miercuri, 20 mai 2015

Efeseni 5:16. Răscumpăraţi vremea,.................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Efeseni 5:16. Răscumpăraţi vremea, căci zilele sînt rele.


Avem in acest verset un indemn la care bine am face noi toti daca am lua seama.Este vorba de acest cuvint de a  Răscumpăra.As dori sa spun cate ceva cu privire la, rascumpararea vremi pe care o avem la dispozitiea noastra fiecare in parte.Dar nu mai intai de a aduce inainte un aspect pe care l-am sesizat intrun email primit dela o tanara credincioasa.Sora mi-a trimis un email cu un video, in care un anumit (pastor cred ca era). Dar predica lui avea un titlu care spunea; Cine iti fura timpul? In urma citiri acestui titlu, mi-a venit in minte versetul de mai sus a rascumpara vremea. Ceia ce inseamna consumati timpul intelept sau petreceti-l in partasie cu Cuvantul lui Dumnezeu.Sunt doua categori de oameni de care am mai amintit deseori.1)Unii care sunt lumesti si nu au nimic de aface cu Cuvantul lui Dumnezeu, chiar daca fregventeaza o adunare.Traim cu totii printre acestia.


Spun nu au de aface pentruca nu le este hrana Cuvantul.Acestia il frunzaresc nu se hranesc.2)Altii sunt aceia in a caror viata Dumnezeu a lucrat acea transformare prin nasterea din nou si face din citirea Cuvantului hrana lor spirituala de zi cu zi.Acestia is gasesc placere in Cuvantul lui Dumnezeu, se desfata in el, precum spune Psalmistul.Psalmul 119:16. Ei bine, si unii si altii au timp la dispozitie in viata lor.Sau potrivit versetului, timpul are echivalentul vremi.Au vreme si si-o planifica dupa cum cred de cuvinta.Am sesizat acest fel de a gandi al respectivului care nu intelege ca nu poate nimeni sa iti fure timpul.Cine iti fura timpul? Cred ca era mai bine sa dea un titlul predici lui care sa corespunda cu Cuvantul.Iata ce vreau sa spun; ca timpul pe care il au la dispozitie si unii si altii, le apartine lor la fiecare, numai ca depinde de fiecare cum si-l programeaza.Cei dela punctul 1)si-l programeaza cum crede de cuvinta in domeniul de care sunt interesati. As mentiona: “de felul cum vrea sa is satisfaca cerintele firi vechi”.Si nu e vorba de cei de afara cum ii numete ap, Pavel.


Sa fiu mai explicit lucrurile stau asa;Si-l planifica,dupa ce se uita si ce vrea sa hraneasca firea carnala.Sigur ca, acestora, nu le fura nimenea timpul pentruca ceia ce cauta le place.Si si-l ofera ei singuri timpu potrivit cu ce dorinta au. Fie ca si-l petrece pe la televizor sau chiar in fata computerului cu fel de fel de lucruri care sunt chiar pierdere de timp pentru unul care spune ca e credincios.Cunoastem definitia pacatului: “ Tot ce nu e dupa voia lui Dumnezeu”. Si multe alte activitati care nu  au de aface cu o viata de copil al lui Dumnezeu.Pentru acestia timpul lor unde se uita sau ce cauta le este extrem de pretios.Asa ca, nu le fura nimeni timpul si-l dedica ei pentru firea pamanteasca.Pentruca pe cea din Dumnezeu nu o au.Daca ar avea-o ar fi preocupati sa  Răscumpere vremea (timpul) As dori sa spun si ceva de cea de a doua categorie dela punctul 2) Nici acestora nu este cineva, sau ceva care sa le fure timpul, pentruca, preocuparea lor nu este pamantul si cu ce poate oferi lumea cu ale ei placeri, tentatii.Acestia au ochii indreptati spre intalnirea cu Rascumparatorul lor. Ei nu au timp de pierdut pentru te miri ce lucruri ne folositoare.Apoi acestia sunt constienti ca traiesc continu in prezenta lui Dumnezeu care e Tatal lor.Si intrun caz si altul timpul il avem noi insine si ni-l cheltuim dupa cum ne convine, dupa ce anume suntem interesati.


Aici este diferenta, separarea intre aceste doua categori. Cei dela punctul 1) sunt crestini de adunare, iar cei dela punctul 2) sunt copii ai lui Dumnmezeu, nascuti din nou in care Dumnezeu a schimbat :Dorintele, interesele,atitudinele de care erau interesari in trecut. Acum in viata lor sunt lucruri noi cu care se ocupa.Nu suporta apsolut nici-o comparatie intre aceste doua categori.Precum nu suporta cheltuirea timpului lor.Dece sa rascumparam vremea sau timpul?căci zilele sînt rele.Cu alte cuvinte suntem ca timp, la sfarsitul tuturor lucrurilor. Ce inseamna asta pentru cele doua grupari? Pentru cei dela punctul 1) poate sa insemne ce spune ap, Petru;2Petru 3:4. şi vor zice: „Unde este făgăduinţa venirii Lui? Căci de cînd au adormit părinţii noştri, toate rămîn aşa…...Uite dece acestia is permit sa iroseasca timpul. Ei nu sunt in asteptarea Stapanului lor sa se intoarca.Nu este in structura lor asteptarea intalniri cu Domnul Isus.Ei sunt asa cum am spus ceva mai sus crestini de adunatura.


Cei dela punctul 2) sunt rascumparati ai Domnului Hristos si sunt animati de dorinta de al intalni pe Rascumparatorul lor. Ei sunt cei din cartea Apocalipsei care zic;Apocalipsa 22:17. Şi Duhul şi Mireasa zic: „Vino!“ …. Si 22:20.„Da, Eu vin curînd.“ Amin! Vino, Doamne Isuse! Si in Coloseni Pavel le spune colosenilor sa răscumpere vremea.Coloseni 4:5. ……. ; răscumpăraţi vremea.
Celor rascumparati nu trebuie sa le spuna cineva,fiti atenti ca cineva sta sa va fure timpul cu de ale lumi.Ei sunt asa cum sunt descrisi in ep, catre Romani 8:9. Voi însă nu mai sînteţi pămînteşti, ci duhovniceşti, …..Asa ca, intre aceste doua grupari sunt preocupari diferite. Preocupari pe care si le aleg fiecare. Esti lumesc, vei iubi lumea si lucrurile din lume. Esti duhovnicesc, vei iubi lucrurile spirituale.Cred ca este destul de simplu sa ne testam fiecare in parte. Dar in niciun caz cineva nu fura timpul.Fiecare din ei is dedica timpul, facand dovada ce iubesc si pe ce pun pret.


John Balarie
Los Angeles California!





Niciun comentariu: