duminică, 17 aprilie 2016

Geneza 20:1. Avraam a plecat de acolo în ţara de meazăzi,............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Geneza 20:1. Avraam a plecat de acolo în ţara de meazăzi, s-a aşezat între Cades şi Şur, şi a locuit ca străin în Gherar.
   Am scris cu ceva timp in urma tot din Geneza din cap,Geneza 12:10 despre plecarea lui Avraam in Egipt. Spuneam atunci ca Dumnezeu nu a fost intrebat de Avraam sa plece sau nu in Egipt. Apoi, Avraram din Haran, din casa tatalui sau, a plecat la Cuvantul Domnului.Iata-l pe Avraam ca dupa ce a venit din Egipt, gonit deacolo, de Faraon,nu a stat prea mult pe ganduri sa reflecteze la felul cum a procedat prima data si pleaca din nou din Betal. Din nou lasa ca si prima data Altarul si pleaca. Vedem cum Avraam se indeparteaza de relatia de partasie cu Dumnezeu.Nu as vrea ca cineva sa creada ca critic aceste comportament al lui Avraram. Dar sunt consient ca, Dumnezeu, a ingaduit si lucruri negative in viata lui Avraam pentru a vedea el insusi de ce e instare ca om,fara sa apeleze la Dumnezeul lui. Si la randul nostru sa vedem si noi dece putem fi instare cand nu-L intrebam pe Dumnezeu.Dumnezu la lasat pe Avraam sa se duca in Egipt. Dar cand a venit randul lui Isac, Dumnezeu a Intervenit;Geneza 26:2.Domnul s-a arata lui Isac si i-a zis; Nu te cobora in Egipt…..

      Ce avem noi de invatat din situatile acestea din viata lui Avraam? Cei care au invedere sa creasca spiritual,sa inteleaga mai mult din Cuvant, vor plati atentie. Prin toate situatiile rele din viata, pe care singuri ni le facem,Dumnezeu ne vrea sa vedem noi cum ne gasim in relatia cu El.Astfel de situatii s-a intamplat nu numai la Avraam ci la  Sfintii lui Dumnezeu intrun fel sau altul.. Fie ei din Vechiul Testament sau din Noul Testament.Acesta este motivul dece Dumnezeu a ingaduit sa fie cuprins in Cuvant si pentru generatiile care urma sa vina, aceste exemple negative din vietile Sfintilor.Dar sa nu ne uitam numai la ce e negativ cum un frate a adus in atentie astfel de situatii negative pe care le-a gasit in Scriptura.. Sa ne uitam si la partea pozitiva in vietile acestora.Aceasta parte pozitiva ne va ridica, ne va ajuta sa vedem ca, oricare dintre noi putem fi vulnerabili.Din amandoua stari avem cate ceva de invatat si ne va prinde bine.Sa luam seama ca in viitor cand Ispita, tentatia, bate la usa Inimi noastre sa stim cum sa actionam. Sa nu mai repatam ce am facut in trecut, daca am facut lucruri in neascultare de Dumnezeu. Depinde de ce este plina Inima.

      Avraam se uita dupa ce e material.Noi, spuneam cu alta ocazie, avem cerul si trebuie sa cautam lucrurile ceresti.  Din nou pleaca;Avraam a plecat de acolo De unde deacolo? Din Betel unde zidise Altarul Domnului. Din nou vedem ca relatia lui Avraam nu era una de partasie cu Dumnezeu. A procedat ca si prima data cand a plecat in Egipt.A gasit el de cuvinta de data aceasta,ca locul cel mai potrivit pentru el este intre aceste doua localitati. s-a aşezat între Cades şi Şur,  Nu stim ce va fi gasit el bun acolo, pentruca Cuvantul nu ne lasa sa stim amanunte.Cert e ca era strain.şi a locuit ca străin în Gherar. Nu a fost multumit cu locul pe care Dumnezeu il alesese pentru el In Canan la Betel.Daca facem o paralela si in vietile noastre vom vedea ca sunt asemanari de cum a  procedat Avraam.Orce actiune la care ne gandim sa o punem in prctica, fie cat de neansemnata, dar si unele majore cu urmari destul de grave, arata ca nu avem o relatie de partasie continua cu Dumnezeu prin Domnul Isus.In vietile noastre se interpun lucruri pamantesti.La toate aceste actiuni, pe care le luam fara sa Intrebam pe Dumnezeul nostru,vom plati un pret ca si Avraam.

     Cand vedem ca lucrurile nu ne-au mers asa cum am gandit, ne intoarcem rusinati.Bine e ca intoarcerea produce pocainta, Sau cel putin ar trebui sa produca o pocainta adanca cu parere de rau, ca nu am intrebat pe Dumnezeu ceia ce vrem sa facem.Vom vedea in versetul urmator ca Avraam a recidivat, a procedat la fel ca prima data. Nu a invatat nimic din gresala pe care o facuse cu plecarea in Egipt.
2. Avraam zicea despre Sara, nevastă-sa: „Este sora-mea!“ S-a temut să spună că este nevastă-sa, ca să nu-l omoare oamenii din cetate din pricina ei. Abimelec, împăratul Gherarei, a trimes şi a luat pe Sara.Nu este de mirare ca, atunci cand relatia de partasie cu Domnul Hristos este intrerupta, neglijata, lucrurile nu vor merge bine.Dumnezeu ne lasa in voia minti noastre ca sa realizam noi insine la sfarsit cat de mult pagubim cand il neglijam pe Dumnezeul nostru. Avraam zicea despre Sara, nevastă-sa: „Este sora-mea!“ El nu a spus adevarul complect, chiar daca Sara era sora numai de Tata. 12. Dealtfel este adevărat că este sora mea, fiica tatălui meu; Asta nu il scutea de vina inaintea lui Dumnezeu.

          In definitiv, ii era sotie si trebuia sa o protecteze atat cat ii statea lui in putinta. Dumnezeu se uita la intentiea Inimi,de care suntem motivati de a lua o astfel de decizie, de actiune.Din nou, Avraam nu a invatat din gresala pe care a facut-o prima data.Ce inseamna asta? Nu a pus la Inima, nu i s-a parut ceva care la suparat,necinstit, pe Dumnezeu. Deseori trecem peste stari de lucruri din viata noastra, considerand ca nu este nimic rau cum am procedat intr-o situatie sau alta.S-a temut să spună că este nevastă-sa, ca să nu-l omoare oamenii din cetate din pricina Din nou a scapat din vedere Avraam promisiunea facuta de Dumnezeu. Ca te voi face un neam mare.Ce inseamna asta? Avraam nu a platit atentie la ce i-a spus Dumnezeu la iesirea din Haran,cand i-a facut promisiune. Daca ar fi platit atentie sunt sigur ca era motivat de aceste cuvinte si nu le-ar fi neglijat. Si  noi care spunem ca suntem crestini deseori neglijam indemnurile duhului.Nu rare ori neglijam si noi faptul ca Dumnezeu cunoaste toate actiunile pe care le luam.Avraam avea sa invete cum trebuie sa se increada in Dumnezeu si promisiunile Lui, cand il va pune la incercare cu Fiul sau Isac pe muntele Moria.
         
         Nu incercam noi sa ne rezolvam anumite situatii si mai mult ne afundam in incurcaturi si neascultare?Fiecare se cunoaste cum sta cu relatia personala cu Domnul Isus.Sa nu fim luati prin suprindere cand platim un pret pentru toate acestea.Apoi, cand Dumnezeu ne incearca intrun fel sau altul prin situatiile din viata prin care trecem, sa nu fim suprinsi.Abimelec, împăratul Gherarei, a trimes şi a luat pe Sara. Abimelec a procedat precum si Faraon. Era si el Imparat si toti cadeau inaintea lui. Avraam stia acest lucru si deaceia ca om, ii era frica.Dar vedem ceva diferit la acesti doi Imparati. Faraon nu a fost impiedicat de Dumnezeu cel putin asa lasa de inteles Cuvantul. Si dupa ce Dumnezeu a intervenit,Faraon la dat afara pe Avraam cu un duh inrait. In contrast cu Abimelec, unde Dumnezeu a intervenit categoric.6………. Iată de ce n-am îngăduit să te atingi de ea. Citind versetui 1 si 7, vom vedea diferenta intre Faraon si Abimelec. Iata ce ii spune Abimelec lui Avraam, sa se aseze unde doreste in Tara lui.Abimelec se temea de Dumnezeu. Cunostea notiunea de Pacat.

         Nu stim cat va fi invatat Avraam din aceste doua situatii destul de penibile prin care a trecut.De data aceasta a implicat-o si pe Sara 5 Şi n-a zis ea însăş că el este frate-său? Acestea sunt cuvintele lui Abimelec.Au conlucrat impreuna sa nu asculte de Dumnezeu. Scriptura ne mai aduce un caz in atentie de data aceasta in Noul Testament.Fapte 5:9. Atunci Petru i-a zis: „Cum de v-aţi înţeles între voi să ispitiţi pe Duhul Domnului? Astfel de combinatii sunt si azi printre cei care se numesc crestini. Se inteleg impreuna in a face un lucru sau altul,supt o forma sau alta.Fiecare is cunoaste trairea in lumina sau in intuneric. Ca indefinitiv, ce este pacatul daca nu Intuneric. Uite asa s-a intamplat cu Avraam si Sara, cu Anania si Safira.Poate avem si noi cate ceva de invatat pentru viata care ne-a mai ramas de trait aici pe acest pamant.Am avut dorinta sa impartasesc cate-va ganduri cu Fratii si Surorile mele de pretutindeni din expierenta lui Avraam care ne poate fi de folos.Deaceia Dumnezeu ne-a dat Cuvantul Lui spre folos, spre crestere.

John Balarie

Los Angehes California!

Niciun comentariu: