marți, 20 iunie 2017

Matei 2;1. După ce S-a născut Isus în Betleemul din Iudea, .......

f43bd-picture1bibliacutrandafir


Matei 2;1. După ce S-a născut Isus în Betleemul din Iudea, în zilele împăratului Irod,

Am pus acest titlu din evangelia dupa matei ca referinta. Am sa spun cate-va ganduri din ce este scris mai jos dintr-o predica.Iata ce spune autorul acestei predici.
 
Dumnezeu, prin oamenii Lui, prin proroci, pregatise pe poporul Sau Israel pentru trimiterea Domnului Isus.

         Citatul este dintr-o predica din Metei 2;1-12. Unde citim de trimiterea Domnului Isus la poporul Israel.Care este motivul acestei trimiteri? Scriptura trebuia sa fie In concordanta,sa se Implineasca cu privire la ce anuntase Prorocii despre Mesia.Dece a ales Dumnezeu pe acest popor? Din pricina lui Avraam, pe care la randul lui a fost ales de Dumnezeu.Ca din Avraam, urma sa devina acest popor Israelit. Avraam va fi chematTatal tuturor credinciosilor.Apoi, acest popor urma sa anticipeze Biserica corporala,la venirea Domnului Hristos.Mi-a atras atentia aceste cuvinte care zic eu nu corespund cu ceia ce citim In armonie cu restul din Cuvant. Iata ce cuvinte mi-au atras atentia;pregatise pe poporul Sau Israel.

         As dori sa fac o precizare anume; Nu ma uit dupa ce as putea sa gasesc In predicile unora sau a altora ca ceva gresit.Departe de mine  asa ceva.Dar as dori ca ceia ce spun sa fie In concordanta, In armonie, cu Intreg Cuvantul lui Dumnezeu. Iata un exemplu, ca Dumnezeu,nu a pregatit  poporul ci numai pe Simeon care astepta venirea Domnului Hristos.Asa citim In;Luca 2;28 inclusiv 36 versete care ne arata ca era si Ana pregatita de Dumnezeu,  asteptand-ul  pe Mesia.Cand vine vorba de popor, vedem ca a fost ostil Domnului Hristos chiar dela anuntul ca va veni.Ca a fost Instintat de proroci, asta e cu totul altceva.Iata ce citim In privinta aceasta;Matei 2;3. Cînd a auzit împăratul Irod acest lucru, s-a turburat mult; şi tot Ierusalimul s-a turburat împreună cu el. Asa dar, Dumnezeu a pregatit pe Proroci la modul individual,ca sa spuna despre venirea lui Mesia, nu si Poporul. Si Ioan are ceva de spus cu privire la,Popor si la venirea Domnului Hristos.Ioan 1;11. A venit la ai Săi, şi ai Săi nu L-au primit. Deci, cum a fost pregatit Poporul?
         Si nu numai atat. Dar si Isaia Il vedea anticipat pe Scumpul nostru Mantuitor cum v-a fi primit de poporul israel.Isaia 53. Acest capitol este pentru noi toti,destul de semnificativ pentru a Intelege.Daca privim In ansamblu, vom vedea ca nu numai Israel l-a respins pe Domnul Isus ci si orce om la modul individual Il respinge si azi.Deaceia nu omul este cel care se apropie de Acest Mantuitor slavit. Este necesar ca Domnul Isus sa-i caute pe cei pe care Tatal Ii da spre mantuire. Iata ce citim cu privire la Domnul Isus;Luca 2;34. Simeon i-a binecuvîntat, şi a zis Mariei, mama Lui: „Iată, Copilul acesta este rînduit spre prăbuşirea şi ridicarea multora în Israel, şi să fie un semn, care va stîrni împotrivire. Indraznesc sa fac o asemanare In felul de a pregati Dumnezeu un suflet si nu un popor Intreg. Am vazut ca, Dumnezeu a pregatit In particular pe Simeon si Ana In asteptarea Intalniri cu Mesia. Asemanarea pe care doresc sa o aduc In atentie este urmatoarea;Cand un gradinar vrea sa semene ceva seminte in ogorul lui, mai Intai pregateste ogorul si dupa aceia pune semintele.

         Dumnezeu care spuneam cu alta ocazie Infatiseaza pe Gradinar,care pregateste mai Intai inima ca pe a lui Simeon si a lui Ana,Poporul, am vazut In relatarea evangelistului Matei 2;3. Cînd a auzit împăratul Irod acest lucru, s-a turburat mult; şi tot Ierusalimul s-a turburat împreună cu el.la vestea ca Mesia a venit.Poporul s-a alipit de Irod. Erau acestia pregatiti de Dumnezeu sa-l primeasca pe Mesia? Le pregatise Dumnezeu inima?Venirea Domnului Hristos nu a produs bucurie in popor. Ci din potriva tulburare.Matei 27;22. Pilat le-a zis: „Dar ce să fac cu Isus, care se numeşte Hristos?“ „Să fie răstignit“, i-au răspuns cu toţii.Cuvantul este destul de clar In privinta aceasta. Cand esti In asteptare (si pregatit) astepti vestea cu bucurie cum au asteptat Simeon si Ana. Acestia erau nelipsiti dela Templu.Apoi, as dori sa spun ca; Dumnezeu, daca  ar fi pregatit poporul cum am citit, Nu numai Il Instinta prin Proroci cum am spus ceva mai sus. Dar,Il si pregatea sa Il primeasca pe Fiul Sau. Nu sa-L respinga cum ne relateaza ev, Ioan.

         Dar daca Dumnezeu ar fi pregatit Poporul sa Il si primeasca ,Intra In contradictie cu Prorocul Isaia care a spus felul de cum a fost primit Mesia. Si mai explicit cu Evangelistul Ioan care spune destul de clar ca;nu L-au primit. Personal ramane sa Inteleg ca; Dumnezeu, face lucrarea de pregatire complecta. Adica, ar fi  pregatit poporul sa si-l primesaca.Sau la modul individual cand pregateste o inima acea inima va primi pe Domnul Isus. Nu este dubiu In privinta asta.As dori sa spun ca;Avem deaface cu un Dumnezeu care face orce lucrare deplina, complecta. Il vedem pe Dumnezeul nostru chiar dela Inceput cand a conceput si facut creiatia. Cuvantul ne relateaza ca;Geneza 1;31. Dumnezeu S-a uitat la tot ce făcuse; şi iată că erau foarte bune.Cu alte cuvinte,nu mai era nimic de adogat.

         Am adus Inainte asemanarea Dumnezeului nostru cu Gradinarul. Si poate se vor gasi si unii care se vor grabi sa nu fie de acord cu o astfel de asemanare. Dar cum spun deseori de armonizarea Cuvantului am sa dau si locul care atesta acest adevar,Geneza 2;8. Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit;As aduce In atentia si mantuirea lui Dumnezeu care este complecta facuta de Domnul Isus la Golgota.Dar si sadita In inima celui pe care Dumnezeu,Il are In vedere sa-l mantuiasca.Si la care omul orcare ar fi el nu poate sau nu este chemat sa contribuie cu ceva. Omul este mort oricare ar fi el. Si numai dupa ce a fost adus la viata se poate sta devorba cu el de mantuire.Mantuirea este darul lui Dumnezeu si o da acelei inimi care a fost lucrata In prealabil de Dumnezeu. Daca omul ar putea sa contribuie, ar pune In umbra lucrarea desavarsita a Domnului Hristos.Spuneam cu alta ocazie ca, Inima este asemanata cu ogorul. Asa ca, orce inima daca ar sta dupa vointa omului nu ar mai fi o inima lucrata de Dumnezu. Cu alte cuvinte, lucrarea Domnului Isus ar fi incomplecta.

         Atunci ar apare aceasta lucrare de mantuire cum ne este relatat In fraza de mai sus. pregatise pe poporul. Ramane sa Intelegem ca Dumnezeu nu lucreaza cu gramada ci la modul individual. Asa lucra Dumnezeu In vechime si asa lucreaza si azi. El ramane un Dumnezeu ne schimbat.In fraza de mai sus se aduce In atentia ca; Poporul a fost  lucrat de Dumnezeu (Gradinarul). Lucru pe care nu-l vedem In Cuvant.Cel care a fost lucrat va primi samanta Cuvantului, va cadea Intrun pamant(inima) lucrata In prealabil si va aduce roada. Asa se Intampla cu poporul Israel la modul individual nu la gramada.Cu alte cuvinte, aceasta samanta va ajunge sa creasca pana la maturitate, Respingerea Domnului Isus decatre Israeliti, face dovada ca, Dumnezeu, nu a lucrat In popor ca sa fie primit Fiul Sau.Atentie pentru cei care propaga ca, mantuirea se pierde.Iata deci ca Dumnezeu nu pregateste la gramada. Fie el popor sau individual care sa primeasca pe Domnul Isus.Cand se vine cu gramada,aduce suspiciune.

John Balarie
Los Angeles California!



Niciun comentariu: