sâmbătă, 9 februarie 2019

Psalmul 105;2. Cîntaţi, cîntaţi în cinstea Lui! ...............

CANTAREA CANTARILOR 2;1.

SUNT UN TRANDAFIR DIN SARON….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Psalmul 105;2. Cîntaţi, cîntaţi în cinstea Lui! Vorbiţi despre toate minunile Lui!

         Cantatul a fost din totdeauna un mod ca omul, sa Il foloseasca pentru a se relaxa sufleteste. Cu toate ca, cantarile difera Intre ele. Ce vreau sa spun este ca; Sunt cantari pe care le compun si le canta cei neprihaniti. Acestia au o partasie a lor propie cu Scumpul lor Mantuitor si In ultima instanta prin El cu Dumnezeu Tatal lor.Nu teoate cantarile reflecta Invatatura curata a Cuvantului.Cel Neprihanit va canta pentru el pentru relaxarea lui cum am spus mai sus,dar si pentru Cel ce la mantuit. Adica pentru slava Domnului Isus.Pentu cei rascumparati nevoia de a canta cantari spre slava lui Dumnezeul, este cantarea care Ii aduce (sau ar trebui sa-i aduca) o liniste launtrica celui care o canta.Cei mantuiti au motive sa cante sa laude pe Dumnezeul lor ca i-a scos din robia celui rau.Pe noi cei care suntem ai Domnului Hristos nu ne intereseaza cantarile ori care vor fi ele.Ci numai acele cantari care corespund cu Invatatura sanatoasa a Cuvantului cum am mentiaonat mai sus. Si mai ales cele cu tenta pacatoasa nu sunt cantari la care cei rascumparati sa ia parte Intrun fel.

         Circula prin Biserici cantari care numai slava lui Dumnezeu nu este reflectata In ele. Spun asta pentruca stiu ce am vazut.Cine le foloseste are un alt stapan.Chiar daca ei se numesc crestini. Acestia canta ceia ce Il satisfac pe ei nu pe Domnul Isus.Ci In ultima instanta firea carnala. O Intrebare care trebuie sa si-o puna cei care se  considera ei Insusi pocaiti. Iata Intrebarea; Ce te satisface sa auzi chiar daca tu personal nu canti dar Iti plac sa le asculti astfel de cantari? Atunci, sa-mi fie Ingaduit sa spun ca tu nu ai departea ta un Mantuitor pe care sa Il slavesti. Cu alte cuvinte, nu ai fost eliberat de cel rau si negresit de lume de acest Mantuitor care asteapta laude.Daca ne uitam la Israelitii vom vedea ce fel de cantari cantau ei.Versetul ne arata ca acestia cantau cantarile care reflectau scoaterea lor din robie.Dar iata pe Israeliti cum Ii vede Psalmistul cand erau In robie ce spune Psalmistul;Psalmul 137;4. Cum să cîntăm noi cîntările Domnului pe un pămînt străin?Acum, cant si cei pacatosi dar cantece care sunt compuse sa stimuleze In mare parte dorintele Firi carnale.

         Psalmitul vede pe poporul lui cand au fost dusi In robie ca li se cerea sa cante. Cand esti supt stapanire celui rau, vei canta cantarile dictate de el.Cand ai fost eliberat, scos de supt puterea, dominatia celui rau si implicit a firi pamantesti, pacatoase nu te mai atrag astfel de cantari.Asa cum am spus simti nevoia sa-i canti Sascumparatorului, eliberatorului tau care este Domnul Isus.  Cîntaţi, cîntaţi în cinstea Lui! . Repetarea de doua ori a ceia ce se spune face dovada ca este neaparat necesar.Si Domnul Isus avea In vorbirea Lui des folosite aceste cuvinte;Adevarat, Adevarat va spun. Ioan 6; 53. Isus le-a zis: „Adevărat, adevărat, vă spun,Tot In aceasta evangelie dupa Ioan citim la cap,8;58. Isus le-a zis: „Adevărat, adevărat, vă spun că, mai înainte ca să se nască Avraam, sînt Eu.“Iata deci, dece Psalmistul repeta acest cuvant de a canta de doua ori.Avea sa fie pentru Popor un Indemn dar si o Incurajare In consolare. Uitau ei, sau parte din ei, ce a facut Dumnezeu cu brat puternic pentru ei. Si nu e de mirare ca si azi Intre cei care se strang la un loc sunt unii care uita de unde au fost scosi,( daca Intradevar au fost scosi?)Uite asa erau si Israelitii de alta data. Cîntaţi, cîntaţi în cinstea Lui! .

         Nu stiu daca azi Israelitii sau evreii mai pun pret pe acest Indemn al Psalmistului.S-a pierdut In decursul istoriei orice sentiment de recunostinta pentru Cel ce i-a scos din robie.Dumnezeu le-a dat o porunca In mod expres acelora din vechime sa o tina din generatie In generatie. Cu alte cuvinte sa spuna copiilor lor care vor urma din  neam In.Exod 13;8. Să spui atunci fiului tău: «Aceasta este spre pomenirea celor ce a făcut Domnul pentru mine, cînd am ieşit din Egipt.» Aceasta porunca se aplica destul de bine si noua care ne numim Pocaiti. Adica, spunem noi copiilor nostri ce a facut Domnul Pentru noi? Sau este Intrebarea pentru noi care am ajuns la o varsta Inaintat si asteptam sa plecam. Am spus noi copiilor nostri? Fiecare Isi vede rezultatl vieti acum la apus de soare.Cand vine vorba de Cantare sa stim ca nu este neaparat sa canti cu glas tare. Nu este rau cand poti gasi prileji ca vei fi o marturie pentru cei din jur. Dar avem In cuvant un loc unde Psalmistul arata cum Ii este inima lui cand vine vorba sa cante Dumnezeului Lui. Psalmul 108 1. Gata îmi este inima să cînte, Dumnezeule!



         Iata deci ca o forma de a canta lui Dumnezeu este prin inima noastra.Eu personal, Inteleg ca este o intimitate propie cu Scumpul meu Mantuitor.Suntem scutiti de a face parada sau a iesi In evidenta prin firea noastra veche. Oricum ar fi Cantarea de lauda catre Cel ce ne-a mantuit face dovada ca Ii slujim cu credinciosie.Apoi, iata ce mai aduce Psalmistul In atentie;Vorbiţi despre toate minunile Lui!. Am stat de vorba cu cineva si greu pute-ai Intrefine o discutie din Cuvantul lui Dumnezeu.Daca am aplica aceste cuvinte la viata noastra personala ce am putea spune noi?. Sau despre ce minuni am putea vorbi noi Impreuna? Indraznesc sa spun ca;Daca Dumnezeu a lucarat nasterea din nou vom avea si minuni In viata noastra pe care El le-a facut.Am retinut ca; In viata celui rascumparat Dumnezeu este Cel care a produs minunii. Deseori spun ca; Cei mai multi nu pot vedea minuni In vietile lor. Asta face Dovada ca;Dumnezeu nu a facut nasterea din nou.

         Daca nu vezi minunea eliberari, din firea pamanteasca sau In ultima instanta eliberat de pacatele care te tineau rob.Atunci este usor de Inteles ca nu poti avea ce sa povestesti altora si In ultima instanta copiilor tai.Sa spui lor de unde te-a scos Dumnezeu. Si personal am dubiu ca esti bucuros ca Il vei Intalni pe Domnul Hristos.Cand o inima care a fost schimbata si gusta din dulceata partasiei cu Domnul Isus, are despre ce minuni facute de Dumnezeu In viata lui ce sa vorbeasca. Am mai adus In atentie faptul ca nu poti sta cu oricine care zice ca este crestin-pocait din Cuvantul lui Dumnezeu. Acestia nu au descoperiri si deaceia nu au nici ce sa spuna. Am Intalnit si din acestia care mai si vorbeau prin Adunari.Daca Il luai la Intrebari sa Iti spuna ce minune a lucrat Dumnezeu In viata lui sau ce izbvire ia adus,nu aveau ce sa Iti spuna.Ne putem cobora In noi Insine si sa facem o analiza sa vedem daca Dumnezeu Intradevar a facut minuni In viata noastra.Izbavirea de un pacat sau altul personal Inteleg ca este o minune. Dece este o minune? Pentruca nu te poti elibera singur.

         Au Incercat unii care se dadeau crestini dar viata nu le arata o eliberare desupt puterea pacatului.Apoi, sunt multele altele eliberari sa nu le mai numesc minuni sa nu cadem In gresala pe care o fac unii.Sunt izbaviri care au fost expiermentate de Fratiii si Surorile noastre In vietile lor.Acestia nu pot uita nici-o data de unde au fost eliberati.Asa cum am spus ceva mai sus; Nu ai fost eliberat, nu ai ce povesti, spune la nimeni.Iti traiesti viata In continuare ca un rob al pacatului.Cand Dumnezeu a nascut din nou un suflet, El la si eliberat. Vreau sa spun ca;Acel suflet nu mai este robul acestor pacate.Dumezeul nostru este un Dumnezeu care ne iubeste si ne-a dat si puterea de a sta fermi, de ne clintiti  Inpotriva ispitei, pacatului.Iata un prileji de a canta Dumnezului nostru pentru minunea eliberari.Cate-va ganduri pe care doresc sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele sinceri de pretutindeni care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu. Ii Indemn sa cantam Numelui Sau cel sfant ca ne-a eliberat si acum putem canta cu bucurie In inima,nu ca israelitii In robie supt apasare.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: