marți, 19 septembrie 2017

Deutronom 6;6, Şi poruncile acestea, pe cari ţi le dau astăzi,.......

f43bd-picture1bibliacutrandafir


Deutronom 6;6, Şi poruncile acestea, pe cari ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta.

         Iata a cine are responsabilitate de a tine In inima lui Poruncile lui Dumnezeu. O au parintii si In mod deosebit e obligatia Tatalui care coordoneaza bunul mers al familiei.Dumnezeu a pus o responsabilitate enorma pe umerii Tatalui. Deaceia el se numeste si Cap.Este un fel stabilit de Dumnezeu In familia credinciosilor.Si felul acesta Il avem scrisa In Cuvant.1 Corinteni 11;3. Dar vreau să ştiţi că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii, şi că Dumnezeu este capul lui Hristos.Cu alte cuvinte,Barbatul nu poate face ce vrea el pentruca Il are pe Domnul Hristos Cap al lui. Ce vrea sa ne spune prin aceste cuvinte? Ca adica, orce hotarare trebuie luata de barbat supt calauzirea Domnului Hristos, prin Cuvantul lui Dumnezeu.

        Am spus asta ca o introducere la noi In Noul Testament. Dar Iata ca versetul ne arata cum stabilise Dumnezeu obligativitatea Barbatului In familie.Era vorba de niste porunci pe care Dumnezeu le punea pe umerii Tatalui si de care el trebuia sa tina cont.Dar aceste porunci nu erau stabilite de Dumnezeu la nivel de minte.Erau porunci de care el ca Tata trebuia sa tina cont de felul cum coordona mersul familiei lui., pe cari ţi le dau astăzi, Este la modul imperativ nu facultativ.Cu alte cuvinte, trebuia sa le aplice fara sovaire In familia lui si imediat fara Intarziere. Asa era atunci si tot asa este si azi. Spuneam cu alta ocazie ca si noi, ca si cei din vechime, avem deaface cu Dumnezeul nostru care nu se schimba.Am spus ca Dumnezeu, a adresat aceste porunci capului de familie ca Tata.Si vai, cati au nesocotit Cuvantul In vietile lor, platind pret mai pe urma.

         Si iata ce-i spune Dumnezeu sa faca, In mod precis;să le ai în inima ta.Cum am spus la Inceput, nu sa le ai In mintea ta ca cunostinta ci In Inima ta.O, daca si noi am lasa ca Poruncile, oranduielile lui Dumnezeu date noua prin Cuvantul Sau sa se coboare dela minte In inima,altfel ne-ar fi viata In particular dar si ca familie si ce sa mai spun ca relatie de adunare.Cu minte sunt multi care o au plina de “cunostinta”dar cand vine vorba de inima,este goala.Acm as dori ca cei tineri sa ia seama la acest verset din Cuvantul lui Dumnezeu care cara cu el o responsabilitate la care trebuie sa se gandeasca bine Inainte de a face acest pas de a Intemeia o familie.Ma refer la Fratii tineri. Casatoria a fost Intentata de Dumnezeu cand a zis: Geneza 2:18. Domnul Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.“

         Deci, casatoria este un lucru bun si folositor dar si de dorit. Cuvantul ne arata ca;Eclesiastul 4; 9. Mai bine doi decît unul, căci iau o plată cu atît mai bună pentru munca lor.Dar asa cum am spus comporta responsabilitate pe care Dumnezeu a stabilit-o ca Barbatul sa se ocupe de familia lui. In familie, vin copii si acestia trebuiesc educati in temere de Domnul.La aceasta educatie face referire Cuvantul In versetul de mai sus.Si dupa ce Tatal a stabilit In inima lui aceste porunci randuite de Dumnezeu, vedem In versetul urmator obligativitatea tatalui fata de copiii lui pe care Dumnezeu i-a dat In familie.Iata ce citim In versetul acesta;7;Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi, şi să vorbeşti de ele cînd vei fi acasă, cînd vei pleca în călătorie, cînd te vei culca şi cînd te vei scula.

         Daca ne cercetam fiecare In parte si analizam cei mai In varsta de cum am pus In inima Cuvantul lui Dumnezeu, apoi, daca le-am aplicat copiilor nostri cum ne cere acest verset 7.Este vorba de a le Intipari aceste porunci din Cuvant copiilor.7;Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi, Indraznesc sa spun In cunostinta de cauza ca; Au fost unii care vorbeau prin adunare dar copiii lor nu erau In adunare. Chiar daca as admite ca acestia Incercau sa le Intipareasca altor copii aceste cuvinte din Cuvant, ei au fost complect abatuti dela Cuvantul lui Dumnezeu. Versetul nu ne spune sa le Intiparesti altor copii, ai vecinilor sau In cazul de fata celor care Isi aduc copii la adunare. Nu, în mintea copiilor tăi, Ce trist este ca asa cum am spus; acestia se considera ca au chemare sa dea Invatatura In adunare. Dece a copiilor tai personal? Pentruca Dumnezeu ti-a dat tie o familie in care sunt copii, si sunt ai tai. Dumnezeu este precis In privinta aceasta.

         Si iata cum cere Dumnezeu Tatalui sa procedeze cu copii lui.să vorbeşti de ele cînd vei fi acasă, Locul cel mai intim este In familie. Aici fiecare poate sa-si destainuie bucuriile si amaraciunile unul altuia.Este In romana sau cel putin era pe vremea cand eram copil aceste cuvinte;Cei sapte ani de acasa. Cu alte cuvinte, acasa In anii acestia din frageda copilarie se formeaza caracterul unui copil. Si vai cati pe care Ii cunosc personal au neglijat In familile lor aceste doua versete.As concluziona ca; In familie, acasa se formeaza interiorul unui copil de al cunoaste pe Domnul Isus personal.Dar si cînd vei pleca în călătorie, Sigur, ca familie fie In vechime dar si In zilele noastre sunt situatii cand ne deplasam cu Intreaga familie. Cuvantul ne arata ca si In astfel de situatii nu trebuie neglijat de a spune copiilor despre Domnul Isus.Despre Cuvantul Lui Dumnezeu minunat care lucreaza Impreuna cu tatal copilului la developarea acestui caracter frumos si sfant.Decare copilul se va bucura peste anii In viata lui.

         Apoi,cînd te vei culca. Cu alte cuvinte,Inainte de a merge fiecare la culcare sa ai un moment de a avea o partasie intima cu copiii tai ca tata.Nu stiu cati din noi au practicat un astfel de moment In care se canta se citea din Cuvant si apoi se Indrepta fiecare spre locul lui de odihna.Peste aniii care se scurg vom vedea roadele acestui fel de a te ocupa de copiii tai.Apoi, dupa o noapte de odihna In care ai avut clipe sa cugeti la ce ai citit din Cuvant Impreuna cu familia vine dimineata.  C alte cuvinte, o noua zi. Si pentru acesta noua zi Dumnezeu a lasat ce sa faca tatal.şi cînd te vei scula.La sculare Incepe o noua zi In care din nou ai obligatia ca tata sa spui copilului cum sa Isi  petreaca Intreaga zi.Apoi, Dimineata sa nu treca fara ca sa se prezinte copii Inaite Lui Dumnezeu.

         Asa cm am spus este trist ca am Intalnit destui care si-au neglijat acest rol de Tata pe care Cuvantul Il aduce In atentie.Si mai tarziu In viata fiecare au platit pretul nesocotiri Cuvantului lui Dumnezeu cu privire la ce obligatie ai ca Tata In mijlocul familiei.Din nou as dori ca Fratii tineri care dorsec sa-si Intemeieze o familie sa stie cum sa puna In practica In viata lor aceste doua versete.Spre folosul lor si al copiilor lor. Apoi, si Fratii care au o familie Intemeiata dar care sunt Inca tineri,sa ia seama la acest verset atat de minunat pe care Dumnezeu la lasat nu numai pentru cei din vechime ci si pentru toate generatile dealungul timpului ca credinciosi.Aduc In Incheiere acest verset care mi-a fost de un real folos In viata mea.Proverbe 22;6. Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze,şi cînd va îmbătrîni, nu se va abate dela ea. -Domnul sa dea Har Tinerilor sa poata sa Implementeze In inima lor aceste cuvinte care cara cu ele obligatii sfinte.

John Balarie
Los Angeles California!


Niciun comentariu: