miercuri, 14 iunie 2017

Psalmul 97;10. Urîţi răul, ceice iubiţi pe Domnul!..............

f43bd-picture1bibliacutrandafir


Psalmul 97;10. Urîţi răul, ceice iubiţi pe Domnul!El păzeşte sufletele credincioşilor Lui,şi-i izbăveşte din mîna celor răi.

         Cineva a postat acest Psalm pe o pagina,si mi-a atras atentia acest cuvant Urîţi răul, Sigur, cuvantul acesta de ura se gaseste In structura omului pacatoas orcare ar fi el.Sau, cum e chemata aceasta structura decare spun des,firea veche carnala.Psalmul relateaza o atitudine prin acest cuvant;Urîţi răul, care nu se Incadreaza In noua structura sufleteasca a celui nascut din nou. Pentru cei din dispensatiunea Harului as Indrazni sa spun ca se potriveste un alt cuvant anume;Respingeti raul. Cu alte cuvinte, nu-l acceptati In viata voastra noua.In vocabularul celui nascut din nou nici nu ar trebui sa fie acest cuvant-Ura-Dece? Pentruca In Domnul Hristos noi avem putere de a respinge sau de a ne Impotrivi raului. Chiar daca firea noastra veche ne Inpinge de al accepta In vorbire sau In comportamentul nostru. Spun des ca, relatia Israelitilor si In cazul de fata a Psalmistului era una la nivel pamantesc.De natura fireasca In care se gaseste el acest cuvant Ura.  

         Sa nu scapam din vedere ca Vechiul Testament este scris In limba ebraica. Cu alte cuvinte,Totul este raportat la structura pamanteasca, carnala. Cei din vechime nu aveau o a doua fire din Dumnezeu. Ei erau nascuti fireste si atata tot.Cei nascuti din nou spun des au o alta structura noua din Dumnezeu. Dece? Pentruca au fost nascuti din Dumnezeu.Ioan 1;13 partea dela urma.Spuneam cu alta ocazie ca, versetul ne aduce Inainte patru nasteri. Aduc In atentie pe fiii lui Israel ca sunt de natura pamanteasca. Pe cand cei nascuti din Dumnezeu au o natura cereasca.In structura Domnului Hristos nu a fost acest element natural de a ura cat a trait In acest trup.Dece? Pentruca nu avea pacat.Spuneam cu alta ocazie dece Domnul Isus nu a avut pacat In trupul Lui de carne. Cu toate ca El se chema Fiul Omului.Nu stiu cati au fost interesati sa afle acest adevar anume;Dece Domnul Isus nu a avut pacat cu toate ca era In trup ca si al nostru.El Insusi spunea ca; Fiul Omului a venit sa caute si sa mantuiasca ce era pierdut.Asa citim In;Luca 19;10.Iata deci, ca acest cuvant Ura, nu trebuie sa fie In viata celor nascuti din nou.

         Amintesc ca este important sa stim cum a fost conceput Domnul Isus ca Fiu al omului.Unirea Mariei nu a fost cu barbat ci cu Duhul sfant.Luca 1;35. Îngerul i-a răspuns: „Duhul Sfînt Se va pogorî peste tine, şi puterea Celui Prea Înalt te va umbri. De aceea Sfîntul care Se va naşte din tine, va fi chemat Fiul lui Dumnezeu.Din potriva Domnul Isus a spus sa iubim pe vrasmasi. Nici decum sa-i uram.Asa cum am spus gasesc pentru noi cei nascuti din nou ca acest cuvant de  Ura nu Is gaseste locul In limbajul nostru ca sfinti.Noi Il citim dar nu Il si aplicam In relatia noastra cu semenii nostrii. Si nici In orce circumstanta ne-am gasi.Iata dece spun des ca nu putem lua din Vechiul Testament nimic dar apsolut nimic literal pentru a avea un beneficiu pentru cresterea noastra spirituala.Ca sa avem un beneficiu spiritual si implicit de a creste In cunostinta este necesar sa armonizam cu Noul Testament, din dispensatiunea Harului In care ne aflam.

         Versetul continua cu aceste cuvinte;ceice iubiţi pe Domnul! Si iubirea lui Dumnezeu In vechime era de alta natura, legata de relatia pamanteasca.Si chiar temporala.Avem locuri In Cuvant care ne arata cum Israeliti se departau de Dumnezeu si se alipeau de idoli.Aratau ei prin alipirea de idoli ca Il iubesc pe Dumnezeu?Apsolut Nu.Toate promisiunile facute de Dumnezeu Israelitilor au fost de natura pamanteasca.Si Iubirea lor se baza se Incadra In aceasta relatie de pamant.Sau de oameni carnali cu o fire pamanteasca.Chiar si Prorocii aveau o legatura a lor temporala cu Dumnezeu. Care era motivul? Dumnezeu Ii folosea cand gasea de cuvinta.Adica, sa ma explic; ceia ce vreau sa spun.Ei nu aveau aceasta intimitate pe care o au Copiii lui Dumnezeu de Tata si Fii si Fice. pe care o au cei nascuti din nou de Dumnezeu.Indraznesc sa spun ca;Aceasta relatie pe care o au cei nascuti din nou este una permanenta. Dece? Pentruca este legata de familia cereasca nu pamanteasca.Spuneam cu alta ocazie ca; Israelitii se numesc Fii lui Israel, sau ai lui Avraam. Pe cand cei nascuti din nou se numesc Copii sau Fii ai lui Dumnezeu. Si aratam dece se numesc ei Fii ai lui Dumnezeu. Pentruca au fost nascuti de Dumnezeu nu de om orcare ar fi el.

         Chiar daca Israelitiii erau Indemnati sa iubeasca pe Domnul afectiunea lor era uneori temporala, de natura fireasca.Asi Imparti acest verset In doua parti. Una pentru Israeliti si alta pentru cei nascuti din nou din dispensatiunea harului. Dece asa? Pentruca asa cum am spus ei ca popor pamantesc aveau deaface cu trupul acesta de carne. Noi cei rascumparati, nascuti din Dumnezeu avem de aface In relatia noastra cu Tatal nostru printr-o stare spirituala, de suflet pe care o numesc; duhovniceasca.Iata dece spunea Domnul Isus aceste cuvinte; Matei 10;28. Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, dar cari nu pot ucide sufletul; ci temeţi-vă mai degrabă de Celce poate să piardă şi sufletul şi trupul în gheenă.Psalmistul as Indrazni sa spun ca face o prorocie asupra a ceia ce avea sa ia nastere odata cu venirea Domnului Hristos.Adica, un popor  ceresc care este debarasat de ce este pamantesc.

         Cu alte cuvinte, ei sunt interesati de Cer nu de pamant. Sunt constienti ca sunt temporari aici pe pamant asa cum le este si trupul acesta de carne.,El păzeşte sufletele credincioşilor Lui,Este necesar sa facem dinstinctie In ceia ce priveste credinciosia pe care o aveau israeliti si credinciosia pe care o au cei nascuti din nou.Una este legata de pamant si promisiunile pamantesti. Iar alta este legata de Cer cu promisiunile ei ceresti pe care Domnul Isus le aduce Inainte anume; In Casa Tatalui Meu sunt multe locasuri…..Ioan 14;2. În casa Tatălui Meu sînt multe locaşuri..Sau as Indrazni sa spun ca; Israelitii aveau radacinile Infipte In pamant. Iar cei nascuti din Dumnezeu au radacinile Infipte In Domnul Hristos. Iata dece,Domnul Isus aduce Inaintea Tatalui In rugaciunea din Ioan 17 aceste cuvinte;Ioan 17;15. Nu Te rog să-i iei din lume, ci să-i păzeşti de cel rău.

         Nu toti credinciosi stiu ca Psalmii sunt prorocii.Psalmistul ca si orcare din Proroci vedeau anticipat evenimentele care urmau sa apara odata cu venirea Domnului Hristos.Apoi, versetul continua;şi-i izbăveşte din mîna celor răi. Aceste cuvinte dela urma se Incadreaza In ce cere Domnul Isus Tatalui pentru cei rascumparati In rugaciunea din Ioan 17.Sigur ca, Israelitii aveau In jurul lor popoare care vroiau sa le faca rau.Dar despre cei rascumparati mi-am expus gandul cu o alta ocazie  privire la cine sunt cei rai sau, dusmanii lor. Spuneam ca cei ce vor sa faca rau celor rascumparati pot fi si oamenii la modul literal dar cei mai periculosi sunt apucaturile care se gasesc In firea veche, carnala care sicaneaza, vor sa le faca rau copiilor lui Dumnezeu.Israelitii trebuiau sa se lupte cu cei rai care Ii Inconjurau.Ei bine, si copiii lui Dumnezeu sunt In alerta de a preantampina atacurile care vin din firea veche.

         Avem In privinta aceasta  pe Ap, Pavel care ne aduce Inainte aceasta lupta.Iata ce spune el cand vine vorba sa fie In alerta la atacurile firi vechi; 1 Corinteni 9;27. Ci mă port aspru cu trupul meu, şi-l ţin în stăpînire, Uite asa Inteleg armonizarea la ceia ce citesc In Vechiul Testament cu Noul Testament.Sunt aspecte In Vechiul Testament pe care nu le putem aplica In viata noastra literal ca copii ai lui Dumnezeu.Spuneam ca lucrurile pamantesti trebuiesc separate de cele ceresti.In felul acesta vom avea de castigat In cresterea noastra spirituala. Dar si In Intelegerea Cuvantului.Domnul sa ne dea harul sa pretuim acest Cuvant scump al lui Dumnezeu care ne este de mare folos In drumul nostru catre Casa Tatalui.In pribegia pe acest pamant. Cate-va ganduri care asa cum spun des, doresc sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele de preutindeni sinceri si care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu Intrdevar.

John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: