miercuri, 6 septembrie 2017

Iov 29;19. Apa va pătrunde în rădăcinile mele,.........

f43bd-picture1bibliacutrandafir


Iov 29;19. Apa va pătrunde în rădăcinile mele,roua va sta toată noaptea peste ramurile mele.


         O credinciosa a dat acest verset unei alte surori  spunandu-i ca i-a placut foarte mult.Sora l-a Impartasit cu mine.Si am zis ca este bine sa vad ce pot cu lumina pe care o astept sa o primesc de sus ca Intotdeauna. Noi ne putem avanta In a spune ce vrem. Dar daca ce vrem sa spunem nu are acoperire pe fond spiritual cu Cuvantul lui Dumnezeu, atunci, cuvintele  nu vor fi binecuvantate. Imediat mi-a atras atentia acest verset sa vad cum as putea sa Il armonizez cu viata celor rascumparati ai Domnului Hristos. Altminteri, vom ramanea cu gustul coji acestui fruct dulce si miezos care este Cuvantul scump al lui Dumnezeu.Acest Cuvant al lui Dumnezeu, are Invelisiul lui.Ap, Pavel are ceva de spus despre Cuvant, sau Evangelie; 2 Corinteni 4;3. Şi dacă Evanghelia noastră este acoperită, pentru cei ce sînt pe calea  pierzării, Acoperita cu ce? Cu aceasta coaje de ne Inteles. Cu alte cuvinte, nu  am ajuns la miezul care contine dulceata fructului.

         Cei ce iubesc Cuvantul lui Dumnezeu,sunt ineresati sa afle ce este In interiorul orcarei coji care apare pe orce verset.Ca sa nu las pe cineva cu impresia ca as face versetele coji, am sa ma explic ce vreau sa spun.Cuvantul lui Dumnezeu In totalitatea lui si fiecare verset In parte se poate Intelege In doua feluri. Iata cum:1) un fel de a analiza ce citim prin firea pamanteasca,( care nu poate avea acces la miez).Fie aceasta fire foarte  intelectuala, de mare clasa as numi-o. Adica, fara nici-o supstanta In ea spirituala.Cei ce vad asa,vor avea doar gustul firi pamantesti (al coji de care am spus mai sus ) Dumnezeul nostru a gasit cu cale sa Inveleasca miezul versetelor In acest ambalaji pe care o numesc coaja. Dece asa? Pentruca sunt unii daca nu cei mai multi care se hranesc cu cojile care ascund fructul propiu zis.Cu alte cuvinte, ce este In interior spiritual.

         Acestia nu sunt nascuti din nou si ca atare, nu pot sa se hraneasca cu miezul spiritual.Acestia sunt printre cei rascumparti care sunt spirituali, duhovniceti Domnul Isus le spune odata ucenicilor care nu puteau pricepe o pilda pe care o aducea Inaintea celor ce-L asculta;.Matei 15;16. Isus a zis: „Şi voi tot fără pricepere sînteţi? Si ucenicii pana la coborarea Duhului Sfant erau firesti.Acum doresc sa aduc Inainte si partea cealalta spirituala de a Intelegri ceia ce citim prin a face armonizarea Cuvantului.Acestia prin aplicare spirituala In starea pe care o au ca nascuti din nou,ajung sa dea la oparte ce e firesc, coaja si sa ajunga la miezul Cuvantului care este viata.Am avut ocazia sa ascult pe multi care se Invarteau In jurul coji.Ce arata aceasta? Ca nu au lumina de sus ca sa le placa ce e In interiorul Versetului spiritual.Apoi, cum spun nu pot ajunge la miez. Si se multumesc cu cojile.

         Acum, doresc sa trecem la versetul de mai sus sa vedem ce putem Intelege din el spiritual ,duhovniceste. Adica, raportat la o viata noua nascuta din Dumnezeu. Versetul ne aduce In atentie aceste cuvinte;Apa va pătrunde în rădăcinile mele Iov, ca despre el ne relateaza versetul, trecea printr-o stare extrem de delicata. Dar era convins ca apa care cara cu ea viata va patrunde din nou In radacinile lui. Il asociez pe Iov cu orcare rascumparat al Domnului Hristos. Pe acestia ca si pe Iov Ii vede Scriptura ca un pom.Care are la randul lui radacini prin care sa curga apa si sa se transforme In seva datatoare de viata.Avem un loc In Cuvant care ne vorbeste de un pom dar nu un oarecare pom. Ci unul care are viata In el. Si ca sa aiba o viata continua, este sadit, plantat, langa un izvor de apa. Psalmul 1;3. El este ca un pom sădit lîngă un izvor de apă,care îşi dă rodul la vremea lui,şi ale cărui frunze nu se veştejesc:tot ce începe, duce la bun sfîrşit.Cine l-a plantat langa aceasta sursa de viata?  

         Si In privinta aceasta avem In Cuvant scris cine planteaza. Fie ca este vorba cum este In cazul de fata un pom. Sau, orce rasad pe care gradinarul Il planteaza langa o sursa de apa va avea viata.Acum sa vedem cine este pomul din acest psalm si cine l-a plantat.Spuneam cu alta ocazie ca, Dumnezeu este Infatisat cu Gradinarul. Cu toate ca, se gasesc si unii care nu sunt deacord cu aceasta asemanare. Dar este treaba lor. Pe acestia Ii numesc firesti care se uita dupa coji.
Iata cine planteaza;Matei 15;13……..Orice răsad, pe care nu l-a sădit Tatăl Meu cel ceresc, va fi smuls din rădăcină.Atentie pentru cei care propaga “mantuirea se pierde”.Pomul, (cel nascut din nou), a fost sadit langa sursa de apa (viata) Domnul Isus, care Ii Intretine viata.

         Apoi Psalmul arata ca aduc si roade din pricina vieti care pulseaza In tulpina, In ramurile lui. Iov se mangaia cu acest adevar ca; Apa va pătrunde în rădăcinile mele,Nu avea cum sa se usuce Iov atat timp cat apa patrundea In radacinile lui.Iov nu avea dubiu.As Indrazni sa spun; Cand radacinile au acces la sursa de viata, nu se vor usca.Tot asa si cel nascut din nou find plantat In Domnul Hristos care este viata nu are cum sa se usuce ( sa piarda mantuirea) Spun asta, pentruca sunt unii inconstienti de ceia ce este mantuirea lui Dumnezeu si cum este alimentata ea In viata celui rascumparat.In termenul celor firesti sustinut de ei care se uita dupa coji.Apoi, Gradinarul, care am spus ca este Dumnezeu se ocupa de cel nascut din nou si plantat ca sa-i mearga bine;

         Acestui pom Ii va merge bine.Insasi faptul ca e sadit In Domnul Hristos sursa de viata, Ii va merge bine sau cu alte cuvinte, va trai.Cu alte cuvinte, Il are In atentia necontenit.Apoi, pomul are si ramuri care produc fructele necesare. Iata ce spune Iov trecand dela radacini la ramurile lui.roua va sta toată noaptea peste ramurile mele.Stim cu totii ce este roua.I-mi permit sa aduc o explicatia sumara; In orient zilele sunt calduroase, chiar fierbinti si noptile reci. Contrastul de temperatura produce aceasta roua.Acolo sunt vanturi care ar putea Influenta In rau cresterea pomului.Iata ca, In viata celui rascumparat vin si nopti cu vanturile vieti care ar putea sa influenteze cresterea lui spirituala. Dar roua cuvantului lui Dumnezeu Il ocroteste In acele nopti care sunt inevitabile In vietile celor rascumparati.Dar Dumnezeu, s-a Ingrijit ca sa nu lase pe copiii Lui fara aceasta roua binefacatoare din timpul nopti cand bat vanturile.

         Noptile vin si se duc.Daca roua Cuvantului este peste cel nascut din nou,Viata nu-i este afectata.Ce poate fi noaptea pentru un copil al Lui Dumnezeu?Indraznesc sa spun mediul In care Isi desfasoara activitatea lui zi de zi.Dar si situatiile delicate prin care trece.Intunericul Pacatului este Infatisat cu noaptea In Cuvant.As Incheia cu acest verset din Ieremia;Ieremia 17;7. Binecuvîntat să fie omul, care se încrede în Domnul, şi a cărui nădejde este Domnul! Iata In cine si-a pus Iov nadejdea lui.Deaceia Dumnezeu din nou la binecuvantat. A fost de neclintit Iov In fata tuturor suferintelor lui, dar chiar si In fata Sotiei lui.Si Dumnezeu nu s-a lasat dator fata de Iov.Intradevar a fost binecuvantat.Nici fata de un rascumparat al Lui, Dumnezeu, nu ramane dator.Sa cautam miezul spiritual ale versetelor pe care le citim. Abia atunci vom gusta dulceata Cuvantului sfant al Dumnezeului nostru.

John Balarie

Los Angeles California!

Niciun comentariu: