduit sa spun ca, “ au schimbat” Casa lui Dumnezeu intrun loc de a se face mai rai.Cel putin asa fac dovada acestia care conlucreaza la aceasta stare de incordare in strangerea la olalta.Ca sunt constienti sau nu este cu totul irelevant.Faptul ca nu este un loc unde Dumnezeu sa dea binecuvantarea vedem cum se prezinta aceste adunari.Pleci de acasa, sa mergi la adunare, sa te faci mai rau.Vai, cata orbire sufleteasca as numi-o.Si acesta este realitatea. Dar sunt ferm convins ca, cei ce sunt ai Domnului Hristos vin acolo din pricina a doi sau tri care se strang in jurul sau pentru numele scump al Domnului Hristos.Acestia de fiecare data plec acasa din adunare,mahniti de ce se intampla in Casa lui Dumnezeu.Cuvantul ne relateaza situatii pe care le aduce in atentia credinciosilor. Erau credinciosi care as zice se sufocau de ceia ce se intampla in strangerea lor la olalta.Credinciosi care le pasa de cum se desfasoara strangerea lor la olalta. Nu sunt indifrenti de ce se intampla in Adunare.


         Pavel aduce in atentie lucruri pe care le stia ca se intampla intre ei.1 Corinteni 3:3. si 1 Corinteni 11;18.Daca azi ar veni Pavel in mijlocul celor ce spun ca se strang in jurul Domnului Hristos,ce ar vede el? Ce ar putea spune?Ca ii lauda toti cei ce sunt sinceri ar trebui sa dea singuri un raspuns in privinta aceasta.Dar nu este necesar ca sa apara ap, Pavel in strangerea la olalta. Dece? Pentruca Dumnezeu s-a preocupat, sa ingrijit,sa ne lase Cuvantul Lui ca indreptar pentru cei care vin in prezenta Domnului Hristos.Numai ca, Cuvantul este ignorat si se ajunge la astfel de stari ca si pe vremea ap, Pavel.Iata dece spuneam cu un posting recent ca, Insusi Domnul Isus a avut grija sa dea repere celor rascumparati pentru a indentifica pe cei care se strang si produc astfel de situatii in strangerile la olalta.


         Din nou, este irelevant ca acestia sunt constienti sau nu.Dumnezeu sa ne dea un duh de cercetare sa vedem unde ne gasim in strangerile nostre la olalta.Din care grupare  as face eu parte?. Din cei care vin sa se bucure de prezenta Domnului Hristos sau din cei care vin sa produca ceia ce Pavel sesizase ca era in adunarea din Corint.Dumnezeu sa fereasca pe cei rascumparati de a fi parte din cei ce produc astfel de situatii.Apoi, sa ne cercetam daca ne strangem sa ne facem mai rai.Domnul sa ne dea har ca  Frati si Surori ale mele sa ne ferim de a produce tulburare in vreun fel in Casa lui Dumnezeu.Grozav lucru este sa cazi ….Evrei 10: 31.  Grozav lucru este să cazi în mînile Dumnezeului celui viu!


John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: