miercuri, 6 aprilie 2016

2 Timotei 2:23. Fereşte-te de întrebările nebune şi nefolositoare,................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

2 Timotei 2:23. Fereşte-te de întrebările nebune şi nefolositoare, căci ştii că dau naştere la certuri.


         Un sfat pe care Ap, Pavel il da tanarului Timotei, care era in lucrare ca si Pavel..Sfat care si noi ar fi bine sa il aplicam in viata noastra ca credinciosi. Cu alte cuvinte sa-l punem la Inima ca sa ne mearga bine spre cresterea in cunoasterea Domnului Hristos. Zic ca “credinciosi”, din cauza ca in strangerile laolata sunt situatii cand apar fel de fel de intrebari. Unele sunt adresate de suflete ne sincere, cu gand de a produce neantelegeri intre Frati. Apostolul, avea in vedere sa il protejeze pe Timotei de astfel de situatii care duc la neantelegeri.Cand nu esti matur in cunostinta din Scriptura, sa nu te suprinda faptul ca vei fi batut de fel de fel de vanruri ale unor invataturi abatute.Dar ca intotdeauna in adunare se gasesc si din acestia care au anumite interese.Asa a fost indecursul Istoriei crestine si asa va fi pana cand Domnul Isus va veni sa ia pe ai Sai.Fereşte-te de întrebările nebune. Cu  alte cuvinte nu te angrena in astfel de discutii.Si totusi cineva trebuie sa stea la dispozitia acestora care aduc astfel de intrebari nebune.


        Sigur ca sunt si intrebari care merita sa fie puse cu un duh de sinceritate.Dar ce, astfel de sfaturi se potrivesc ,sau sunt de folos doar tinerilor?Nu, nu cred. Am avut ocazia sa vad batrani care nu aveau niciun respect pentru Cuvant.Cand aduci intrebari nebune inaintea Fratilor ce este daca nu lipsa de respect fata de Cuvantul lui Dumnezeu.Interebari nebune vei gasi si la cei care spun ca sunt in varsta si sunt intelepti. Unii pot sa iti arate perii albi ca dovada ca au trecut prin viata. Dar asta nu-i califica ca ar fi intelepti.Cine sa fi fost aceia care aduceau astfel de intrebari nebune inaintea lui Timotei sau a tinerilor din adunare?Nu gresesc daca spun ca acestia cu parul alb il contesta pe Timotei si poate si pe alti tineri care traiau frumos.Citind prima ep, catre Timotei, vedem ce responsabilitate punea Pavel pe Timotei.Nu le venea bine acestor batrani ca un tanar sa le dea sfaturi cum sa se poarte.Este greu sa admiti ca un tanar poate fi lucrat de Dumnezeu in asa fel incat sa depaseasca in maturitate spirituala pe cei care fregventeaza adunarea de ani de zile.Dar care nu pun pret pe Cuvantul lui Dumnezeu.


         Si azi ca in toate timpurile putem intalni din acestia.Sunt unii care considera ca daca sunt prin adunari de ani buni au si cunostinta din Cuvant.Daca te apropi de ei vezi ce stare au.O Intrebare, la care am sa ma refer acum;Ce ziceti spun unii :se ”Pierde mantuirea?” Au fost multi care au  tot pus-o si Inca o pun.O astfel de intrebare este adresata de unii care nu cunosc indeajuns Cuvantul lui Dumnezeu, si sunt naivi. Sunt altii care din motive personale o aduc in atentie, neavand nimic de aface cu invatatura din Cuvant ci pur si simplu sa tulbure strangerea laolalta. Am avut ocazia sa stau de vorba cu astfel de suflete. Acestia nu se hranesc cu Cuvantul lui Dumnezeu.Aud si ei in stanga si dreapta pe unii care o tot vantura aceasta idee ca ;”mantuirea se pierde”si li se pare buna.Pe unii i-am intrebat daca prin studiul lor propiu au ajuns sa traga aceasta concluzie ca mantuirea se pierde.Pentru toate Intrebarile avem si raspunsurile necesare in Cuvant.Dar este neaparata nevoie sa ne apropiem de Cuvant cu o Inima sincera care doreste sa afle adevarul. Numai ca, cei mai multi sa-mi fie ingaduit sa spun,“frunzaresc”Cuvantul.
Facand asa, sa nu se astepte ca vor putea sa desprinda un gand sau altul cu privire la orce Intrebare ar apare.Acestia este culmea ca au si indrazneala de a da Invatatura altora.


         Intrebari sunt multe si merita sa fie adresate de cei care inca nu pot patrunde mai adanc Cuvantul.Dar cui sa adresezi astfel de intrebari mai ales cele nebune?Orcat te-ai feri sunt si intrebari nebune.Dar,sunt si Fratii care sunt sinceri si iubesc Cuvantul lui Dumnezeu si vor sa afle ceva mai mult.Sunt alti Frati care se califica sa dea un raspuns la o intrebare. Acestia pot da un raspuns bun.Este interesant si de dorit fara a specula ceva.Orce raspuns trebuie sa aiba  acoperire cu Cuvantul armonizat.Sunt foarte multi care sunt limitati si ce e trist ca nici nu vezi la ei dorinta de a creste in cunoasterea Domnului Hristos.Dar aceasta intrebare despre mantuire daca se poate pierde, este una esentiala.As numi-o piatra de temelie (Cornerstone) a celui nascut din nou.Cu mult timp in urma am avut o discutie cu o tanara din Bucuresti care era studenta la Comert exterior.A pus o intrebare sincera ne stiind cum sa poata sa afle raspunsul.I-am adus inainte nasterea biologica ca sa poat sa fac mai pe inteles ceia ce inseamna nasterea din nou, din Dumnezeu.Cand ai fost nascut (biologic) ai primit un nume de familie.


         Cand ajungi sa Intelegi,Iti pui intrebarea  daca traiesti? Insusi viata si cresterea fac dovada ca ai fost nascut. Trecand la nasterea din nou, din Dumnezeu,putem vedea aceiasi asemanare.Cel ce a fost nascut din nou,are viata spirituala si a primit si el un nume. Acest nume este de copil al lui Dumnezeu.Cine ar putea sa dovedeasca ca, copilul nascut biologic nu traieste sau nu apartine famiiliei care la adus la viata?.Tot asa si nasterea spirituala are dovezile ei ca acest suflet a fost nascut din nou.Spuneam cu alta ocazie ca, nasterea din nou, din Dumnezeu are caracteristici pe care unul ne nascut din nou nu le are. Pentru a Intelege mai bine cum este cu Mantuirea celor rascumparati, dau un verset pentru referinta:1 Petr 1:4.Mostenire pastrata in Ceruri.Ce au acum cei rascumparati? Doar o arvuna.Efeseni 1:14.Am scris cu alta ocazie despre aceasta mostenire pe care o pastreaza Dumnezeu la El in Cer.Arvuna sau Down payment, arata ca aparti celui care a platit-o. Restul vei primi cand Stapanul va veni sa te ia la el, unde Iti este Mostenirea. Cei ce Iubesc Cuvantul inteleg cum sta cu Mantuirea.


         Cel nascut din nou are o structura sufleteasca noua, divina. In aceasta nastere din Dumnezeu se gasesc:Un comportament nou, o preocupare noua,atitudini noi, dorinte noi,o vorbire noua. Ce este vechi nu le gasesti in aceasta structura noua.Acestia nu is framanta mintea cu pierderea numelui de Copil al lui Dumnezeu.Daca totusi sunt printre Fratii si Surorile sincere unii care nu stiu de ce parte se afla, ii Indemn cu toata dragostea, sa reflecte la aceste cuvinte pe care le spun acum; Crezi ca Mantuirea se pierde? Ei bine, Atunci traieste in asa fel  sa nu o pierzi. Esti unul care crezi ca Mantuirea nu se pierde? Ei bine, da slava lui Dumnezeu ca in Domnul Isus a pregatit o mantuire vesnica.Si cu aceasta se inchide aceasta Intrebare nebuna.In rest suntem chemati sa traim in pace si armonie.Dece o numeste Cuvantul intrebare nebuna? Nu cred ca gresesc daca spun;Numai cei nebuni pot avansa astfel de intrebari nebune.Un om sanatos spiritual nu poate aduce inaintea Fratilor si Surorilor o astfel de intrebare nebuna.


         Si acum sa aduc din Cuvant cateva locuri care fac dovada ca este imposibil ca cel nascut din nou sa poata sa piarda Mantuirea.Domnul Isus spune celor rascumparati, nascuti din nou, aceste cuvinte;Ioan 14:19….. pentrucă Eu trăiesc, şi voi veţi trăi.Un alt loc incontestabil il avem si in Romani 8:16. Însuş Duhul adevereşte împreună cu duhul nostru că sîntem copii ai lui Dumnezeu.17. Şi, dacă sîntem copii, sîntem şi moştenitori:şi împreună moştenitori cu Hristos,. Nu stim la ce fel de Intrebari se va fi referit Apostolul cand ii scrie tanarului Timotei. Iata ce efect au stfel de intrebari nebune. In primul rand sunt nefolositoare,Nu cred ca este vreunul dintre noi daca considera ca un anumit obiect, nu-i face folosinta se duce sa il cumpere. Uite,tot asa si cu ce nu este de folos nici nu merita sa irosesti timpul cu ele cu astfel de intrebari.Dar iata ce efect de dezastru pot avea astfel de intrebari nebune.căci ştii că dau naştere la certuri.Avem si in privinta aceasta un loc cum trebuie sa fie Robul Domnului.2 Timotei 2:24. Şi robul Domnului nu trebuie să se certe;.....Daca suntem Robi ai Domnului Hristos, negresit ca ne ferim de certuri.


         Iata un loc destul de convingator pentru cei care sunt nascuti din nou, dar au o nesiguranta pe care nu trebuie sa o aiba.Am dat mai sus locuri unde nu lasa nici-o umbra de indoiala ca pot pierde mantuirea atat timp cat am fost nascut din nou. Romani 8:16. Însuş Duhul adevereşte împreună cu duhul nostru că sîntem copii ai lui Dumnezeu.Iata acest loc cum Duhul lui Dumnezeu si cu duhul celui nascut din nou marturisesc, dovedesc ca suntem copii ai lui Dumnezeu. Ne putem verifica singuri prin a vedea ce este in viata noastra. Ce iubim,  dupa ce ne uitam. Si cate alte apucaturi din firea veche le-am putea insira aici.Am spus cu alta ocazie ca;sunt doua caracteristici de baza care fac dovada ca un suflet a fost nascut din nou. Acest suflet Iubeste Cuvantul si se teme de Dumnezeu care acum Ii este Tata.Un test pe care neaparat trebuie facut este acesta;Ioan 1:13.Sa vedem din cine suntem nascuti.Am scris cu alta ocazie din aceste patru  nasteri care sunt mentionate in acest verset.Ultima nastere aduce liniste deplina in inima noastra.Dece? Pentruca e din Dumnezeu Tatal nostru.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: