sâmbătă, 23 aprilie 2016

Psalmul 95:6. veniţi să ne închinăm şi să ne smerim,să ne plecăm genunchii .............

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Psalmul 95:6. veniţi să ne închinăm şi să ne smerim,să ne plecăm genunchii înaintea Domnului, Făcătorului nostru!

         La prima vedere suntem tentati sa adoptam o gandire limitata.Adica, cele scrise sunt spuse  numai la Poporullui Israel.Intradevar acest psalm ca si intregul Vechiul Testament se refera la acest popor pamantesc.Ce am avea noi deaface cu vechiul Testament si acum cu acest Psalm? Negresit, daca privim lucrurile care se descriu in Vechiul Testament la modul literal am putea spune pe buna dreptatae ca nu se potrivesc pentru cei din dispenasatiunea Harului.Dar intrucat intreaga Scriptura este insuflata de Duhul lui Dumnezeu si de folos,v-a trbui sa o aplicam si la vietile noastre  vrand nevrand daca ne consideram copii ai lui Dumnezeu.Ca sa putem face acest lucru trebuie sa o privim prin capacitatea de a intelege spiritual si atunci vom avea beneficiu.Am intalnit si dintre acestia care spun;Vechiul Testament este istoria poporului Evreu. Si asa este.Pentru cei rascumparati Cuvantul este Painea care s-a coborat din Cer.Ne hranim cu aceasta paine, avem viata.

         Dar sa nu uitam ca toata Scriptura este de folos. Dece e de fplos? 2 Timotei 3.17. pentruca omul lui Dumnezeu să fie desăvîrşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.Daca platim atentie la acest verset vedem cum Cuvantul aduce in atentie, sau scoate in evidenta,ceva important anume; pentruca omul lui Dumnezeu Cu alte cuvinte, nu orcine poate invata cate ceva si din Vechiul Testament. Apoi, trebuie sa te incadrezi in a fi om al lui Dumnezeu.Mai simplu spus, este neaparat nevoie sa fi nascut din nou.Este adevarat ca ,cei mai multi iau ce citesc literal si deseori se incurca. veniţi să ne închinăm Psalmistul face as zice o invitatie la Inchinare. Cui o face el? Poporului din care facea si el parte.Cu alte cuvinte, se indentifica cu poporul.Acestui popor care deseori in Istoria lui s-au indepartat de Dumnezeul lor care si-a aratat in nenumarate randuri bunatatea Lui catre ei.

         Sigur ca, a veni inaintea Domnului sa te inchini, mai intai trebuie sa il recunosti ca Domn si Stapan al tau.Fie la modul Individual fie ca popor. Daca trecem la noi care spunem ca suntem mantuiti,vom vedea ca invitatia ete adresata la fel ca si Israelitilor din vechime. Numai ca acest popor era pamantesc si noi cei mantuiti avem un alt stataut as zice inaintea lui Dumnezeu de Copii ai Lui prin Domnul Hristos.Israelitii erau un popor pamantesc si diferenta intre ei si noi este ca noi suntem poporul lui Dumnezeu ceresc.Nu pot veni oamenii sa se inchine atat timp cat ei sunt morti spiritual despartiti de Dumnezeu.Dece Ii chaema Psalmistul pe popor sa se inchine?Psalmistul realiza mult mai mult decat poporul de rand ca sunt vinovati inaintea lui Dumnezeu.Deseori se intorceau catre alti dumnezei,si slujau lor.

         In felul acesta provocau la manie pe Dumnezeul lor care i-a scos din robie cu brat puternic.Psalmul 95:10. Patruzeci de ani M-am scîrbit de neamul acesta,şi am zis: „Este un popor cu inima rătăcită;...Iata dar motivatia Psalmistului de ai chema la inchinarea catre Dumnezeul lor.Am spus ca cei rascumparati sunt parte din poporul ceresc al lui Dumnezeu. Ei bine, decate ori nu ar putea sa spuna Dumnezeu ca s-a scarbit de noi, prin felul in care il suparam? Avem in Domnul Isus un Mijlocitor care intervine inaintea Tatalui Sau pentru cei pe care i-a rascumparat.Aceasta mijlocire nu ne incurajaza sa traim oricum. Psalmistul ar fi putut sa spuna;Ma inchin eu si este suficient.Aceasta obligatie de a chema poporul sa se inchine cu toti,o aveau preotii.Dar si pretii in decursul Istoriei acestui popor sau indepartat de Dumnezeu.

         A fost necesar ca Psalmistul sa intervina el.Cei din Casa lui Dumnezeu sunt chemati sa vina impreuna si sa se Inchine inaintea lui Dumnezeu.Cand in Casa lui Dumnezeu nu este unul care sa sesizeze ca adunarea s-a indepartat si necinsteste pe Dumnezeu,va plati pretul pe care deseori poporul Evreu l-a platit.şi să ne smerim, Iata ce trebuiau ei sa faca inaintea lui Dumnezeu.Sa se zmereasca cu totii. Dar noi azi nu trebuie sa ne zmerim inaintea Dumnezeului nostru? Negresit ca da.Dar spuneam cu alta ocazie ca, Zmerenia este o floare rara care nu creste in orce pamant, o Inima nelucrata de Dumnezeu.Cuvantul ne indeamna sa ne zmerim noi Insine. Cu alte cuvinte, sa nu dam prilejiul lui Dumnezeu sa treaca la a ne zmeri.1 Petru 5:6. Smeriţi-vă dar supt mîna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalţe.De unde sa ne Inalte?Din starea de ingamfare spirituala,de aroganta, de care multi dintre noi o afisam printre Frati. Noi nu mai avem pe Psalmist sa ne cheme la zmerenie. Avem Cuvantul lui Dumnezeu.

         Nici cei ce se considera ca sunt chemati sa se ocupe de adunare nu fac dovada ca pot face asa ceva.Adica, sa fie un exempu pentru Intreaga adunare.La fel ca si Preotii din trecut.Noi nu avem nevoie ca cineva sa ne cheme, sa ne indemne la zmerenie. Dece? Pentruca Dumnezeu In bunatatea Lui ne-a lasat Cuvantul scris, In care gasim tot ce avem nevoie pentru a ne indrepta. Apoi,a pus si Duhul Lui cel sfant in cel nascut din nou.Numai ca, cei mai multi dintre noi il neglijam  si de aici si lipsa de zmerenia.să ne plecăm genunchiul înaintea Domnului, Ce inseamna sa ne plecam genunchii? Nu gresesc dac spun ca aceasta arata o stare de umilinta. Cu alte cuvinte, ingamfarea,aroganta trebuie sa dispara din caracterul nostru. Acestea doua trasaturi,nu sunt din caracterul Domnului Hristos. Daca vrei sa spui ca iti pleci genunchii inaintea lui Dumnezeu in fiecare seara la rugacine, Trebuie sa te testezi sa vezi daca indraznesti sa te prezinti cu un duh arogant, cu un duh Ingamfat Inaintea;Făcătorului nostru! Sau al Creiatorului nostru.

         Adica, Inaintea Celui care ne-a creiat ne este greu sa recunoastem cei mai multi dintre noi ca Dumnezeu  ne poate si zmeri inpotriva vointei noastre.Asa cum am spus ceva mai sus, este intelept si e cu mult mai bine sa ne zmerim noi Insine.E de dorit sa nu provocam pe Dumnezeu sa treaca la disciplina. Indefinitiv, ce este zmerenia daca nu o latura a disciplinei.Spuneam cu alta ocazie despre disciplina lui Dumnezu. Disciplina pe care o aplica din dragoste sa ne faca sa Intelegem ca ne Iubeste, dar nu ne vrea sa traim, sa actionam oricum.Ne vrea ca Domnu Hristos care l-a cinstit in toata purtarea Lui pe Dumnezeu.Dealungul Istoriei poporului Israel, Dumnezeu, a intervenit in nenumarate randuri pentru ai zmeri, ai disciplina.Tot asa lucreaza El si azi cu cei care sunt poporul Lui ceresc.Dumnezeu ramane acelasi in atributele Lui.Spuneam cu alta ocazie ca, Dumnezeu, is exercita atributele Lui si am enumerat unele din ele.Sa luam indemnul, Invitatia, Psalmistului ca pentru noi insine .Asta ca sa nu dam prilejul sa ne zmereasca Dumnezeul nostru.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: