duminică, 3 februarie 2019

Psalmul 100;4. Intraţi cu laude pe porţile Lui, .........

CANTAREA CANTARILOR 2;1.

SUNT UN TRANDAFIR DIN SARON….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Psalmul 100;4. Intraţi cu laude pe porţile Lui, intraţi cu cîntări în curţile Lui! Lăudaţi-L şi binecuvîntaţi-I Numele.

         Unde arau aceste porti de care vorbeste Psalmistul? Era vorba de Cortul Intalniri acolo venea Poporul sa se Intalneasca cu Dumnezeu.Exod 40;34. Atunci norul a acoperit cortul întîlnirii, şi slava Domnului a umplut cortul.35. Moise nu putea să intre în cortul întîlnirii, pentrucă norul stătea deasupra lui, şi slava Domnului umplea cortul. Dumnezeu se arata prin Slava Lui prin nor In Cortul Intalniri.Mai tarziu Cand Templu a fost zidit si acesta ca orce cladire avea usi. Psalmistul era familiar cu Portile Lui. Indraznesc sa spun ca o Poarta sau o usa este tot una. Si pe una si pe cealata se intara In launtru fie In casa sau In curte.Sigur, ca sa intri In casa, In Cort pe usa,mai Intai trebuie sa intri In curte pe poarta.Dar asa cum am spus de Domnul Isus ca El numea Templu Casa Tatalui Meu.Ioan 2; 17. Ucenicii Lui şi-au adus aminte că este scris: „Rîvna pentru casa Ta Mă mănîncă pe Mine.“

         Apoi, cu alta Imprejurare Domnul Isus mai spune si aceste cuvinte despre Casa Tatalui.Luca 2; 49. El le-a zis: „Dece M-aţi căutat? Oare nu ştiaţi că trebuie să fiu în casa Tatălui Meu?“Cu alta ocazie am asociat Cortul Intalniri sau Templu cu Adunarea din zilele noastre.Psalmistul spune aceste cuvinte; Intraţi cu laude pe porţile Lui,Personal Inteleg ca se venea la Cortul Intalniri sau la Templu cu stari de suflet diferite. Din moment ce Psalmistul Ii Indeamna sa intre dar nu oricum ci cu laude,sau cu bucurie.Din nou, Inteleg ca Israelitii veneau din rutina o foarma de religie iudaica unde gandeau ei ca trebuie sa vina oricum la Cortul Intalniri sau mai tarziu la Templu. Nu toti realizau ca acolo este Slava lui Dumnezeu. Acum doresc sa ne Intoarcem la noi sa vedem, si noi venim din rutina la Adunare? Sunt doua aspecte 1) Intrarea In Casa Domnului cu laude sau bucurie si 2) constienti fiind ca acolo este Slava lui Dumnezeu prin prezenta Fiului Sau.
.
         Daca ne uitam putin la punctul 1) si suntem sinceri cu noi Insine ne vom Intreba fiecare cu ce stare de suflet venim la Adunare la Casa Domnului. Venim si noi ca unii dintre Israeliti din rutina? Ca ne numim Pocaiti? Si ca asa ne-am obisnuit unii dintre noi venind chiar de copii sau tineri? Apoi,Suntem noi convinsi ca In strangerea noastra se afla Slava lui Dumnezeu prin prezenta Domnului Hristos?Matei 18;20. Căci acolo unde sînt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sînt şi Eu în mijlocul lor.“ Daca venim si nu suntem constienti de prezenta Mantuitorului, atunci, I-mi permit sa asociez pe cei care vin si ignora prezenta Domnului Hristos cu cei care veneau la Templu si facuse din Casa Tatalui o pestera de talhari. Cand vi aduci o stare de destindere sufleteasca sau o stare de apasare sufleteasca?Cand In Casa lui Dumnezeu se produc neantelegeri, dispute si mai stiu eu ce. Ma Intreb daca acestia care le provoaca vin sa laude Numele Lui cel sfant?.

         Sau, pasesc pragul Adunari cu bucurie ca se Intalnesc cu Domnul Isus si cu Fratii si Surorile Intrun cadru festiv de Sarbatoare. La punctul 2)Erau unii dintre Israeliti azi sunt unii din cei ce vin la strangerea Fratilor  si a Surorilor inconstienti ca acolo este Slava lui Dumnezeu si In timpul nostru slava Fiului lui Dumnezeu. Pe vremea aceia se venea poate In grup de spune Psalmistul; Intraţi cu laude pe porţile Lui,Ce ma face sa Inteleg ca veneau In grup? Este situatia cand Mama Domnului Isus si cu Iosif au venit cu un grup. Cand au opservat ca Copilul Isus nu mai este In grupul lor sau Intors la Ierusalim.Iata cum citim In Luca 2; 44. Au crezut că este cu tovarăşii lor de călătorie, şi au mers cale de o zi, şi L-au căutat printre rudele şi cunoscuţii lor. Mai era si un motiv dece cei care veneau de departe erau In grup. Drumul era de zile si pe drum puteau aparea hoti care-i jefuia. Parca ar spune Psalmistul; Voi care ati venit de departe In grup; Intraţi cu laude pe porţile Lui,

         Aveau multe motive de a intra cu laude In Cortul Intalniri.De felul cum Dumnezeu a  intervenit si i-a scos cu brat puternic din Egipt.Dar cei care au fost scosi din Lume care este Egiptul zilelor noastre, nu au ei motiv sa intre cu laude?Am adus In atentie ca; Poarta sau Usa au aceiasi Intrebuintare anume; Si una si alta are aceasta folosinta de a lasa pe cei ce vor sa intre Inlauntru. Fie Usa In Cortul Intalniri sau Portile In Curtile Cortului.intraţi cu cîntări în curţile Lui! Cand ne Intoarcem la noi cei de azi ma Intreb daca venim cu laude In inima noastra sau gata I-mi este Inima sa cante. Asa citim In; Psalmul 108;1. Gata îmi este inima să cînte, Dumnezeule!Si vai cati nu vin cu un duh apasat sau alti cu un duh de cearta.Mi-a spus cineva de unul dintr-o Adunare ca le-a spus ca a plecat de acaasa In dracuielile Nevestei. Si acesta este unul care are pretentie sa ia grija Adunari.

         Cand ne prezentam la Casa lui Dumnezeu care este Adunarea Sfintilor In sarbatoare,Iata ce citim de strangerea sfintilor;Psalmul 89;5.Cerurile laudă minunile Tale, Doamne,şi credincioşia  Ta în adunarea sfinţilor!si versetul 7. Dumnezeu este înfricoşat în adunarea cea mare a sfinţilor,......Cu ceva timp In urma am scris cate-va ganduri din acest Psalm despre Infricosarea lui Dumnezeu. Si versetul se Incheie cu aceste cuvinte;Lăudaţi-L şi binecuvîntaţi-I Numele. Cum sa lauzi numele Lui cel sfant cand vi cu dracuielie nevesti ? Sau cum sa lauzi cand vi animat de un duh de cearta, de galceava, de rasmerita Intre Fratii?Cu alta ocazie am spus ca; Adunarea, Casa lui Dumnezeu este influentata de starea fiecaruia cum venim. Fiecare aduce cu el starea lui de suflet In care se afla. Nu vor lauda numele Lui cel sfant,decat cei care sunt ai Domnului Isus. Poate pare putin de ne Inteles ceia ce spun. Cum adica ar putea spune unul sau altul; Nu sunt toti ai Domnului Isus?.

         Cei ce sunt ai Domnului Isus se feresc sa aduca In Casa lui Dumnezeu jerfa nebunului. Asa citim In Eclesiastul;5;1. Păzeşte-ţi piciorul, cînd intri în Casa lui Dumnezeu, şi apropie-te mai bine să asculţi, decît să aduci jertfa nebunilor; căci ei nu ştiu că fac rău cu aceasta.Cu ceva timp In urma am scris cate-va ganduri din acest verset din Eclesiastul.Este un verset care trage as zice un semnal de alarma pentru noi toti si In mod deosebit pentru cei care nu pun pret pe strangerea laolalta ca este Casa lui Dumnezeu si ca acolo se gaseste Slava lui Dumnezeu prin Fiul Sau.Grozav lucru sa cazi supt mana lui Dumnezeu.Evrei 10;31. Grozav lucru este să cazi în mînile Dumnezeului celui viu!Am dorit sa spun cate-va ganduri din acest psalm care ne are si pe noi In atentie nu numai pe Israeliti din trecut.Si pentruca ne numim pocaiti sau scosi din Egiptul acestei lumi,Doresc ca toti Fratii si Surorile mele sa avem un moment de reflectie asupra felului de cum venim la Casa Domnului.Constienti ca se afla Scumpul nostru Mantuitor.Spun asta sa nu cadem supt mana lui Dumnezeu care este viu si vede totul din Casa Lui.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: