duminică, 10 septembrie 2017

1 Timotei 4;12. Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea;..............


f43bd-picture1bibliacutrandafir


1 Timotei 4;12. Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea; ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie.


         Tanarul Timotei era prins In lucrare.Pavel Ii da unele sfaturi care erau necesare unui tanar ca Timotei.Lucrarea aceasta In care era prins acest tanar nu era usoara. Este o lucrare pe care o facea ca tanar pentru Dumnezeu. Lucrarea Inteleg si multi ar trebui sa Inteleaga ca nu este In slujba unui om ci a lui Dumnezeu.As Indrazni sa spun ca; Dumnezeu este Angajatorul care angajaza pe cine gaseste El de cuvinta.Daca as face o asemanare cu ce se Intampla la modul literal, Intre cel ce angajaza si un candidat pentru pozitia pentru care a aplicat,este necesar ca aplicantul sa fie pregatit pentru asa ceva. Acum Cand cneva vrea sa aplice Inaintea lui Dumnezeu sa fie angajat, pus In slujba pentru El,la fel trebuie sa se califice pentru o asa lucrare.La poarta unei compani pot sta multi pentru a se angaja. Dar cel ce ia decizia este Angajatorul,care In final Il va si plati.


         Avem In Cuvant calitatile pe care trebuie sa le aiba cel care doreste sa fie angajat.Iata ce calitati pune Cuvantul Inaintea celor doritori de a fi angajati;
1Timotei 3;2,2. Dar trebuie ca episcopul (Sau: privighetor.) să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, înţelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeţi, în stare să înveţe pe alţii.Apostolul Pavel aduce toate acestea Inaintea tanarului Timotei.Pavel Ii punea pe umeri lui Timotei o lucrare extrem de grea. Era grea pentruca era tanar, iar pe dealta parte pentruca era constient ca aceasta locrare apartine lui Dumnezeu.Nu stiu daca cei care sunt prin Adunari,biserici au luat seama la acest verset.Sau Indraznesc sa spun; Cand acestia au decis sa se faca pastorii au luat ei In consideratie acest verset?Sa se analizeze ei Insusi sa vada daca sunt calificati pentru o asa lucrare.


         Oricum,Pavel era constient nu numai ca lucrarea pe care o Incredinteaza acestui tanar, este extrem de grea si comporta anumite calitati.Dar atunci ca si In toate timpurile prin adunari, biserici, au fost unii care Incercau sa dispretuiasca pe cei tineri. Iata dece, Pavel Il sfatuieste pe Timotei sa nu dea ocazia sau sa nu permita as spune ca cineva sa-l dispretuiasca ca este tanar. Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea;Am avut ocazia delungul anilor sa vad pe unii care erau destul de In varsta si cei tineri nu aveau loc de ei. Cu toate ca acestia In varsta nu erau calificati pentru o asa lucrare.Sau ce sa mai spun, sa fie In stare sa Invete si pe altii cum arata Cuvantul.Pavel cunostea astfel de stari printre credinciosi. Deaceia vroia ca tanarul Timotei sa nu cada prada unora ca acestia care erau calauzit In firea lor de un duh de dispret.


         Cu privire la a fi Instare sa Invete si pe alti, avem In cuvant nu numai In Noul Testament aceasta caliatae de a Invata pe altii. Dar si In Vechiul Testament spuneam cu alta ocazie ca; Dumnezeu pregateste pe cel pe care Il are Invedere sa-l angajeze(sa-l foloseasca) In lucrarea Lui.Iata cate-va locuri In afara de cel dat mai sus din Timotei.Exod 35;34. Proverbe 8;6. 2 Timotei 2;2.Era tanar Timotei si sigur avea sa intre In lupta apriga a vieti In lucrare. Avea sa aiba deaface cu oameni netaiati Imprejur cu inima.Acestia care se chemau  credinciosi, dar care aveau acest duh de a dispretui pe fratele lor mai tanar.Am mai scris si cu alta ocazie despre acest tanar Timotei.Dar de data aceasta as dori sa spun ceva mai pe larg ce Inseamna sa fi In lucrare pentru Dumnezeu.Nu vreau sa fiu Inteles gresit In cele ce voi aduce Inainte.La Inceputul Biserici nu erau scoli speciale In care sa se Invete sa devi pastor sau predicator.


         Aceasta obligatie de a Invata si-o asuma Insusi Dumnezeu.Exod 35;34. I-a dat şi darul să înveţe pe alţii, atît lui cît şi lui Oholiab, fiul lui Ahisamac, din seminţia lui Dan. Cine i-a dat? Intelegem ca Dumnezeu.Azi aceasta lucrare de a Invata Ii apartine Duhului Sfant.Omul oricare ar fi el, daca nu este Invatat de Dumnezeu prin Duhul Lui cel Sfant, nu va putea sa Invete pe alti ceia ce vrea Dumnezeu sa stie Fratii si Surorile din adunari sau biserici.Dupa ce l-a Indemnat pe Timotei,sa nu se lase dispretuit de cei care ar Incerca, ar avea acest duh de dispret,Ii aduce responsabilitatile lui Inainte.ci fii o pildă pentru credincioşi: Cum sa fi o pilda pentru cei batrani care Incearca sa te puna jos, sa te dispretuiasca?Am avut ocazia sa vad astfel de situatii.Timotei nu putea sa faca nimic asupra acestor dispretuitori, decat sa le dovedeasca prin viata lui ca este lucrat de Dumnezeu.


        Si iata ce cuprindea acest fel de a se comporta Timotei printre farti;în vorbire, Sa nu ai o vorbire la care acestia sa poata gasi cusur. Cu alte cuvinte sa te stradui sa apari In fata Fratilor caunul fara reprosi, ca unul Incercat In lucrare.Este posibil asa ceva? Negresit ca da. In gura celui nascut din nou nu Isi mai au loc cuvinte care sa aiba doua Intelesuri sau chiar vulgare. Am Intalnit astfel de persoane care se crede-au crestini dar vorbirea lor era vulgara.Pavel vroia sa-i spuna lui Timotei sa fie atent ce cuvinte scoate pe gura.Am Intalnit odata cand am fost In Romania pe un batran la adunare a carei vorbire era flecara. Si i-am spus; Asa te-am lasat flecar si tot asa te gasesc dupa anii de zile.Pavel vroia ca tanarul Timotei sa nu compromita pe Domnul Hristos prin vorbirea lui.Apoi, în purtare, Purtarea si ea are locul ei bine stabilit In viata celui nascut din nou. Suntem diferiti de cei deafara? Atunci cinstim numele scump al Domnuli Hristos.


         Timotei trebuia sa faca aceasta dovada prin purtarea lui printre credinciosi. Cate ar mai fi de spus cu privire la purtare.Ne cunoastem fiecare de felul cum vorbim, cum ne purtam.Apoi, aduce Inaintea lui Timotei dragostea.Nu e vorba de o dragoste care  oscileaza In anumite circumstante.Este vorba de dragostea din Dumnezeu;Romani 5;5.Ca sa Intelegem mai bine.Pe aceasta dragoste dorea Pavel ca Tanarul Timotei sa o arate printre credinciosi. în credinţă, Aici Intervine acea credinta care este darul lui Dumnezeu pe care o gasim In Efeseni 2;8.
O credinta data odata pentru totdeauna Sfintilor;Iuda 1;3.Aceasta credinta nu este Indoielnica, nu sovaie, nu da Inapoi.Timotei era si el tanar si ca orce tanar situatiile  din viata lui erau delicate si ispititoare.Avea mare nevoie de harul lui Dumnezeu In lucrarea la care a fost chemat.Dar nu numai In trup sa fe curat ca tanar ci si In gandire. Si vai ca nu numai tineri trebuie sa ia seama la ce gandeste ci si orcare frate ca nu conteaza varsta.O gandire murdara, mai devreme sau mai tarziu va conduce la actiuni murdare.


         Am avut si aceasta ocazie sa vad astfel de cazuri care au premeditat pacatul In gandire, apoi s-a coborat In inima si nu a trebuit mult timp ca sa cada prada, victima. Un pastor din Florida ca sa impresioneze pe credinciosi, sa le dovedeasca cuvintele Domnului Hristos la modul literal avea un Sarpe veninos la predicile lui. Si odata l-a muscat si i-a fost fatal. Dar nu numai el si tatal lui si a murit la fel si Bunicul lui (grandfather) Ce era Sarpele? Era la modul spiritual pacatul. Nu este necesar ca sarpele (pacatul) sa te muste de doua ori, ca sa cazi victima.Cate-va ganduri pe care doresc sa le Impartasesc de data aceasta In mod special  cu Fratiii cei tineri. Iar cei In varsta sa se fereasca de a fi calauziti de acest duh al dispretului pe cei tineri. Apoi cu o dorinta pentru Fratii si Surorile mele tineri care au mult de Invatat pentru a trai o viata curata spre slava lui Dumnezeu. Sa nu compromita numele Domnului Isus cum au facut la vremea lor unii din care azi sunt batrani.Domnul sa le dea acestor tineri Harul Lui.


John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: