luni, 25 februarie 2019

Proverbe 18; 24. Cine îşi face mulţi prieteni, ..........

CANTAREA CANTARILOR 2;1.

SUNT UN TRANDAFIR DIN SARON….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Proverbe 18; 24. Cine îşi face mulţi prieteni, îi face spre nenorocirea lui,dar este un prieten care ţine mai mult la tine decît un frate. -

       Cum adica sa nu ai prieteni? Pai Insusi Domnul Isus numea pe Ucenici prieteni Lui.Ioan 15;14. Voi sînteţi prietenii Mei, dacă faceţi ce vă poruncesc Eu.Sa nu se acomodeze ceia ce citim In Proverbe cu ceia ce vedem ca totusi Domnul Isus Ii numeste Prieteni pe ai Lui? Personal Intelega ca; Intreaga Scriptura este Insuflata de Duhul Sfant. Aici, apare acest cuvant -multi-Asa dar cum sa Intelegem acest verset din Proverbe? Sa luam seama ca;Este voarba de multi prieteni.Cat de multi? Negresit ca fiecare dintre noi stim cati avem si daca Intradevar sunt multi si ne sunt de folos. Atunci sa ne asteptam ca relatia Intre noi sa nu fie una care sa ne aduca bucurie.Dece? Pentruca ori tinem la unii mai mult si la altii mai putin. Aceasta e structura noastra fireasca de a face diferenta.

       Iata dar,prietenii Ii faci singur. Cine îşi face mulţi prieteni,Avea Domnul Isus multi prieteni? Nu vedem decat relativ putini. Cei mai multi care se tineau dupa El nu le-a zis niciodata ca; Voi sunteti prietenii Mei.Domnul Isus nu cauta sa faca  multi prieteni decat pe cei pe care Ii dadea Tatal Lui.Ioan 6;44 Vedem In alegerea Ucenicilor pe care a facut-o,cand le spune aceste cuvinte;Ioan 15; 16. Nu voi M-aţi ales pe Mine;ci Eu v-am ales pe voi;.Este rau sa ai multi prieteni? Unii se lauda cu cati de multi prieteni au.Solomon ca de el este vorba In proverbe era un om Intelept.Care poate trecuse prin aceasta expierenta de a fost cuprins de Duhul lui Dumnezeu ca sfat In Scriptura.Avem In Cuvant un loc care ne arata anturajul pe care Il avem cu prieteniii fie ei si asa zisii credinciosi..Si care ne poate face sa Intelegem, pana nu a fi ruinati, la modul literal. Dar noi care suntem credinciosi,ne poate ruina pana la Indepartarea de Adevar.

       Iata pilda aceasta cu Fiul risipitor In care vedem si atitudinea fratelui cel mare care avea prieteni.Luca 15;14.nu mi-ai dat măcar un ied să mă veselesc cu prietenii mei;Personal asum ca si fiul acesta risipitor a avut prieteni care au contribuit la risipirea parti lui de avere pe care Tatal ia dat-o.Ce vreau sa scot In evidenta este ca; Nu ne sunt necesari multi prieteni.Si mai ales din cei care nu ne putem Intelege In viata aceasta de partasie cu Domnul Isus.Prieteni ma refer la noi cei care suntem ai Domnului Isus sa lasam pe Dumnezeu sa Ii aleaga.Asa cum  a facut-o pentru Domnul Isus.Ioan 6;44.Nu avem sa gasim In toati acesti prieteni pe care noi Insine Ii alegem din caracterul Domnului Isus.Si atunci acestia ,pe unii din noi ar putea sa Ii ruineze sufleteste, sa-i abata dela ce este placut lui Dumnezeu.Fiecare stim cati prieteni avem si ce fel de prieteni sunt acestia cu care ne-am Imprietenit.Am spus cu alta Imprejurare ca; Domnul Isus In timpul vieti lui pe pamant i-a numit pe Ucenicii Lui; Ioan 15;14. Voi sînteţi prietenii Mei, Dece asa? Pentruca tot El spune despre ei;Luca 22;28. Voi sînteţi aceia, cari aţi rămas necontenit cu Mine în încercările Mele.

       Si abia dupa Inviere nu i-a mai numit prieteni ci Fratii Lui.Vom vedea ca acest verset ca Solomon aduce In atentie si acest nume de Frate.Personal Inteleg ca; Oricat de bun ar fi un prieten nu poate fi ca un frate. Daca privim din punct de vedere spiritual, trebuie sa fim cu atentie pe cine numim Frate. Oricat de buni ar fi acesti prieteni nu sunt ca Prietenul adevarat Domnul Isus.Acesta pe care Il numim Frate trebuie sa fi fost nascut din nou. Adica sa se vada evidenta In viata lui a unei vieti traite spre slava lui Dumnezeu. Solomon da o explicatie dar la modul afirmativ adica;îi face spre nenorocirea lui,O Intrebare pe care o pun;Nu stiu care dintre noi ar vrea sa aiba multi prieteni care sa-l duca Intr-o stare de nenorocire?Din expierenta vieti am opservat ca; Intradevar prietenii te ruineaza. Au fost tineri care si-au pierdut echilibru vieti din cauza anturajului rau pe care la avut cu astfel de prieteni.

      Nu putem nesocoti, ignora apsolut de loc Cuvantul lui Dumnezeu. Daca este sa ne oprim si la cei care se strang laolalta chipurile ca credinciosi,si Inca pocaiti,vom opservat ca si aici pretenia aduce dezastru In mijlocul Fratilor. Cunosc o situatie In Adunare unde s-a produs neantelegeri. Si unii chiar cei mai multi sau alipit de cel care a provocat aceaste neantelegeri ca prieteni ai lui.Sau potrivit cu ce citim In acest verset, el si-a facut spre paguba lui.Toti acesti prieteni i-au adus  paguba acestuia ca nume.Dar asta e, cand Iti faci multi prieteni.Apoi, Solomon Il aduce anticipat pe Prietenul adevarat care avea sa vina. Pe Domnul Isus. Cu toate ca lui nu i-a fost dat sa Il cunoasca personal.dar este un prieten care ţine mai mult la tine decît un frate. - Indraznesc sa spun ca acest Prieten tine la cel pe care l-a rascumparat desupt putere celui rau, a pacatului.

       Spuneam cu alta ocazie, ca nu este cu putinta de a trece unui rascumparat al Domnului Isus prin minte sa admita ca; Acest Prieten Domnul Isus te va parasi.Si spun din nou ca; El, Domnul Isus, a platit un pret ca sa ne aiba ca prieteni adevarati si In ultima instanta ca si Fratii ai Lui.Cat de adevarata este afirmatia pe care Solomon o face.ţine mai mult la tine decît un frate. Am auzit de  cazuri cand fratii Intre ei si-au facut mult rau unuia altuia.Dumnezeu Ii descoperise lui Solomon asa cum am spus anticipat despre Domnul Isus ca va veni si ca Ii va face Frati ai Lui.Pe cine? Pe cei pe care Tatal avea sa-i dea Fiului Ioan 6;44. Solomon nu a fost un Proroc. Dar Dumnezeu l-a folosit pe el intens.Am spus cu alta ocazie ca; Dumnezeu In decursul istoriei umane s-a folosit de cine a gasit de cuvinta. mult la tine decît un frate.

         Nu am auzit pana la varsta aceasta ca un frate sa se dea la moarte pentru fratee lui. Poate In decursul istoriei va fi fost care-va. Dar, Domnul Isus a murit pentru dusmanii Lui. Ca, In definitiv, ce i-am fost noi ? Nu dusmani pana cand Dumnezeu s-a Indurat de noi.Dar uite ca avem aici In Cuvant un verset care ne vorbeste de  cineva care ar muri pentru altul;Romani 5;7. Pentru un om neprihănit cu greu ar muri cineva; dar pentru binefăcătorul lui, poate că s-ar găsi cineva să moară.Insusi Domnul Isus nu a venit sa moara pentru un neprihanit. Avea sa spuna Mantuitorul aceste cuvinte;Marcu 2; 17. …….le-a zis: „Nu cei sănătoşi au trebuinţă de doftor, ci cei bolnavi. Eu am venit să chem la pocăinţă nu pe cei neprihăniţi, ci pe cei păcătoşi.“Iata deci, acest Frate al nostru mai mare dece a venit In lume ca sa salveze pe cei pe care Tatal Lui avea sa-i dea Fiului si apoi, sa-i faca Fratii ai Lui.Din nou cate-va ganduri pe care doresc sa le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele sinceri depretutindeni si care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu Intradevar.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: