duminică, 4 iunie 2017

Apocalipsa 3;17. Pentrucă zici: „Sînt bogat, m-am îmbogăţit, ............


f43bd-picture1bibliacutrandafir


Apocalipsa 3;17. Pentrucă zici: „Sînt bogat, m-am îmbogăţit, şi nu duc lipsă de nimic“, şi nu ştii că eşti ticălos, nenorocit, sărac, orb şi gol,

         Toti care citesc Cuvantul lui Dumnezeu cu atentie,stiu ca Ingerul vorbeste bisericilor In general, dar si In particular, la fiecare care se strangeau In acele biesrici sau adunari cat si din zilele noastre..Daca gandim, ca  numai bisericilor le vorbeste, nu vom putea sa ne hranim personal cu mai nimic. Fiecare dintre noi trebuie sa vedem cum ne raportam la ceia ce citim.Sau cum ne indentificam  cu ceia ce li se spune acestor bisrici.Am Intalnit si din acestia care spun; Nu vedeti ca vorbeste la modul general? Asa este, dar acest mod general este format din cei ce se strang laolalta.Si ca,fiecare In parte avem obligatia sa ne analizam.Ap, Pavel face lumina as zice In privinta aceasta,anume; Ca Intr-o casa mare care are corespondenta In biserica sau adunare sunt doua feluri de vase. De cinste si de ocara. Sau, nascuti din nou si ne nascuti. Pavel ca si Domnul Isus aducea In atentie lucrurile acestea cu caracter pamantesc literal pentru a fi Intelese cele duhovnicesti, spirituale.

         Numai In felul acesta vom fi beneficiarii unei Intelegeri corecte a Cuvantului lui Dumnezeu.Ca mare nevoie avem noi toti sa nu fim ravasiti In gandirea noastra cu privire la planul lui Dumnezeu de mantuire. Asa Incepe Versetul cu aceste cuvinte.Pentrucă zici: Iata deci, ca biserici ca un tot i-se spun aceste cuvinte pe care Ap, Ioan le-a racordat prin Duhul Sfant. Dar asa cum Inteleg si cum am mentionat mai sus, se aplica si la modul personal. Erau atunci ca si In zilele noaste unii care se considera ca sunt bogati. Iata ca aceste cuvinte se adreseaza la modul personal;Pentrucă zici: Ce ziceau acestia In particular din aceasta biserica?Iata ce spuneau despre ei;Sînt bogat, Sigur ca, acestia se refereau la bogatia acestei lumi si deseori s-au facut partide In adunare din pricina diferentelor de clase sociale. Am Intalnit astfel de situatii deaceia fac aceasta afirmatie.Inaintea lui Dumnezeu spuneam cu alta ocazie suntem frati. Chiar daca unii  etaleaza pregatirea intelectuala pamantesca pe care o au; Ei raman In ochii lui Dumneeu saraci.

         Pana ce nu Isi vin In fire sa realizeze ,sa recunoasca ca, sunt ceia ce versetul ne descrie.Mai este o alta latura anume; Cea spirituala la care trebuie sa meditam. Sunt unii ca si In aceasta biserica din Laodiceia care nu se analizau sa vada unde se gasesc. Si azi lucrurile sunt la fl ca si atunci.Te poti vede bogat In ochii tai la modul literal sau spiritual. Dar  mai aveau si alte ganduri despre ei Isusi; m-am îmbogăţit, şi nu duc lipsă de nimic“Daca este vorba sa luam In considerate Inbogatirea de natura pamanteasca materiala,Putini au fost aceia care s-au Imbogatit In mod cinstit. Cei mai multi au recurs la un fel de viata care este complect contrariu cu Cuvantul lui Dumnezeu. Vorbesc de cei care se numesc ei Insusi crestini. Dece? Pentruca Cuvantul ne arta ca ;Ingerul vorbe unei biserici unde se presupune ca cei ce vin sunt deosebiti de cei deafara ,din lume. Aici trebuie sa fim foarte atenti cui se adreseaza Ingerul. Ca sa nu confundam pe cei deafara cu cei din launtru cum Ii numeste Pavel.

         Ce spuneau acestia? m-am îmbogăţit, Expresia aceasta arata o actiune personala.La modul literal se poate aplica; Dar nu si la cel spiritual. Aici, Cuvantul ne arata ca Cel ce Imbogateste este Domnul Hristos.Asa dar, nu ai nimic facut de tine orcare ai fi tu.Ap, Pavel aduce In atentie acest adevar care este deseori neglijat de mai toti anume;1 Corinteni 4; 7. Căci cine te face deosebit? Ce lucru ai, pe care să nu-l fi primit? Şi dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca şi cum nu l-ai fi primit?Dar numai In cazul ca recunosti ca Domnul Isus te-a Imbogatit.Sigur ca nu este vorba de bogatia acestei lumi.Apoi, Versetul aduce In atentie ceia ce spun acestia la modul individual. Ca nu duc lipsă de nimic“ Chiar asa sa fie? Cand te vezi numai pe tine si te uiti numai In jurul tau,privirea Iti este limitata precum si gandirea. Dar este altul care supravegiaza viata ta ca si pe cea a biserici. Ce are El de spus despre biserica, adunarea care sustine ca se aduna In jurul Domnului Hristos? Un astfel de om,chiar daca se considera crestin arata prin aceasta expresie;nu duc lipsă de nimic“Ca nu are nevoie de niciun ajutor.

         Ca Copil al lui Dumnezeu, nici nu-ti poate trece prin minte sa spui ca nu ai nevoie de nimic. Daca pamanteste te poti ;lauda cu asa ceva, nu si spiritual. Ai nevoie cel putin de Harul lui Dumnezeu.Dece? Ca sa duci o viata spre slava Lui ca si Copil al Lui.Daca la Iceputul versetului, cuvintele ar parea ceva mai blande, iata ca versetul aduce acuze grave unuia care se crede crestin si ca nu ar avea apsolut nici-o nevoie ca sa fie ajutat Intrun fel.nu ştii că eşti ticălos,Ce cuvant greu sa-ti spuna cineva ca esti un ticalos.Dar acest cuvant este spus de Cel care Iti cunoaste inima si de care nu poiti ascunde nimic. Daca In relatiile noastre ca oameni ne putem ascunde sau scoate In evidenta anumite “calitati” pe care unii dintre noi le avem, nu tot asa putem proceda cu Dumnezeu care are ochii ca para focului. Aceasta biserica ca si celelalte era cercetata de Dumnezeu.Sa apari Inaintea lui Dumnezu ca un ticalos, este un lucru grav. Asta face dovada ca esti un crestin de adunare. Unui copil al Lui, Dumnezeu, nu-i spune acest cuvant ca este ticalos. Celor nascuti din nou le spune;Matei 25;34……….. «Veniţi binecuvîntaţii Tatălui Meu de moşteniţi Împărăţia, care v-a fost pregătită dela întemeierea lumii.

         Apoi,o alta latura pe care o aduce Cuvantul In atentie este; Sărac,Chiar daca la Inceput a zis ca este bogat, ultimul cuvant Il are Dumnezeu si spune unora care se crede-au bogati spiritual, ca sunt saraci..Pe cei bogati pamanteste Domnul Isus ca si pe acestia spirituali Ii vaeta;Vai de voi bogatilor. sărac,Uite cum vede Dumnezeu pe cel care se crede ca e bogat.Este foarte greu sa te apropi de acesti bogati. Fie ca sunt asa cum am spus bogati materialiceste ori “spirituali” Versetul se Incheie cu aceste doua caracteristici le numesc al celui ignorant;orb şi gol, Daca esti orb,nu te poti vedea cum arati. Cu mult mai mult Inaintea lui Dumnezeu.Daca esti goll daca nu vezi nu te poti vedea ca esti gol sau desbaracat la modul literal. Dar sipritual se atribuie acest cuvant de  gol,Ce este mai trist sa fi gol sufleteste si sa nu te poti vedea cum esti.Orb, ca nu poti sa-ti vezi starea In care te afli.Gol, pentruca pacatul te-a desbracat si nu esti Imbracat cu haina neprihaniri.Cate-va ganduri din acest verset care ne vorbeste de starea unuia care se crede ca e bogat si nu are nevoie de niciun ajutor. In Incheiere am sa relatez o Imprejurare.

         Am stat de vorba cu cineva si l-am Intrebat ce face. Si el mi-a raspuns ca nu are dece sa se planga.Cu toate ca Scriptura ne arata ca omul are dece sa se planga orcare ar fi el.Iata cum citim In Ieremia 3;39. De ce să se plîngă omul cît trăieşte? Ficare să se plîngă mai bine de păcatele lui! Orcare dintre noi avem motiv sa plangem.Orcare dintre noi Intrun fel sau altul pacatuim. Unii spun la pacat greseala.Oricum am chema noi apare Inaintea lui Dumnezeu pacat.Acesta cu care am vorbit, nu stia ca mai tarziu vor veni In viata lui si situatii In care trebuie sa plangi sufleteste.Nu e bine sa ne ia gura pe dinainte fara sa controlam Cuvantul.Spuneam cu alta ocazie ca; Dumnezeu celui nascut din nou Ii da clipe sa stea de vorba cu el Insusi, pentru a se analiza. Dece asa? Pentru ca sa punem la punct relatia care Intrun fel sau altul s-a deteriorat din pricina unei “greseli”.Ca sa nu spun pacat.Doresc ca aceste ganduri sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele depretutindeni si care sunt sinceri si iubesc Cuvantul lui Dumnezeu.

John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: